Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν θα περάσει το κουκούλωμα των εργατικών «ατυχημάτων»

Απαράδεκτη η εγκύκλιος της εισαγγελίας για τα «ήσσονος σημασίας» περιστατικά

Στα σημεία που σκοτώθηκαν εργάτες στο μεροκάματο βρέθηκε η μηχανοκίνητη πορεία
Στα σημεία που σκοτώθηκαν εργάτες στο μεροκάματο βρέθηκε η μηχανοκίνητη πορεία
Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη εργατικά σωματεία της πόλης ενάντια στα εργατικά ατυχήματα, και με αφορμή την προσπάθεια του κράτους να «κουκουλώσει» τα εργατικά «ατυχήματα».

Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, μέλη του ΣΕΤΕΠΕ, του ΣΕΤΗΠ, των Συνδικάτων Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Ιματισμού, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Κ. Μακεδονίας, των Σωματείων Χημικής Βιομηχανίας και Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν από το Αγαλμα Βενιζέλου και πέρασαν από τα σημεία όπου έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί εργαζόμενοι λόγω της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στο ψήφισμα που υπογράφουν τα σωματεία και το οποίο κατέθεσαν χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θυμίζουν την απαράδεκτη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία «παραγγέλλει» προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι «δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά ατυχήματα ήσσονος σοβαρότητας».

«Το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία οι οποίοι κυριολεκτικά "πνίγονται σε έναν ωκεανό υποθέσεων" δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το "κουκούλωμα" των συνθηκών και αιτιών των εργατικών ατυχημάτων», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή τους ανακοίνωση τα εργατικά σωματεία και προσθέτουν: «Αλλωστε ένα "ήσσονος σοβαρότητας" εργατικό ατύχημα μπορεί να φανερώνει ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας και να αποτελεί προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, ακόμα και θανατηφόρου. Απαιτούνται άμεσα μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση των ΕΞΥΠΠ, ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφάλειας, συγκρότηση σε όλους τους χώρους δουλειάς Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος».

Ακόμα, τονίζουν πως την ίδια στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα θερίζουν, που η ανασφάλιστη και η υποδηλωμένη εργασία είναι καθεστώς σε πολλούς κλάδους, που οι επαγγελματικές ασθένειες αποτελούν «άγνωστη λέξη», η κυβέρνηση έχει παροπλίσει εντελώς την Επιθεώρηση Εργασίας, της οποίας η δραματική υποστελέχωση χαρακτηρίζεται συνειδητή επιλογή.

Από την πλευρά του, το ΣΕΤΕΠΕ αναφέρεται ιδιαίτερα στους εργαζόμενους διανομείς, σημειώνοντας πως «πολλοί διανομείς δεν θα είχαν ατυχήματα αν υπήρχε ο κατάλληλος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Αν εξασφαλιζόταν η σωστή και έγκαιρη συντήρηση της μοτοσικλέτας από τους εργοδότες. Αν δεν έβγαιναν παραγγελίες με χιόνια και καταιγίδες. Αν ήταν στελεχωμένες οι υπηρεσίες της Τεχνικής Επιθεώρησης, χωρίς να παρεμβαίνουν εισαγγελείς και δικαστές, για χάρη των εργοδοτών, στο έργο της».

Παράλληλα, τα σωματεία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας και στα σωματεία τους στον αγώνα που δίνουν, και απαιτούν προσλήψεις επιθεωρητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ