Πλήρες φακέλωμα των μεταναστών

Σε βάση δεδομένων θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία των μεταναστών. Από 1η Γενάρη του 2003, θα χορηγούνται οι ετήσιες άδειες παραμονής

Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002

Eurokinissi

Στο πλήρες φακέλωμα των οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, κατά τα πρότυπα της Συνθήκης Σένγκεν, προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της μεταναστευτικής πολιτικής με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλουν τα σύνορα των χωρών - μελών κλειστά για τους μετανάστες, εφόσον δεν εξυπηρετούν την εθνική οικονομία. Σ' αυτό το πλαίσιο, της αξιοποίησης, δηλαδή, του μετανάστη ως φτηνού και απαραίτητου εργατικού δυναμικού, το υπουργείο Εσωτερικών παρείχε χθες στους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, τις σχετικές οδηγίες για τους όρους απόδοσης της ετήσιας άδειας παραμονής στους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτές - όπως διατυπώθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη των γγ των Περιφερειών, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη - όλα τα στοιχεία των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας θα είναι καταχωρημένα σε μία ενιαία βάση δεδομένων, που θα δημιουργηθεί στις 13 Περιφέρειες και τους 54 νομούς της χώρας και θα βρίσκεται σε on line σύνδεση με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης. Θα καταγράφονται στοιχεία, όπως η ταυτότητα, το φύλο, η διαμονή, το επάγγελμα, μέχρι και το μορφωτικό επίπεδο του αλλοδαπού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι γγ Περιφερειών, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγραφής των αλλοδαπών παρουσιάζεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Στην πρώτη υπάρχουν 140.000 αλλοδαποί (στοιχεία με βάση την προσωρινή εξάμηνη άδεια) και εκτιμάται να φτάσουν στους 170.000. Στην Κεντρική Μακεδονία οι αλλοδαποί φτάνουν τις 35.000.

Στις 31 Δεκέμβρη 2002, λήγει η προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής. Προϋπόθεση για να λάβει ένας μετανάστης την ετήσια άδεια παραμονής είναι να βρει δουλιά και να έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Οσοι τα καταφέρουν, θα λάβουν την άδεια παραμονής σε μορφή πλαστικοποιημένης ετικέτας, η οποία θα επικολλάται πάνω στο διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο. Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει διαβατήριο ή δεν καταφέρει να προσκομίσει ταξιδιωτικό έγγραφο, θα απελαύνεται. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα, η κυβέρνηση πραγματοποιεί διακρατικές επαφές, σε επίπεδο πρεσβευτών και υπουργείων, προκειμένου να διευκολυνθεί για τους αλλοδαπούς η έκδοση διαβατηρίων ή ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδας να εκτυπώσει περίπου 2 εκατομμύρια κάρτες, ενώ αντίστοιχη εντολή είχε δώσει και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για 1 εκατομμύριο κάρτες. Οπως είπε ο Λ. Παπαδήμας, «παραγγείλαμε σχεδόν 3 φορές παραπάνω από τον προσδοκώμενο αριθμό καρτών, ώστε να έχουμε για μία τριετία». Μέχρι τις 15 Νοέμβρη πάντως, υπολογίζεται να εκτυπωθούν 400.000 κάρτες για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών και 200.000 για λογαριασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Συνοπτικά, η διαδικασία έκδοσης της άδειας εργασίας προβλέπει τη δημιουργία φακέλου κάθε μετανάστη με τρία απαραίτητα στοιχεία (άδεια εργασίας που εκδίδεται από τις Νομαρχίες, ποινικό μητρώο και διασταύρωση των στοιχείων του με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης). Τα στοιχεία αυτά θα διαπιστώνονται και θα επικυρώνονται από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών των Περιφερειών. Ακολούθως, ειδικοί κατάλογοι με τα ονόματα των αλλοδαπών θα αποσταλούν στους δήμους, οι οποίοι και θα επικολλούν στο διαβατήριο την άδεια παραμονής.

Πάντως, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας παραλαβής της άδειας παραμονής, πέρα από τις 31 Δεκέμβρη, εφόσον υπάρξει καθυστέρηση από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών. Και το κερασάκι: Για την άδεια παραμονής, οι μετανάστες θα πληρώσουν παράβολο 50.000 δραχμών. Θυμίζουμε πως είχαν πληρώσει άλλες 50.000 για την 6μηνη άδεια παραμονής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό απέλαση οι περισσότεροι μετανάστες (2002-12-25 00:00:00.0)
Νέα εμπόδια στις παροχές των μεταναστών (2002-12-24 00:00:00.0)
Πλήρωσαν για να νομιμοποιηθούν προσωρινά (2001-09-16 00:00:00.0)
Πληρώνουν για να μείνουν, αλλά και να φύγουν (2001-05-29 00:00:00.0)
Σαρωτική σκούπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα (2000-11-17 00:00:00.0)
Νομιμοποίηση - μαϊμού! (1997-09-06 00:00:00.0)