ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Πρόσω ολοταχώς» για κατεδάφιση

Μετά τις εκλογές οι ανατροπές στο ασφαλιστικό, με μόνη ...παρηγοριά το διάλογο, για μέτρα που έχουν προαποφασιστεί, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας

Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αμέσως μετά τις εκλογές σε ριζική ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου σε συνέντευξή του, στη χτεσινή «Ημερησία», εν μέσω καθησυχαστικών δηλώσεων περί «κοινωνικού διαλόγου» που θα... προηγηθεί.

«Πιστεύω ότι οι συντάξεις πρέπει να είναι σε τρία επίπεδα» σημείωσε ο υπουργός, παραπέμποντας ευθέως στο τριαξονικό σύστημα τύπου Χιλής, το οποίο άλλωστε προτείνουν ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η έκθεση Σπράου - Τήνιου και σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν τρία είδη σύνταξης: Μια σύνταξη, προνοιακό βοήθημα με τριμερή χρηματοδότηση, μια πλήρως ανταποδοτική σύνταξη με βάση εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών και μια τρίτη σύνταξη που θα καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο υπουργός είπε πως «όλα θα μπουν στην ημερήσια διάταξη, θα συζητηθούν με στόχο να προχωρήσουν οι αλλαγές» και άφησε αιχμές κυρίως κατά των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας πως «στην επικουρική ασφάλιση υπάρχουν πολλές ανισότητες, προβλήματα σε σχέση με το ύψος των εισφορών, ίδιας συμμετοχής κλπ... Εδώ πρέπει να γίνει πολύ δουλιά και από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να πάει στον ιδιωτικό τομέα να ζητήσει πρόσθετες εγγυήσεις»!!!Μεγάλες... ανισότητες «ανακάλυψε» ο υπουργός και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, προϊδεάζοντας για ανατροπή προς το χειρότερο, αυτού που ισχύει σήμερα, δηλαδή τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση αν από τις αλλαγές θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, λέγοντας πως «πρέπει να τα δει κανείς κατά περίπτωση...». Σημείωσε πως δεν είναι «καλή συνταγή» η αύξηση του ορίου ηλικίας προς συνταξιοδότηση, για να το αναιρέσει αμέσως μετά, εντοπίζοντας εξαιρέσεις από την... αύξηση των ορίων!«Δεν μπορεί αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και δεν κάνουν χρήση, να τους πει η κυβέρνηση αύριο το πρωί, υποχρεωτικά θα μείνετε άλλα δυο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Εκθείασε τις μέχρι τώρα κυβερνητικές παρεμβάσεις, με την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα από το νόμο 2676/99 και «τα γενναία μέτρα που πήραμε για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων», δηλαδή την παράδοσή τους σε ιδιωτικές εταιρίες και στο «τζόγο» του Χρηματιστηρίου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνει «κοινωνικός διάλογος» πριν τη νομοθετική παρέμβαση, ωστόσο ανέφερε πως αν «υπάρχουν θέματα που έχουν ωριμάσει και εντάσσονται στις δικές μας γενικές επιλογές θα προχωρήσουμε». Το πόσο δεσμευτικός μπορεί να είναι για την κυβέρνηση ο όποιος διάλογος, φάνηκε και από τη δήλωσή του ότι «μια κυβέρνηση οφείλει να κάνει διάλογο, να πείθει για τις επιλογές της, αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί οι συντεχνίες το εμποδίζουν, πρέπει να τολμάει»....

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα... ψυχρά κι ανάποδα (2005-06-08 00:00:00.0)
«Παραμετρικές απώλειες» ονομάζουν τώρα τη σφαγή (2002-03-14 00:00:00.0)
Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει... (2002-02-05 00:00:00.0)
Ο δωδεκάλογος των αιτημάτων (2001-05-17 00:00:00.0)
Κατεδάφιση των πάντων και για όλους (2001-04-22 00:00:00.0)
Ανατροπές που δεν αφήνουν κανέναν ανέγγιχτο! (2001-04-20 00:00:00.0)