Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανασφάλεια και αγωνία...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ABANA-

«Σε πελάγη» θριάμβου ο νέος Πρόεδρος

Associated Press

«Σε πελάγη» θριάμβου ο νέος Πρόεδρος
Από τη στιγμή που αυλαία έπεσε οριστικά σε μία από τις πιο δηλητηριώδεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν λάβει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πολιτικά κόμματα και ο Tύπος έβγαλαν ένα βαθύ αναστεναγμό, ανακούφισης αυτή τη φορά. Τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων κόσμησε πια το χαρούμενο και γελαστό πρόσωπο ενός εκλεγμένου Pροέδρου, του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Εντούτοις, αν κανείς ξεφυλλίσει τα φύλλα, τόσο τα αμερικανικά αλλά και τα παγκόσμια, θα λάβει μία πιο σφαιρική εικόνα της αντιμετώπισης αυτής της αλλόκοτης εκλογής. Η κύρια έμφαση δίδεται όχι στη νίκη ή την αποδοχή της ήττας εκ μέρους του αντιπροέδρου Αλ Γκορ, αλλά περισσότερο στην αγωνία για το μέλλον της «υπερδύναμης», που θεάται εξαιρετικά αδύναμη πια. Ενα τεράστιο κενό χωρίζει στα δύο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενα κενό που χώρισε στα δύο εκτός του λαού τις «θεμελιώδεις δυνάμεις», ενώ μέσα στο κενό έπεσαν οι θεσμοί που στήριζαν την κατ' ευφημισμόν πιο «σύγχρονη δημοκρατία του πλανήτη».

Ενα βασικό ερώτημα αιωρείται απειλητικά πια και οι εφημερίδες το τονίζουν: «Μπορεί ο Μπους να ενώσει αυτή τη χώρα και να κρατήσει στην κορυφή;».

Αγνωστο... Αν κρίνει όμως κανείς από τις πρώτες του κινήσεις, μάλλον έχει λάβει το μήνυμα.

Ανοιγμα προς τους Δημοκρατικούς

Ηδη χτες, κατά τη δεύτερη μέρα ως εκλεγμένος Πρόεδρος, οι κινήσεις του ήταν πολύ προσεκτικές αλλά και με έντονη δόση «ενότητας», αφού κατά τη διαδικασία εξερεύνησης των μελών που θα συνθέτουν τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσέφυγε ακόμη και σε Δημοκρατικούς! Ανάμεσα στους εν δυνάμει υπουργούς και ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Μπρο, που αναμενόταν να συναντηθεί χτες με τον Μπους στο Τέξας προκειμένου να συζητήσουν, σύμφωνα με τα ειδησεογραφική πρακτορεία, τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και μάλιστα στο υπουργείο Ενέργειας. Μία τέτοια κίνηση, αν επαληθευτεί, θα αλλάξει συλλήβδην το πολιτικό σκηνικό, αφού η ισορροπία τρόμου (50-50) στην απολύτως διαιρεμένη Γερουσία, θα διαταραχτεί καθώς τη θέση του δημοκρατικού γερουσιαστή θα λάβει ο ρεπουμπλικάνος.

Ασχέτως πάντως του αποτελέσματος της συνάντησης που θα φέρει τον Μπρο στην επόμενη κυβέρνηση, η κίνηση του Μπους εντάσσεται στην προσπάθεια «της προσέγγισης με το Δημοκρατικό Κόμμα». Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Μπους, με τον αγωνιστή για τα δικαιώματα των μαύρων, αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του στη διάρκεια του δικαστικού θρίλερ στη Φλόριδα, όπως ανακοίνωσαν πηγές του περιβάλλοντος του Μπους.

Ο αιδεσιμότατος Τζάκσον, που είχε χαρακτηρίσει «έγκλημα» τη μη επανακαταμέτρηση διά χειρός των αμφισβητουμένων ψηφοδελτίων στη Φλόριδα, ήταν πάντως «πολύ ιπποτικός» στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπους, τόνισε η Κάρεν Χιούζ, εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος Προέδρου. «Συζήτησαν για δύο θέματα, πώς θα ενωθεί και πώς θα συμφιλιωθεί η χώρα», τόνισε η Χιούζ. Από την πλευρά του, ο Τζάκσον ζήτησε από τον Μπους να συναντηθούν για να συζητήσουν τις «πιθανές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα». Αξίζει να υπενθυμιστεί σε αυτό το σημείο ότι ο αιδεσιμότατος είχε καλέσει πολλά μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας να λάβουν μέρος σε διαδήλωσης διαμαρτυρίας και καταγγελίας στην Ουάσιγκτον, την 20ή Ιανουαρίου κατά την ορκωμοσία του Μπους στο Καπιτώλιο.

«Ολα θα είναι έτοιμα μέχρι την ορκωμοσία», δήλωσε και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρά τις υπερβολικές καθυστερήσεις, η σύνθεση αλλά και η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αναλάβει την εξουσία. Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα, από τον ίδιο τον Μπους, πριν τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σίγουροι μέχρι στιγμής θεωρούνται: ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, η Κοντολίζα Ράις για το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, και ο Αντριου Καρντ, ως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

Η Κούβα χλευάζει

Αν στις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρείται να επικρατήσει ένα κλίμα ενότητας και αρμονίας τος «έθνους», λίγα ναυτικά μίλια νοτιότερα, στην Κούβα τα γέλια δεν έχουν κοπάσει και τώρα στόχος είναι μόνο ένας: το «νέο αφεντικό των ιμπεριαλιστών», ο Μπους.

Με ειρωνικό ύφος αναφέρονται τα κουβανικά Μέσα Ενημέρωσης στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ενώ ένα τρέιλερ με μουσική υπόκρουση θρίλερ αναφερόταν στις πολλαπλές θανατικές καταδίκες που έχει υπογράψει ο Μπους ως κυβερνήτης του Τέξας. Επίσης, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Κούβας, που απηχεί την επίσημη θέση της κυβέρνησης της Αβάνας, επισημαίνεται ότι η «ιερή δημοκρατία» των ΗΠΑ δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα μετά τη μακρά αβεβαιότητα που προκάλεσε η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την προεδρία.

«Φαίνεται πως η αυτοκρατορία τελικώς βρήκε νέο ηγέτη. Από το νέο αφεντικό περιμένουμε ελάχιστα πράγματα», αναφέρει η ανακοίνωση, προφανώς αναφερόμενη στις δηλώσεις Μπους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «για την ανάγκη να διατηρηθούν οι πιέσεις εναντίον της Κούβας μέχρι να απελευθερωθεί ο λαός»! Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κουβανική τηλεόραση για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζεται ως «το αγοράκι του πρώην διευθυντή της CIA», το οποίο «υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της αμερικανικής μαφίας, που του έδωσε την προεδρία νοθεύοντας τις εκλογές στη νότια Φλόριντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ