ΤΣΕΧΙΑ
Ενα σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα με μακροπρόθεσμες συνέπειες

Εγινε τον περασμένο μήνα και εκατοντάδες τόνοι βενζολίου κατέληξαν στον υδροφόρο ορίζοντα

Παρασκευή 11 Απρίλη 2025

Ενα από τα πιο σοβαρά σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Ιστορία της Τσεχίας έγινε φέτος στις 28 Φλεβάρη, στις 11.40 το πρωί (συμπτωματικά, την ίδια μέρα με το έγκλημα των Τεμπών πριν δύο χρόνια), και οι λεπτομέρειες από τις σοβαρές επιπτώσεις του γίνονται σιγά σιγά γνωστές. Πρόκειται για εκτροχιασμό εμπορικού τρένου στη Μοραβία το οποίο μετέφερε 1.050 τόνους βενζολίου. Εκτροχιάστηκαν τα 15 από τα 17 βαγόνια του, ακολούθησαν μεγάλη πυρόσφαιρα και πυρκαγιά, ενώ εκλύθηκε μεγάλη ποσότητα στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, και σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας οι συνέπειες από την άκρως καρκινογόνα ουσία θα είναι μακροπρόθεσμες.

Το συγκεκριμένο τρένο εκτελούσε δρομολόγιο από το εργοστάσιο της χημικής βιομηχανίας επεξεργασίας πετρελαιοειδών DEZA, στην περιοχή Βαλίσκα Μεζιρζίτσε, και κατευθυνόταν στην περιοχή Οστράβα στη Μοραβία, στο άλλο χημικό εργοστάσιο της πολυεθνικής «BorsodChem», ουγγρικής διοίκησης, που ανήκει πλειοψηφικά στον κινεζικό όμιλο «Wanhua Chemical Group», μεγάλη πολυεθνική του χώρου, που παράγει διάφορα είδη πλαστικών, χημικών κ.λπ. Ο εκτροχιασμός έγινε 5 χλμ. από τον σταθμό «Χουστοπέτσε Ναντ Μπέτσβοου», και ερευνώνται τα αίτια του ατυχήματος. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινώσει η Πυροσβεστική και η Σιδηροδρομική Υπηρεσία Διερεύνησης Ατυχημάτων, εξετάζονται τόσο η υποδομή, για το αν υπήρχε κάποιο σφάλμα, όσο και η ταχύτητα του συρμού, που ήταν αρκετά πάνω από τα προβλεπόμενα στο συγκεκριμένο σημείο.

Και σε αυτήν την περίπτωση αναδεικνύεται ότι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, όπως και σε όλη την ΕΕ, έχει τη συμβολή του στο ατύχημα, καθώς τα μέτρα ασφαλείας από τις πολλές εταιρείες που διαχειρίζονται τον σιδηρόδρομο δεν είναι πρώτη προτεραιότητα, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους όταν η μεταφορά τέτοιων φορτίων με τοξικά χημικά δεν γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αλλωστε, τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας και στην υπόλοιπη ΕΕ μπαίνουν σε εφαρμογή μόνο εκεί που συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλαδή περίπου στο 15% του δικτύου.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό στην Τσεχία η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ γρήγορη και αποτελεσματική. Κι αυτό καθώς εκεί υπάρχει ανεπτυγμένη Υπηρεσία Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, ενώ είναι και καλύτερες οι υποδομές, σε ένα ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, που δημιουργήθηκε την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Τσεχοσλοβακία και λίγο πολύ έχει παραμείνει μέχρι σήμερα. Φυσικά, με την παλινόρθωση του καπιταλισμού, την ιδιωτικοποίηση - κατάτμηση του σιδηρόδρομου και την ύπαρξη πολλών εταιρειών τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια, και τα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα και το φυσικό περιβάλλον με τραγικές συνέπειες, ειδικά μετά από τέτοιες μεγάλες καταστροφές, όπως το τελευταίο ατύχημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα απανωτά ατυχήματα χτυπούσαν «καμπάνα» κινδύνου (2023-03-07 00:00:00.0)
Τι έχουν τα έρμα και εκτροχιάζονται (2008-03-30 00:00:00.0)
«Καμπανάκι κινδύνου» (2008-03-12 00:00:00.0)
Εκτροχιασμός «Ιντερσίτι» (2007-01-17 00:00:00.0)
Αλλοι τρεις νεκροί στις ράγες... (2006-04-18 00:00:00.0)
Νεκρή μαθήτρια στις ράγες (2000-11-11 00:00:00.0)