Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Την Πολυτεχνειούπολη επισκέφθηκαν χτες οι Θανάσης Παφίλης και Ηλίας Νικολόπουλος

Οι Θ. Παφίλης και Ηλ. Νικολόπουλος με τον Θεμ. Ξανθόπουλο
Οι Θ. Παφίλης και Ηλ. Νικολόπουλος με τον Θεμ. Ξανθόπουλο
Τα μεγάλα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας διαπίστωσαν χτες το πρωί, από κοντά, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης και ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος, οι οποίοι περιόδευσαν στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, επικεφαλής κλιμακίου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», στο οποίο συμμετείχε και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Δήμος Μπαρτζώκας.

Ο Θ. Παφίλης και ο Ηλ. Νικολόπουλος συναντήθηκαν με τον πρύτανη του ΕΜΠ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, ο οποίος με δύο μόνο φράσεις προδιέγραψε το μέλλον των πανεπιστημίων, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. «Τα πανεπιστήμια βρίσκονται στο στόχαστρο της αγοράς, η μόρφωση είναι προϊόν της αγοράς, με φοιτητές πελάτες. Σήμερα δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν Παιδεία, τα πάντα έχουν εμπορευματοποιηθεί και τα δυο μεγάλα κόμματα εθελοτυφλούν», τόνισε ο πρύτανης. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, «η ελληνική οικογένεια δαπανά το 33% του προϋπολογισμού της για τις σπουδές των παιδιών της, όταν στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 4%».

«Η Παιδεία μέρα τη μέρα μετατρέπεται σε εμπόρευμα, στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι σπουδές χωρίς επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα αυξάνουν τα αδιέξοδα της νεολαίας, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων», είπε ο Θ. Παφίλης. Ο Ηλ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι «ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα η Παιδεία είναι δημόσια και δωρεάν, έχει αρχίσει μια άκρατη ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας επιταγές της ΕΕ, προσπαθεί να εξαφανίσει την έρευνα από τα πανεπιστήμια και να τα μετατρέψει σε τμήματα εφαρμογής που θα εξυπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματίες».

Εγκάρδια υποδοχή επιφύλαξαν στους υποψήφιους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» οι εργαζόμενοι στην Πολυτεχνειούπολη
Εγκάρδια υποδοχή επιφύλαξαν στους υποψήφιους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» οι εργαζόμενοι στην Πολυτεχνειούπολη
Αμέσως μετά, οι υποψήφιοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» συναντήθηκαν με τα ΔΣ του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, των Διοικητικών Υπαλλήλων και των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Σήμερα, στο ΕΜΠ οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι όσοι και οι συμβασιούχοι... Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, ενώ εδώ και πέντε χρόνια η κυβέρνηση τούς εμπαίζει, αφού οι όποιες υποσχέσεις μοίρασε για καινούριο μισθολόγιο, έμειναν υποσχέσεις και προχώρησε στην επιδοματική πολιτική».

Ο Θ. Παφίλης, μιλώντας προς τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι «η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται έχει πρώτο και κύριο στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ομηρία των εργαζομένων γενικά, αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης». Ο Ηλ. Νικολόπουλος ξεκαθάρισε ότι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» δε βλέπει την εκπαίδευση έξω από τις αρμοδιότητες της Νομαρχίας, αλλά, αντίθετα, πιστεύει ότι πρέπει να είναι συμπαραστάτης της. Πιστεύουμε, τόνισε ο Θ. Παφίλης, ότι «μέσα από το δρόμο του κοινού αγώνα, του κοινού μετώπου γονιών, φοιτητών, καθηγητών, μαζί με το λαό, μπορεί να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική. Να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει δημόσια, δωρεάν και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Οι δυο υποψήφιοι μίλησαν και σε τρεις συγκεντρώσεις εργαζομένων, όπου έγινε πλούσιος διάλογος και υπήρχε έντονο ενδιαφέρον, σχετικά με τις επερχόμενες νομαρχιακές εκλογές. Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι οι υποψήφιοι, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ είναι ικανότατοι πολιτικοί, αλλά για να εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική, που βάλλει κατά των συμφερόντων των εργαζομένων. «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν το πλατύ και αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και να γυρίσουν την πλάτη τους στους άλλους συνδυασμούς, έτσι ώστε, την επόμενη μέρα των εκλογών, να υπάρχει μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτης στα λαϊκά προβλήματα και τις διεκδικήσεις», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ