Την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται για τα μέτρα κατά της λεγόμενης οπαδικής βίας, η Λίγκα των ΠΑΕ περνάει στην αντεπίθεση με αφορμή τις ποινές από τη ΔΕΑΒ
Eurokinissi |
Από τα πρόσφατα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη |
Βέβαια, ειδικά στο θέμα των επεισοδίων μεταξύ οργανωμένων οπαδών η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις μεγαλοστομίες των κυβερνητικών αρμοδίων, με τα πρόσφατα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη και συγκεκριμένα στον αγώνα Πανιωνίου - Καλαμάτας για την SL2 να έρχονται να επιβεβαιώσουν το προφανές: Το φαινόμενο της λεγόμενης οπαδικής βίας και τα έκτροπα εντός κι εκτός των αγωνιστικών χώρων δεν πρόκειται να παταχθούν (παρά την αυστηροποίηση των ποινών κάθε τόσο) όσο δεν αγγίζεται η ουσία που αφορά την επιχειρηματική δράση και τον πόλεμο αντίπαλων συμφερόντων στο πρόσφορο έδαφος του εμπορευματοποιημένου επαγγελματικού αθλητισμού. Κάτι που προφανώς δεν έχουν κάνει όλα τα νομοσχέδια, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, και ούτε έκανε και το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρά τις όποιες διατάξεις εμπεριέχονται σε αυτό για το θέμα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες.
Eurokinissi |
Η βδομάδα που πέρασε επέφερε ραγδαίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, με τους επιχειρηματίες των ΠΑΕ της Super League μετά από σχεδόν έναν χρόνο να αφήνουν κατά μέρος τη σιγή ιχθύος και να περνούν σε μια ηχηρή αντεπίθεση. Κάτι που φαινόταν ήδη να έρχεται καθώς από την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν ήταν ξεκάθαρη η δυσαρέσκεια των ιδιοκτητών των ΠΑΕ για τον ρόλο της ΔΕΑΒ και τη δυνατότητα να προχωρά σε ποινές κλεισίματος των γηπέδων για τις κατηγορούμενες ΠΑΕ, οι οποίες μάλιστα μπορούσαν να φθάνουν μέχρι και τις 4 αγωνιστικές (σε περίπτωση υποτροπής). Η τελευταία ενέργεια του αθλητικού εισαγγελέα να ασκήσει ποινικές διώξεις στον προπονητή του ΠΑΟΚ, Ρ. Λουτσέσκου, και σε παίκτες της ομάδας για τα γεγονότα στο πάρκινγκ της ΟPAP Arena στον αγώνα του Κυπέλλου με την ΑΕΚ έδειξε για τη διοίκηση της Λίγκας να αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η αλλαγή στάσης των επιχειρηματιών των ΠΑΕ έδειξε να πιάνει απροετοίμαστη την κυβέρνηση, που προσπάθησε αρχικά να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, επιχειρώντας να δείξει σημάδια απορρόφησης της όποιας πίεσης. Με τον κίνδυνο του ...μπαμπούλα των UEFA - FIFA να ελλοχεύει όπως και του ενδεχόμενου κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο - κάτι που θα οξύνει περισσότερο την αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες - πρωτίστως η κυβέρνηση προχωράει σε διευκρινίσεις προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Metropolis 95,5» μεταξύ άλλων και στο περιθώριο νέων λεονταρισμών του τύπου «δεν μπορεί να γίνει τίποτα στο ποδόσφαιρο χωρίς το κράτος», φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «η κυβέρνηση πάνω από όλα σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου». Παράλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα πάρουμε κανένα μέτρο πίσω, αν δεν δούμε πως συμμορφώνονται οι φίλαθλοι», άνοιξε για πρώτη φορά τον δρόμο για ...αναδίπλωση όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται αναφέροντας σχετικά πως «είμαστε σε μια διαδικασία εξορθολογισμών όλων αυτών των κανονισμών, για να βελτιώσουμε με πιο ήπιο τρόπο τις κυρώσεις».
Eurokinissi |
Τα άδεια γήπεδα και η απώλεια κερδών ξεσήκωσαν τους επιχειρηματίες των ΠΑΕ |