ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»
Τραγωδία με συνέπειες στην εξερεύνηση του Διαστήματος
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003

NASA

Το πλήρωμα της μοιραίας αποστολής του ΔΛ «Κολούμπια» (από αριστερά): Ντ. Μπράουν (ειδικός αποστολής), Ρ. Χάσμπαντ (πλοίαρχος), Λ. Κλαρκ (ειδ. αποστολής), Κ. Τσόουλα (ειδ. αποστολής), Μ. Αντερσον (ειδ. αποστολής), Γ. Μακούλ (πιλότος), Ι. Ραμόν (ειδικός φορτίου, Ισραήλ)
Η καταστροφή του Διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια» κατά τη διαδικασία επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα την 1/2/2003 δεν είναι απλώς μια τραγωδία με θύματα εφτά ανθρώπους, που έκαναν στόχο ζωής τους να υπηρετήσουν την επιστήμη στο τόσο αφιλόξενο περιβάλλον του Διαστήματος. Δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση του πόσο δύσκολη, πολύπλοκη και επικίνδυνη υπόθεση είναι η αξιοποίηση ακόμα και του κοντινού Διαστήματος, έστω και μετά από εκατοντάδες επανδρωμένες πτήσεις. Η καταστροφή του «Κολούμπια» είναι ταυτόχρονα ένα γεγονός που υπονομεύει συνολικά την εξερεύνηση του Διαστήματος από την ανθρωπότητα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο ενδεχομένως και μεσοπρόθεσμα.

Σήμερα που δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος, ο σοσιαλισμός , η σοβιετική διαστημική τεχνολογία που ονομαζόταν «Σπούτνικ», «Γκαγκάριν» κι ένα σωρό άλλα ονόματα, σήμερα που το μεγάλο κεφάλαιο (πλην των αεροδιαστημικών μονοπωλίων) αρχίζει να αμφιβάλει αν αξίζει από πλευράς κέρδους η επένδυση των σημαντικών πόρων που απαιτούνται για τη συνέχιση της εξερεύνησης και ειρηνικής αξιοποίησης του Διαστήματος, η καταστροφή ενός από τα 4 εναπομείναντα Διαστημικά Λεωφορεία, μπορεί, παρά τις υποσχέσεις του Μπους, να σημάνει μια παραπέρα μείωση της συμμετοχής της μοναδικής σήμερα υπερδύναμης στη διαστημική περιπέτεια της ανθρωπότητας. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Σ' αυτό το συννεφιασμένο τοπίο για την εξερεύνηση του Διαστήματος, το ελπιδοφόρο κλίμα του τέλους της δεκαετίας του 1950 και της δεκαετίας του 1960, απο τους σοβιετικούς, μοιάζει τόσο μακρινό και απίθανο, που είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κι όμως, εκατομμύρια βλέμματα είχαν στραφεί το 1957 προς τον ουρανό, για να δουν να αντανακλά το φως του ήλιου αυτή η θαυμαστή μεταλλική σφαίρα που κατά τ' άλλα έστελνε μόνο ένα μονότονο «μπιπ» - «μπιπ». Και ύστερα, το 1961, το διαστημόπλοιο του πρώτου ανθρώπου που έσπασε τα δεσμά της βαρύτητας, αποδεικνύοντας την ανωτερότητα του σοσιαλιμού και σ'αυτό τον τομέα. Και μετά πάλι, το 1969, κολλημένοι στην οθόνη της τηλεόρασης, το επίτευγμα του πρώτου ανθρώπου που πατούσε το πόδι του σε ένα άλλο ουράνιο σώμα. Τότε φαινόταν βέβαιο, ότι ως το 2000 ο άνθρωπος θα έχει πατήσει στον Αρη, την Αφροδίτη, ίσως και ακόμα πιο μακριά.

Η ειρηνική εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος είχε και έχει αποδεδειγμένα σημαντική συνεισφορά στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Οχι μόνο της οικονομίας των χωρών που έχουν διαστημική δυνατότητα, αλλά του ανθρώπινου πολιτισμού συνολικά. Μόνο αν κυριαρχήσουν εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να δουν απ' αυτή τη σκοπιά την εξερεύνηση του Διαστήματος,(αυτό ο καπιταλισμός δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το κάνει), θα μπορέσει αυτή να δώσει πλέρια τα αποτελέσματά της και σε ένα μακρινό μέλλον να οδηγήσει στην ανέλιξη του πλανητικού πολιτισμού μας σ' ένα νέο, ανώτερο επίπεδο.


Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνημόνιο συνεργασίας NASA - ESA για την επάνοδο στη Σελήνη (2020-11-07 00:00:00.0)
Αλλο ένα βήμα για να επανακτήσουν οι ΗΠΑ ικανότητα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (2019-12-21 00:00:00.0)
Πρώτη επιτυχής επαναχρησιμοποίηση του πρώτου σταδίου πυραύλου (2017-04-09 00:00:00.0)
Βροντερή αποτυχία του πυραύλου «Αντάρης» (2014-11-02 00:00:00.0)
Μια ακόμα ιστορική στιγμή στην αξιοποίηση του Διαστήματος (2003-10-26 00:00:00.0)
Με «Σογιούζ» στο εξής η επάνδρωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (2003-03-09 00:00:00.0)