Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα κλιμάκωσης των αγώνων από παντού

Την άμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ και τη λήψη αποφάσεων για συνέχιση και συντονισμό της πάλης ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ενόψει και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Πέμπτη. Συνεδριάζει τη Δευτέρα η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Ο αγώνας δε σταματάει εδώ. Συνεχίζεται! Αυτό το μήνυμα έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, που συμμετείχαν μαζικά στην προχτεσινή πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Οι αγωνιστικές διαθέσεις εκφράζονται σε μια σειρά ψηφίσματα απεργιακών συγκεντρώσεων, αλλά και στις αποφάσεις που άρχισαν να παίρνονται από τα "κάτω" για κλιμάκωση.

Και ενώ μέσα στην ερχόμενη βδομάδα αναμένονται κρίσιμες συνεδριάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα - ενόψει μάλιστα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη - ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,με έγγραφό τους προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζητά:

- Την άμεση σύγκλιση, Τρίτη ή Τετάρτη, των οργάνων της ΓΣΕΕ.

- Απόφαση για κλιμάκωση και συντονισμό της πάλης, έτσι που η ΓΣΕΕ να προσέλθει στη συνάντηση της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό, έχοντας πάρει τις αγωνιστικές αποφάσεις της.

- Απόφαση για την εκ των προτέρων απόρριψη, πιθανών ελιγμών και "ψευτοπαροχών" από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που ένα στόχο - όπως σημειώνεται - θα έχουν: Την αναστολή ή την "καταστολή" του αγώνα που άρχισε για την ικανοποίηση βασικών και χρόνιων αιτημάτων των εργαζομένων.

"Ολοι συμφωνούμε - σημειώνει ο γγ της ΓΣΕΕ - ότι η πανελλαδική πανεργατική απεργία είχε σημαντική επιτυχία, που φανερώνει την αγανάκτηση των εργατοϋπαλλήλων από την πολιτική της κυβέρνησης, τη στάση των βιομηχάνων και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Η αυξημένη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις επιβεβαιώνει την απόφαση μεγάλου τμήματος της εργατικής τάξης, για να μπει συνειδητά στην πάλη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και τις πολιτικές που μετατρέπουν τη χώρα σε παραγωγική έρημο, με τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

"Τη σφραγίδα της λιτότητας και της υπερφορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων φέρει ο κρατικός προϋπολογισμός του '97", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τονίζει: "Παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν, είναι φανερό ότι και το '97 θα κληθούν να σηκώσουν και πάλι νέα βάρη οι μη έχοντες και οι μη κατέχοντες". Το ΕΚΑ καταγγέλλει σαν αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία και προειδοποιεί: "Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει πλέον τα όριά τους. Το μήνυμα της χτεσινής απεργίας σηματοδοτεί τη συνέχιση των αγώνων μας απέναντι σε αυτή την πολιτική".

Ομοσπονδία ΟΤΑ

Ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ,επισημαίνοντας την επιτυχία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, καλεί την ΑΔΕΔΥ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας γιανα καθορίσει πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο αιτημάτων της, καθώς, όπως τονίζει ο κλάδος, αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις κ.ά.

- Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, εκφράζουν με το ψήφισμά τους τη συνολική αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, που είναι σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.Δηλώνουν ότι "ο αγώνας μας δε σταματά εδώ, αλλά συντονίζουμε τη δράση μας με όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, ενάντια στον αντιλαϊκό - αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό. Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου πάλης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής".

- Στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης,εγκρίθηκε ψήφισμα, όπου καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική λιτότητας και εκφράζεται η ανάγκη συνέχισης των αγώνων.

- Την απαίτησή τους "να μπει τέρμα στην πολιτική λιτότητας" εκφράζουν στο ψήφισμά τους και οι εργατοϋπάλληλοι της Κω, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Β. Δωδεκανήσου.

- Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καισαριανής καταγγέλλουν τους δήθεν μονόδρομους του νέου αντιλαϊκού και αντιαναπτυξιακού προϋπολογισμού, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και του νέου μισθολογίου. Τονίζουν ότι μονόδρομος γι' αυτούς είναι η επιλογή της αντίστασης και καλούν σε συνέχεια και συντονισμό του αγώνα για ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής.

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος για τον προϋπολογισμό

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, σε δήλωσή του σημειώνει ότι έχουν "πλέον ξεπεραστεί τα όρια αντοχής των εργαζομένων". Συνεχίζει, τονίζοντας ότι "η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, συνεχίζει να τους φορτώνει τα φορολογικά βάρη. Οι περιορισμοί των κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, θα προσθέσουν νέα προβλήματα και θα επιδεινώσουν την υπάρχουσα κατάσταση".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συνεχίζει, σημειώνοντας ότι "η έκκληση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους να κατανοήσουν αυτή την πολιτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα προς την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και εφόσον υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα προστατεύουν το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο να συζητήσει πάνω στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα βοηθά την ανάπτυξη, τη σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ