ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τέλμα στις συνομιλίες

Εντείνεται η αναταραχή στα αυτόνομα εδάφη 

Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑ.-

Associated Press

Από τη συνάντηση του Γ. Αραφάτ με τον Χ. Μουμπάρακ
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρέθηκε, χθες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Βαθιά προβληματισμένος για την περαιτέρω πορεία των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ακόμη και αυτών του τρίτου γύρου συνομιλιών για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Λακωνικός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι για πρώτη φορά δεν ήρθε σε καμία επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή πριν καταρτίσει τους χάρτες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού.

Εντείνονται οι πιέσεις στους διαφωνούντες

Επί ώρες συνεδρίαζε, χθες, το παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εξετάσει το μείζον ζήτημα που προέκυψε από τη δημοσιοποίηση κειμένου, που υπογράφεται από 20 ακαδημαϊκούς, βουλευτές και πνευματικούς ανθρώπους της παλαιστινιακής κοινότητας, και το οποίο κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και έλλειψη δημοκρατίας, ενώ παράλληλα καλεί τον Γιάσερ Αραφάτ να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης απουσίαζε από τη συνεδρίαση, αλλά είχε ζητήσει να εγκριθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών που υπέγραψαν το κείμενο, προκειμένου να οδηγηθούν και αυτοί στη φυλακή, όπως και οι υπόλοιποι υπογράφοντες, οι οποίοι είτε συνελήφθησαν, είτε τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό, ήδη, από την Κυριακή.

Οπως ανακοίνωσε, μετά το τέλος της πολύωρης συζήτησης, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι, το παλαιστινιακό συμβούλιο, δηλαδή οι 40 από τους 88 βουλευτές που ήταν παρόντες και ανήκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη «Φατάχ» που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, καταδικάζει την κίνηση των διαφωνούντων και απορρίπτει «μετά βδελυγμίας» τις κατηγορίες τους σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ. Επίσης, τους προσάπτει ότι με την πράξη τους αυτή έθεσαν σε κίνδυνο την ενότητα του παλαιστινιακού λαού και σπίλωσαν την εικόνα του προς τη διεθνή κοινότητα, ακολουθώντας μια ιδιαίτερα «επικίνδυνη» τακτική για τα παλαιστινιακά συμφέροντα. Εντούτοις, το συμβούλιο, όχι μόνο δεν ενέκρινε την άρση της ασυλίας των διαφωνούντων βουλευτών, αλλά απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των, ήδη, συλληφθέντων. Παράλληλα, η «Φατάχ» διοργάνωσε συγκέντρωση υπέρ του Αραφάτ στη Ραμάλα.

Από την άλλη πλευρά, 7 από τους 20 υπογράφοντες το κείμενο ανακάλεσαν τα λεγόμενά τους και απέσυραν την υπογραφή τους. Εντούτοις, οι υπόλοιποι επιμένουν στις θέσεις τους και στο αίτημα εξυγίανσης που απηύθυναν προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Γιάσερ Αραφάτ (2004-11-10 00:00:00.0)
Κρίσιμες ώρες (2004-11-06 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τις πολύνεκρες εισβολές ο ισραηλινός στρατός (2003-03-18 00:00:00.0)
Ανελέητο σφυροκόπημα από τα ισραηλινά μαχητικά (2001-12-05 00:00:00.0)
Νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις μετά από πολύωρη συνάντηση Αραφάτ - Μπεν Αμί (2000-12-16 00:00:00.0)
Ουδέν νεώτερον από την περιοδεία της Ολμπράιτ (1997-09-12 00:00:00.0)