Τρίτη 30 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να γίνει «σεισμός» με τη σημερινή απεργία!

Οι εργάτες συζητούν για το «ατύχημα» και την απεργιακή απάντηση
Οι εργάτες συζητούν για το «ατύχημα» και την απεργιακή απάντηση
Οργή και θρήνος για τον νέο νεκρό και τους σακατεμένους, με τις φράσεις «Η ζωή μας - τα κέρδη τους», «Η ανάπτυξή τους χρειάζεται και το αίμα εργατών για να θραφεί», «Ας έρθουν τώρα εδώ ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας για να δουν τα γελαστά πρόσωπα» και άλλες να κυριαρχούν, είναι αυτό που επικρατεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» η είδηση για το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Ηταν χαρακτηριστικό ότι η κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, που έγινε χτες στις 5.30 το απόγευμα, λίγες ώρες μετά το εργατικό δυστύχημα, αποφασίζοντας τη σημερινή 24ωρη απεργία, μετατράπηκε σε μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων της Ζώνης, που έσπευσαν να την παρακολουθήσουν και να δηλώσουν την ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση και συσπείρωσή τους στα σωματεία τους, για την κλιμάκωση της μάχης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και της ίδιας τους της ζωής.

«Δεν μπορεί διαρκώς να αγωνιούμε ποιος θα είναι ο επόμενος», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση. Θύμισε τις απεργιακές μάχες που έχουν δώσει μόνο φέτος τα σωματεία στη Ζώνη, κόντρα στην κυβέρνηση αλλά και στα «παπαγαλάκια των ομίλων» από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα στα ΜΜΕ, που λένε ότι «οι απεργίες διώχνουν τις δουλειές, κάνουν κακό στην ανάπτυξη και άλλα παρόμοια». «Αυτό δεν αποδεικνύεται και εδώ; Οτι κι εμείς σε μία κοιλάδα των Τεμπών δουλεύουμε; Οτι από τη μια είναι τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας;», ανέφερε.

Ανέδειξε τις αιτίες των ελλείψεων σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, ξεχωρίζοντας τη «δημοσιονομική πειθαρχία», που καθορίζεται με βάση την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την προσκυνούν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων «και να παραμονεύουν η αναπηρία ή ο θάνατος, κι από πάνω να έχεις τις φιέστες του Μητσοτάκη στο Πέραμα, να λέει για γελαστά πρόσωπα και ανάπτυξη».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου στη Ζώνη, Ακης Αντωνίου, ανέδειξε η κατακόρυφη αύξηση της δραστηριότητας στα ναυπηγεία στηρίζεται στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στους πρακτικά ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην ασυδοσία, στην απαίτηση για υπερωριακή απασχόληση, «σε όλα αυτά που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε αυτό που έγινε σήμερα (σ.σ. χθες)».

Τον λόγο πήρε και ο Λεωνίδας Γραμματικός από το παράρτημα του Συνδικάτου στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου και γενικός γραμματέας του Συνδικάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στο εργατικό «ατύχημα» που έγινε εκεί την περασμένη Παρασκευή.

Εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο είχαν να πουν και από ένα σοβαρό περιστατικό που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των πληρωμάτων, από την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, με κίνδυνο πτώσης, έκρηξης, δηλητηρίασης, ή «να καείς σαν τα ποντίκια», όπως ακούστηκε.

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, του σωματείου των εργαζομένων της COSCO, και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τονίζοντας πως οι αγώνες των εργαζομένων της Ζώνης και της COSCO δείχνουν ότι «αυτοί που παράγουν όλα αυτά που βλέπουμε μπροστά μας, τα βαπόρια, όλο τον πλούτο», είναι και αυτοί «που έχουν τη δύναμη να αποσπάσουν κατακτήσεις, να υπερασπίσουν τη ζωή τους, να φέρουν τα πάνω κάτω». Δήλωσε ότι στη σημερινή απεργία στο πλευρό των εργατών της Ζώνης θα είναι και λιμενεργάτες, καθώς και ότι το ΕΚΠ θα στηρίξει κάθε απόφαση των συνδικάτων.

ΠΑΜΕ: Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη που έχασε χτες τη ζωή του στα ναυπηγεία στο Πέραμα, αλλά και την αλληλεγγύη του στους δύο εργαζόμενους που τραυματίστηκαν, εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καλεί τα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή και να απαιτήσουν: «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!».

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, βρέθηκαν αμέσως μετά το συμβάν στο σημείο. «Κανένα μέτρο ασφάλειας, ούτε τεχνικός ασφαλείας δεν υπήρχαν», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζει τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» στα ναυπηγεία, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις φιέστες της κυβέρνησης, με τα τάχα «χαμογελαστά πρόσωπα».

Και σημειώνει ότι η ανάπτυξη που θέλουν είναι «με την εκμετάλλευση να απογειώνεται, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μη γυρνάνε ζωντανοί στο σπίτι τους, στις οικογένειές τους. Δεν θα μετράμε νεκρούς για τα κέρδη τους! Δεν θα γίνουν οι χώροι δουλειάς κοιλάδες των Τεμπών!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ