Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
Επικίνδυνος οργανισμός!

Οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να γνωστοποιήσουν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του ιδιωτικού, πλέον, νηογνώμονα, παραβιάζοντας ακόμα και εισαγγελική εντολή! Παράλληλα, το ΥΕΝ συγκαλύπτει αλλοίωση στοιχείων, ενώ εφοπλιστές παίζουν "κορόνα - γράμματα" τη ζωή χιλιάδων ναυτεργατών

Στο "σκοτάδι" κρατούνται από τις αρμόδιες αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας αποτελεί, από το 1992 που ιδιωτικοποιήθηκε, έναν επικίνδυνο οργανισμό που παίζει "κορόνα - γράμματα" τις ζωές χιλιάδων ναυτεργατών.

Ελληνικός Νηογνώμονας και Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, παραβιάζοντας εισαγγελική εντολή, αρνούνται να χορηγήσουν στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότιονηογνώμονας πληροί τα κριτήρια που αναφέρει σχετική Κοινοτική Οδηγία, για να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας, σε πλοία και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με κυβερνητικό κύρος! Επιπλέον, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε τον Ελληνικό Νηογνώμονα, με βάση τα κριτήρια που θέτει η σχετική Κοινοτική Οδηγία (94/57/ΕΚ), η οποία, όμως, δεν έχει ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία!

Η ΠΕΜΕΝ, μέσω της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά έχει ζητήσει από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων να της χορηγήσει: Το πρακτικό - όπως αναγράφεται στη σχετική αίτηση - της Επιτροπής που συγκροτήθηκε, για να εξεταστεί εάν ο Ελληνικός Νηογνώμονας πληροί τα κριτήρια της Οδηγίας 94/57/22.11.1994. Τον κατάλογο με τα ονόματα των "100 τουλάχιστον επιθεωρητών αποκλειστικής απασχόλησης - όπως αναγράφεται - του Ελληνικού Νηογνώμονα και του Τεχνικού και Διοικητικού Προσωπικού που απασχολείται μόνιμα από τον ανωτέρω Νηογνώμονα". Επίσης, να της χορηγηθεί "ο κατάλογος με τα ονόματα των αποκλειστικά απασχολουμένων επιθεωρητών στο εξωτερικό για την παγκόσμια κάλυψη του Νηογνώμονα".

Η Επιθεώρηση των Εμπορικών Πλοίων επέδωσε μόνο το πρακτικό της Επιτροπής, αρνούμενη να χορηγήσει τα υπόλοιπα στοιχεία με την αιτιολογία ότι δεν αποτελούν δημόσια έγγραφα!

ΥΕΝ: Ποντοπόρες... μαούνες!

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να βοηθήσει τον Ελληνικό Νηογνώμονα να "βάλει χέρι" και σε πλοία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για να αυξηθούν τα κέρδη των εφοπλιστών που αποτελούν τους ιδιοκτήτες του οργανισμού, όπως ο Βερνίκος,δε δίστασε να αναγνωρίσει ως ποντοπόρα πλοία ακόμα και... μαούνες!

Συγκεκριμένα για την αναγνώριση του Νηογνώμονα η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει ως πρώτη προϋπόθεση το να διαθέτει ως ελάχιστο αριθμό πελατών του τουλάχιστον1.000 ωκεανοπόρα πλοία άνω των 100 κ.ο.χ.

Από έναν έλεγχο στον σχετικό κατάλογο αποδεικνύεται ότι: Από τα 1.140 πλοία που αναφέρει ο Νηογνώμονας ως ωκεανοπόρα τα 160 είναι μαούνες, πλωτές δεξαμενές, δράγες (σκαφτικά εργαλεία) και γενικά τύποι πλοίων που απαγορεύεται να απομακρυνθούν από τη στεριά! Επίσης, 104 είναι ρυμουλκά και κότερα μικρότερα των 35 μέτρων! Από τα 876, που απομένουν, αρκετά είναι πλοία παροπλισμένα, άλλα είναι βυθισμένα και άλλα ακτοπλοϊκά (τύπος δηλαδή πλοίου που δεν έχει καμία σχέση με ωκεανοπόρο)!

Το συγκεκριμένο κατάλογο εξέτασε και η Επιτροπή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η οποία αρκέστηκε να αφαιρέσει 25 πλοία που "έχουν - όπως αναγράφεται - περιορισμούς πλόων στην κλάση τους", άλλα 26 που τα χαρακτήρισε υδροπτέριγα ή καταμαράν και ένα πλοίο το "ΑΙΓΑΙΟΝ" που είναι βυθισμένο. Συνολικά η Επιτροπή έκρινε ότι από τα 1.140 πλοία τα 1.013 είναι ωκεανοπόρα...

Οσον αφορά τη "συμπάθεια" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς τον Ελληνικό Νηογνώμονα, αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με έγγραφό του στις 25 - 11 - 1994, αναφέρει ότι ανέθεσε στην ιδιωτική αυτή εταιρία την καταμέτρηση των αλιευτικών σκαφών μήκους άνω των 24 μέτρων. Η ανάθεση έγινε χωρίς διαγωνισμό όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έφερε στον νηογνώμονα κέρδη που ξεπέρασαν τα 125 εκατ. δραχμές!

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ