«Οι εκλογές ως ένα μεγάλο αθλητικό ντέρμπι... »

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Γερμανικού ΚΚ, Χάιντς Στερ

Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002

Ο Χ. Στερ
Ενόψει των γενικών εκλογών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτέμβρη, είχαμε μία σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του ΓΚΚ, Χάιντς Στερ.

- Με ποιες προσδοκίες κατεβαίνει σ' αυτές τις εκλογές το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα;

- Τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, οξύνεται όλο και περισσότερο το ερώτημα: Ποια θα είναι η μελλοντική κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας; Μία εκδοχή είναι η συνέχιση της κοκκινοπράσινης Σρέντερ - Φίσερ - κυβέρνησης. Η αντίπαλη εκδοχή είναι ο Στόιμπερ - Μέρκελ - Βέστερβελε - αστερισμός (CDU/CSU/FDP). Η κάθε εκδοχή εκφράζει διαφορές στην επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όχι διαφορές στις πολιτικές αντιλήψεις. Ο μέχρι τώρα εκλογικός αγώνας έδειξε ότι και τα δύο στρατόπεδα εγκρίνουν τη συμμετοχή στην πολεμική πολιτική του ΝΑΤΟ, ενώ επιθυμούν να ικανοποιήσουν το αίτημα των ενώσεων επιχειρηματιών για διάλυση του κοινωνικού κράτους, για περαιτέρω αφαίρεση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ολο και πλατύτερα στρώματα του πληθυσμού αναγνωρίζουν το παιχνίδι εναλλαγής μεταξύ αυτών των δύο εκδοχών παρόμοιας πολιτικής αντίληψης. Η συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι μια αποπολιτικοποίηση του εκλογικού αγώνα. Η παρουσία στα ΜΜΕ, κυρίως στην τηλεόραση, είναι για τα κόμματα οπωσδήποτε σημαντικότερη από το ίδιο το πολιτικό περιεχόμενο. Είναι η ώρα των μεγάλων υποσχέσεων. Υπό τις συνθήκες ενός αγώνα δρόμου στήθος με στήθος για την κατάκτηση της πλειοψηφίας, οι εκλογές παρουσιάζονται ως ένα μεγάλο αθλητικό ντέρμπι.

Σε τέτοιους καιρούς είναι δύσκολο για την αντικαπιταλιστική Αριστερά να παρουσιάσει το πολιτικό της περιεχόμενο. Το ΓΚΚ έχει υποψηφίους και υποψήφιες σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Το αριστερό Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) έχει υποψηφίους σε ολόκληρη τη χώρα. Η ηγεσία αυτού του κόμματος έθεσε εμπόδια στη δημιουργία ενός εκλογικού συνασπισμού αριστερών, αντικαπιταλιστικών, κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων. Το ΓΚΚ προσδοκά από αυτές τις εκλογές να αυξηθούν οι απαιτήσεις, κυρίως προς την αντικαπιταλιστική Αριστερά, όσον αφορά στην ενίσχυση του αγώνα και έξω από το Κοινοβούλιο.

- Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις τι προβάλλουν σ' αυτές τις εκλογές;

- Ο Σρέντερ και ο Φίσερ έθεσαν, τις τελευταίες μέρες, τα παρακάτω σημεία ως τα βασικότερα στην πολιτική του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

1. Απορρίπτουν μία συμμετοχή σε έναν πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράκ.

2. Υπόσχονται δημιουργία θέσεων εργασίας.

3. Θέλουν να ενισχύσουν την ιδέα της αλληλεγγύης μέσα στην κοινωνία.

Αυτά προωθεί στο εκλογικό σώμα για την κατάκτηση της πλειοψηφίας ο κυβερνητικός συνασπισμός, χωρίς, ωστόσο, να έχει το σοβαρό σκοπό να αλλάξει θετικά την πολιτική του στην κατεύθυνση των παραπάνω τριών σημείων.

Και το συντηρητικό - αστικό στρατόπεδο υπό τον Εντμουντ Στόιμπερ είναι κατά της συμμετοχής σε έναν πόλεμο των ΗΠΑ για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν. Υπόσχονται θέσεις εργασίας μέσω της απορύθμισης νόμων, που μέχρι τώρα προστάτευαν τις συλλογικές συμβάσεις, τις κοινωνικές παροχές και δικαιώματα. Ο Εντμουντ Στόιμπερ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU/CSU σκοπεύουν να προχωρήσουν στην παραπέρα υπονόμευση των ρυθμίσεων του νόμου, που αφορά στην παροχή ασύλου σε μετανάστες και αναμοχλεύουν τάσεις ξενοφοβίας, ώστε να κερδίσουν ψήφους και από αυτό το στρατόπεδο.

Τα νεοφασιστικά κόμματα που θα πάρουν μέρος σε αυτές τις εκλογές, λόγω του ότι η συντηρητική παράταξη υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις τους, δεν έχουν την πιθανότητα για αντιπροσώπευση στο Κοινοβούλιο.

Μία πραγματική δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολιτικών αντιλήψεων δεν υπάρχει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας προσωπικής εξουσίας στο κυβερνητικό κόμμα (2007-01-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-11-19 00:00:00.0)
«Σύννεφα καπνού» στο μεγάλο συνασπισμό (2005-11-02 00:00:00.0)
Σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση (2005-10-18 00:00:00.0)
Μεγάλος συνασπισμός με «αμοιβαία θυσία»; (2005-09-29 00:00:00.0)
Μπροστά στις εκλογές (2002-09-15 00:00:00.0)