ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Αυξάνονται τα συνδικάτα που ζητούν κήρυξη απεργίας

Υπεκφεύγει η ΓΣΕΕ και παραπέμπει γενικώς και αορίστως στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003

Χιλιάδες εργαζόμενους, όλο και περισσότερες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αγκαλιάζει καθημερινά η πρόταση του ΠΑΜΕ για την κήρυξη απεργίας, τώρα, ενόψει της επίθεσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο λαό του Ιράκ. Αυτή η απαίτηση, με αποδέκτες τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εκφράζεται μέρα με τη μέρα πιο έντονα από τους χώρους δουλιάς, από εργαζόμενους σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ηδη, έχει κατατεθεί η πρόταση 22 δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με αίτημα την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου.

Η πρόταση υπογράφεται από: Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρτας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Γιαννιτσών, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κιλκίς, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασηθίου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεγάρων, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου.

Με χτεσινή επιστολή του προς τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σημειώνει: «Σας καλούμε να προκηρύξετε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ημέρα που θα ξεκινήσουν τον πόλεμο οι ιμπεριαλιστές και να διοργανωθούν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα».

Επίσης με χτεσινές αποφάσεις τους τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Ναυπλίου ζητούν από τη ΓΣΕΕ πέρα από τις προσπάθειες αποτροπής του πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, τη λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση με την κήρυξη του πολέμου, καθώς και την εκπόνηση προγράμματος πολύμορφων κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Παρά τη φωνή δεκάδων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων, παρά τη φωνή των χιλιάδων εργατών της χώρας για «εδώ και τώρα» απεργιακές αποφάσεις, η ΓΣΕΕ παραπέμπει το θέμα με επιστολή της στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και γενικώς «προτείνει, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι υποστηρικτές τους εμμείνουν στην επιλογή για πόλεμο στο Ιράκ, να υπάρξει κοινή αντίδραση των εργαζομένων στην Ευρώπη, με πανευρωπαϊκή απεργιακή κινητοποίηση».

Ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας την επιστολή της ΓΣΕΕ σημείωσε: «Η επιστολή της ΓΣΕΕ έχει σαν στόχο να δημιουργήσει προσχήματα και υπεκφυγές και να μεταθέσει αλλού την πολύ συγκεκριμένη πρόταση των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για 24ωρη απεργία την ημέρα κήρυξης του πολέμου. Εκείνο που πρέπει να κάνει η ΓΣΕΕ είναι να αποφασίσει τώρα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που είναι απαίτηση της εργατικής τάξης απέναντι στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές ενάντια στο Ιράκ. Ολα τα άλλα είναι κινήσεις για το θεαθήναι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων της Αττικής για την απεργία στις 8 Νοέμβρη (2018-10-05 00:00:00.0)
Θύελλα αντιδράσεων για τη σύμβαση της υποταγής (2010-07-17 00:00:00.0)
Και κλιμάκωση με απεργία στις 3 Απρίλη (2002-03-13 00:00:00.0)
Πρόταση από τη ΔΑΣ για νέα απεργία (2000-10-20 00:00:00.0)
Μήνυμα κλιμάκωσης των αγώνων από παντού (1996-11-30 00:00:00.0)