Στο μετερίζι του αγώνα για την Παιδεία

Περιοδείες των Θ. Παφίλη, Σπ. Χαλβατζή και Αγ. Σαχίνη σε σχολεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002

Ο Θ. Παφίλης συζητά με εκπαιδευτικούς
Κάλεσμα αγώνα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία αρχίζει με πλήθος προβλημάτων, έστειλαν χτες ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής, αλλά και οι άλλοι - υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ - αγωνιστές υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που συμμετείχαν στις τελετές επίσημης έναρξης του σχολικού έτους.

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής κλιμακίου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», επισκέφθηκε τα 91ο και 126ο Δημοτικά Σχολεία Αθήνας. Στη διάρκεια της επίσκεψής του μίλησε με εκπαιδευτικούς και των δύο σχολείων, αλλά και με γονείς των μαθητών. Διαπίστωσε από κοντά τα προβλήματα που αποτελούν μόνιμο πρόβλημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και που στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα «μεταφράζονται» σε διπλοβάρδιες, εξαιτίας των ελλείψεων σχολικών αιθουσών.

Απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «με κοινή δράση εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και νεολαία πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική, η οποία θέλει να υποβαθμίσει την εκπαίδευση, να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, τους μαθητές και τους καθηγητές, να παράγει φτηνό εργατικό δυναμικό που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο μεγάλο κεφάλαιο». Εξήγησε πως το υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, «ορθώνει νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και κυριολεκτικά εκπαραθυρώνει τα παιδιά των εργαζομένων ακόμα και από την υποχρεωτική εκπαίδευση». Είναι η ίδια πολιτική, πρόσθεσε ο ίδιος, που παράγει ουρές ανέργων, που στο σύνολό της βάζει την Παιδεία στην ίδια μοίρα με τα άλλα καταναλωτικά αγαθά και την εντάσσει στους νόμους της αγοράς.

Ο Σπ. Χαλβατζής παραβρέθηκε στην έναρξη της χρονιάς στο 40ό Γυμνάσιο - Λύκειο Γκράβας
Ο υποψήφιος υπερνομάρχης καταλόγισε ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι «η κυρίαρχη αυτή πολιτική ζητάει συμμάχους και μέσα στη Δημοτική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να την αναγάγει σε διαχειριστή της εκπαιδευτικής μιζέριας. Οι συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, επειδή ακριβώς συμφωνούν με αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική που χαράσσεται από τις Βρυξέλλες και επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, δηλώνουν πρόθυμοι να παίξουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» ζητάει την ψήφο των ανθρώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας «γιατί οι δυνάμεις που τη στηρίζουν, έμπρακτα έχουν βρεθεί στο ίδιο μετερίζι και τους αγώνες για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία» και γιατί η ψήφος στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές πρέπει να γίνει ψήφος καταδίκης των δυνάμεων που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα ακόμα και από στενές κομματικές επιλογές που μπορεί να υπάρχουν.

Ο Σπ. Χαλβατζής

«Η σχολική χρονιά άρχισε. Βλέποντας την κατάσταση ανησυχούμε. Το 1/3 των σχολείων της Αθήνας λειτουργεί σε διπλοβάρδιες. Υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις καθηγητών. Θα παλέψουμε ώστε τα βιβλία να έρθουν μέσα στις πρώτες 15 ημέρες και να καλυφθούν οι κενές θέσεις των εκπαιδευτικών». Αυτό τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής κατά την επίσκεψή του, χθες, στο 40ό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών στην Γκράβα.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Παιδεία, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα του συγκεκριμένου κτιριακού συγκροτήματος και απεύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές.

«Ακούσαμε πολλά παράπονα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σπύρος Χαλβατζής. «Ακούσαμε για το πρόβλημα της θέρμανσης που υπάρχει στην Γκράβα. Τα παιδιά κάθε χειμώνα κρυώνουν. Το υπουργείο Παιδείας και ο πρωθυπουργός ζωγραφίζουν με ρόδινα χρώματα την κατάσταση στην Παιδεία. Εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνει ρόδινη η γκρίζα πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα» κατέληξε.

Ο Αγ. Σαχίνης

Δίπλα στους μαθητές των 72ου, 73ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων βρέθηκε χτες ο Αγάπιος Σαχίνης υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Ευχήθηκε καλή χρονιά στους μαθητές και σημείωσε πως «η ΤΑ μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και να παλέψει μαζί με τους άλλους φορείς για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζουν αγωνιστές υποψηφίους (2002-10-09 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτιο μάχης και ελπίδας (2002-09-22 00:00:00.0)
Οι αντιστασιακοί ψηφίζουν Παφίλη - Χαλβατζή (2002-09-18 00:00:00.0)
Οι αντιστασιακοί στηρίζουν τους αγωνιστές υποψηφίους (2002-09-10 00:00:00.0)
Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (2002-09-07 00:00:00.0)
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (2002-08-29 00:00:00.0)