Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΡΩΣΙΑ
Κοινή Διακήρυξη

ΑΒΑΝΑ - ΜΟΣΧΑ.-

Την ικανοποίησή τους για την παραπέρα προώθηση των φιλικών σχέσεων των δυο χωρών εξέφρασαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κατά την υπογραφή την Πέμπτη, 14 Δεκέμβρη, της Κοινής Διακήρυξης μετά την ολοκλήρωση των επίσημων συνομιλιών στο Μέγαρο της Επανάστασης στην Αβάνα. Οπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο, οι δυο ηγέτες συζήτησαν με πνεύμα αλληλοκατανόησης ζητήματα της ανάπτυξης και προοπτικής των διμερών ρωσοκουβανικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι τους δυο λαούς συνδέουν παραδοσιακά αισθήματα φιλίας. Επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της Διακήρυξης για της αρχές των αμοιβαίων σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Κούβας που υπογράφηκε το 1996. Οι δυο πρόεδροι εξέτασαν επίσης ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της διεθνούς κατάστασης, αντάλλαξαν πληροφορίες για τις εξελίξεις στις χώρες τους. Επισήμαναν ότι οι εκτιμήσεις τους συμπίπτουν σε ό,τι αφορά την επικαιρότητα να πρυτανεύσουν οι αρχές του διεθνούς δικαίου που ρυθμίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη. Και σε σχέση μ' αυτό τονίζεται η σημασία της αυστηρής τήρησης και του απαραβίαστου των κοινώς αναγνωρισμένων διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η κυριαρχία, η αυτοδιάθεση, η μη ανάμειξη, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Καταδίκασαν τη διεθνή τρομοκρατία και τη συνέχιση του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Επίσης, οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία για τη δημιουργία σταθερού, δίκαιου, ισορροπημένου και δημοκρατικού συστήματος διεθνών σχέσεων που να βασίζονται στην πολυπολιτικότητα και την πολύπλευρη συμμετοχή στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων. Σημείωσαν επίσης τη σημαντική συμβολή του Κινήματος των Αδέσμευτων στον τομέα αυτό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», ο Πούτιν και ο Κάστρο, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγεφ και Ραούλ Κάστρο, επισκέφτηκαν την Παρασκευή το Ραδιοηλεκτρονικό Κέντρο του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας στην πόλη Λούρντες, κοντά στην Αβάνα. Μετά την ενημέρωση από τη διεύθυνση του Κέντρου οι δυο πρόεδροι εξέτασαν τις εγκαταστάσεις, συζήτησαν με τους ειδικούς και τις οικογένειές τους. Ο Πούτιν είπε: «Εχετε ένα πλεονέκτημα - βρίσκεστε στη γη των στενών φίλων μας» και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της δουλιάς τους είναι χρήσιμα «όχι μόνο για τη στρατιωτική, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας», ιδιαίτερα σήμερα που η Ρωσία «ορθοποδεί». Από τη μεριά του, ο Κάστρο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι «σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κούβα θα αναπτύσσονται και θα δυναμώνουν». «Θέλουμε να θεωρείτε τη χώρα μας ως Πατρίδα σας», είπε ο Κουβανός ηγέτης, απευθυνόμενος στους παραβρισκόμενους Ρώσους ειδικούς.

Τέλος, ο Πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο αναμνηστικό σύμπλεγμα του Σοβιετικού στρατιώτη - διεθνιστή σε προάστιο της Αβάνας, το οποίο είχε ανεγερθεί το 1978 στα 60 χρόνια του Κόκκινου Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ