Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί και σφοδρές συγκρούσεις μετά από πολύωρη συνάντηση Αραφάτ - Μπεν Αμί

Από τις πολλές συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Associated Press

Από τις πολλές συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΕΡΕΤΖ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εξι Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες μόλις ώρες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης, υψηλού επιπέδου, ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης, τον τελευταίο μήνα. Η πολύωρη συζήτηση ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στον Σλόμο Μπεν Αμί δεν κατέληξε σε κανένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, ενώ η βία, στα αυτόνομα εδάφη, γνώριζε μια νέα έξαρση.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χτες διήρκεσε η συνάντηση, στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ της Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσα στον εκτελόντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκιλέαντ Σερ και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης, ενώ ο Αμπέντ Ράμπο αρκέστηκε να προειδοποιήσει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για αισιοδοξία». Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών, που δε θέλησαν να κατονομαστούν, η συζήτηση δεν κατέληξε σε τίποτα συγκεκριμένο αλλά αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν ορισμένες συναντήσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, χωρίς, όμως, να υπάρχει τίποτα σίγουρο.

Ο ήχος των όπλων, όμως, ακολούθησε, λεπτά σχεδόν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Μπεν Αμί - Αραφάτ. Κατά τη διάρκεια μαχών που ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στην πόλη Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι χθες το βράδυ συνθήκες, σκότωσε 3 μέλη της «Φατάχ», η οποία κατηγορεί το Ισραήλ, με ανακοίνωσή της, «για άνανδρη δολοφονία Παλαιστινίων αγωνιστών». Η κηδεία των τριών μελών της οργάνωσης, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, μετατράπηκε σε διαδήλωση, χθες το μεσημέρι, στη Ναμπλούς, με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων. Τα επεισόδια δεν έλειψαν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος ένας 17χρονος Παλαιστίνιος από σφαίρα στο στήθος.


Associated Press

Αλλος ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινές σφαίρες, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ χτες το μεσημέρι, καθώς σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό «προσπάθησε να μαχαιρώσει Ισραηλινό στρατιώτη». Το χτεσινό τραγικό κατάλογο, κλείνει ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός που σκοτώθηκε από τα πυρά που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά παλαιστινιακού φυλακίου εντός των ορίων της Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην πλατεία του τεμένους Αλ Ακσά. Για να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστινίους διαδηλωτές, οι Ισραηλινοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 36 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όπως και 4 Ισραηλινοί αστυνομικοί, ενώ άνδρες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που κατάφεραν να προσεγγίσουν τους Παλαιστινίους προσκυνητές, προχώρησαν σε 7 συλλήψεις. Παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ήταν η πρώτη φορά, τις τελευταίες βδομάδες, που οι ισραηλινές αρχές είχαν επιτρέψει σε Παλαιστινίους, που κατοικούν εκτός Ιερουσαλήμ και έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους, να προσευχηθούν στο Αλ Ακσά.

Την ίδια, περίπου, ώρα, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν σε στάδιο της Λωρίδας της Γάζας για να τιμήσουν την 14η επέτειο από την ίδρυση της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαμάς». Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Σεΐκ Σαλάχ Σχεχαντέχ, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, προειδοποίησε, εκ νέου, για τις επιθέσεις που θα εξαπολύσει η οργάνωση «ως απάντηση για τη βαρβαρότητα των σιωνιστών εναντίον του παλαιστινιακού λαού».


Associated Press

Παρά την έλλειψη επίτευξης προόδου που χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπεν Αμί και Αραφάτ και τη νέα έξαρση της βίας, που ανέβασε το σύνολο των νεκρών των δίμηνων συγκρούσεων σε 325, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος. Ο Ιμπέρ Βεντρίν, που συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, με τον Γιάσερ Αραφάτ, χτες το πρωί με τον Εχούντ Μπαράκ και χθες το απόγευμα με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν, πλέον, σημάδια ελπίδας για αποκλιμάκωση της βίας και για επανέναρξη του ισραηλινο - παλαιστινιακού διαλόγου.

Η «περίεργη» αισιοδοξία Βεντρίν συνδυάζεται, πάντως, με τις ολοένα και εντεινόμενες δημοσιογραφικές φήμες, ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν σοβαρότατες πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να προχωρήσει σε θετικά βήματα προς το Ισραήλ εξασφαλίζοντας τη σύναψη μιας συμφωνίας στον, εκ νέου, υποψήφιο για την πρωθυπουργία Εχούντ Μπαράκ. Υπό το βάρος αυτής της φημολογίας, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του οποίου η δυνατότητα να είναι υποψήφιος δεν έχει εξασφαλιστεί, διακήρυττε ότι ακόμη και αν ο Εχούντ Μπαράκ καταλήξει σε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί πρωθυπουργός δε θα νιώθει δεσμευμένος από μια τέτοια συμφωνία, για να ασκήσει πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ