Στιγμιότυπο απεργιακής συγκέντρωσης στην είσοδο της Ζώνης |
Μέσα, έξω και κάτω από αυτά συνεργεία, ομάδες μεταλλεργατών και ναυπηγοξυλουργών, σαν μυρμήγκια που τα έχουν βάλει με θηρία. Ομως τα θηρία φτιάχνονται από εργάτες. Χωρίς αυτούς θα σκούριαζαν, θα έμεναν άδεια κουφάρια. Είναι προϊόντα της εργασίας εκατοντάδων εργατών, εκδήλωση της τεράστιας δύναμης που κρύβει η συλλογική δουλειά τους, αλλά και της δράσης τους, που μπορεί να γίνει η δύναμη που θα αλλάξει τον κόσμο, παίρνοντας αυτό που της ανήκει, τον τεράστιο πλούτο που παράγουν κάθε μέρα, κάθε ώρα.
Πρώτος σταθμός μας στο οδοιπορικό, μια μεγάλη πλωτή δεξαμενή στην οποία έχει τοποθετηθεί μια μικρότερη για συντήρηση και επισκευή. «Αυτά είναι τα βάζα», μας λέει ο Σταύρος Τουμανίδης, δείχνοντας κάποιες κατασκευές από σίδερο και ξύλο. Οταν έρχεται ένα πλοίο η δεξαμενή βυθίζεται, το πλοίο στηρίζεται πάνω στα «βάζα», δύτες ελέγχουν και αφού βεβαιωθούν ότι η στήριξη είναι σωστή η δεξαμενή αναδύεται και αδειάζει από το νερό για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο πλοίο.
RIZOSPASTIS |
Βρίσκουμε τον Στέφανο, μεταλλεργάτη, 31 ετών. Μας λέει για τους νέους που έρχονται στη δουλειά. Γελάει όταν του λέμε «και εσύ νέος είσαι» και μας απαντά «εγώ είμαι σε αυτήν τη δουλειά από τα 13 μου». Εκείνη τη στιγμή περνάει δίπλα του ο Σταύρος και τον ενημερώνει: «Στην προηγούμενη απεργία, με διώξανε μια μέρα μετά. Δεν σας ενημέρωσα αμέσως. Επρεπε. Δεν το έκανα, όμως». Λίγες κουβέντες, αρκετές όμως για να φανερώσουν την αξία της δράσης των δύο σωματείων στη Ζώνη και τη συσπείρωση των εργατών, την εμπιστοσύνη τους σε αυτά.
Λέει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν από εργολάβο σε εργολάβο και ότι είναι συχνό φαινόμενο τα 10ωρα και 12ωρα. «Γιατί δεν ζητάτε να φύγετε όταν λήξει το κανονικό ωράριο;» ρωτάμε. «Αμα πεις όχι μετά δεν βρίσκεις εύκολα δουλειά την επόμενη φορά», η απάντησή του. Αναφέρεται σε ένα κομμάτι των εργολάβων, που προσπαθούν να προσλαμβάνουν ανειδίκευτους εργάτες για να ρίχνουν το μεροκάματο. «Σε μας το μεροκάματο», σημειώνει, «ξεκινά από τα 62 ευρώ και πάνω ενώ σε αυτούς δίνουν μόλις 35 ευρώ καθαρά. Ανθρωποι που έρχονται και δεν ξέρουν τη δουλειά και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, καθώς δεν ξέρουν ούτε πώς θα κινηθούν στον χώρο». Ομως «και για εμάς που ξέρουμε, κίνδυνος υπάρχει. Μετά τις 10 ώρες δουλειά ...ξεκουτιαίνεις».
RIZOSPASTIS |
Συνεχίζουμε. Κοιτάς τα πρόσωπα. Μοιάζουν ίσως ενοχλημένα από την παρουσία μας. Στην πρώτη κουβέντα τους, καταλαβαίνεις ότι έχεις άδικο. Σκάνε τα χαμόγελα, κάνουν πλάκα. Λένε για ό,τι ζουν.
Ο Κλόντιαν είναι στην Ελλάδα 26 χρόνια, επτά χρόνια δουλεύει στα σίδερα. «Για εμένα έπρεπε να δουλεύουμε 6 ώρες και τέρμα» λέει. «Και γιατί κάνετε υπερωρίες;» ρωτάμε ακόμα μια φορά και απαντά κοφτά: «Για να ζούμε». Οι εργάτες είναι αναγκασμένοι να κυνηγάνε την υπερωρία και δεν είναι «επιλογή» τους, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις.
«Τώρα», λέει, «φεύγουμε με το σκοτάδι από το σπίτι για δουλειά και με το σκοτάδι γυρνάμε. Εγώ κάνω και δεύτερη δουλειά σε ταβέρνα. Πέρυσι εδώ στη Ζώνη δούλευα για έναν σχεδόν χρόνο καθημερινά 10 ώρες. Στο τέλος δεν άντεξα, σταμάτησα έναν μήνα. Δεν μπορούσα άλλο».
RIZOSPASTIS |
Βγαίνουμε από τη δεξαμενή και προχωράμε κατά μήκος της προβλήτας. Από ένα πλοίο που έχει πλαγιοδετήσει κατεβαίνει ο Γιώργος, ναυπηγοξυλουργός. Δουλεύει στη Ζώνη από το 2016. Πριν δούλευε οικοδομή, στα μπετά. Το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών ήρθε άμεσα σε επαφή μαζί του. Μετά από λίγο καιρό στη δουλειά ο εργολάβος του ζήτησε να δουλεύει σαν μάστορας. Οταν ο Γιώργος ζήτησε να πληρώνεται ως μάστορας και όχι ως βοηθός τον έδιωξε με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε δουλειά...
«Το μεροκάματο είναι καλό», μας λέει, «φθάνει τα 100 ευρώ καθαρά στο 7ωρο». Κάνουμε πάλι την ίδια ερώτηση: «Και γιατί κυνηγάς τις υπερωρίες αφού τον μήνα ξεπερνάς τα 2.000;». Χωρίς σκέψη μας απαντά: «Είμαστε οικογένεια με δύο παιδιά. Θέλουμε 500 ευρώ το μήνα για νοίκι και 400 ευρώ για φροντιστήρια των παιδιών. Και άλλα 1.000 ευρώ για σούπερ μάρκετ! Πώς θα βγούνε αυτά τα έξοδα; Για αυτό κυνηγάς τις υπερωρίες».
Τον ρωτάμε για τη σημασία της οργάνωσης στο Σωματείο. Αναφέρει τη συστηματική επαφή και παρέμβασή του για κάθε ζήτημα και σημειώνει ότι χάρη στην κοινή δράση του με το Συνδικάτο Μετάλλου «έχουμε κρατήσει τα μεροκάματα σε αυτό το επίπεδο».
RIZOSPASTIS |
Στην ίδια μοίρα βρίσκεται το κλειστό εδώ και χρόνια Κέντρο Υγείας, έξω από τη Ζώνη, για το οποίο σωματεία και φορείς παλεύουν χρόνια για την επαναλειτουργία του με πλήρη εξοπλισμό, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητά του σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται χιλιάδες εργάτες σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Αυτό το σύντομο οδοιπορικό έγινε και ένα πολύτιμο μάθημα. Εργάτες με λίγα λόγια καταφέρνουν να αποδώσουν όσα πασχίζουμε να πούμε με εκατοντάδες λέξεις. Η συζήτηση μαζί τους βάζει έτσι ...απλά «τα πράγματα στη θέση τους».
Λόγια που βγάζουν στην επιφάνεια την τεράστια δύναμη της οργανωμένης συλλογικής δράσης, του συντονισμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία τους, κόντρα στην εργοδοσία που ξεσαλώνει. Για τη διεκδίκηση όσων τους ανήκουν, απέναντι σε μια πολιτική που λογίζει κάθε τους ανάγκη σαν «κόστος» για τους ομίλους.
RIZOSPASTIS |
RIZOSPASTIS |
RIZOSPASTIS |
RIZOSPASTIS |
RIZOSPASTIS |
RIZOSPASTIS |
RIZOSPASTIS |
Την επαναλειτουργία του πυροσβεστικού σταθμού εντός της Ζώνης διεκδικούν τα σωματεία |
RIZOSPASTIS |