ΚΥΠΡΟΣ
«Ναι» της κυβέρνησης στις Αμερικανικές διευκολύνσεις
Σάββατο 22 Μάρτη 2003

Eurokinissi

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε την παραχώρηση του δικαιώματος διέλευσης σε αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα από τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξέφρασε λύπη για την απόφαση επίθεσης εναντίον της χώρας αυτής.

Επίσης, αποφάσισε όπως με βάση τις ευρύτερες διεθνείς υποχρεώσεις, παράσχει διευκολύνσεις σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών θεμάτων, έκτακτης ανάγκης, ερευνών και διάσωσης σε περιοχές που βρίσκονται υπό την ευθύνη της Δημοκρατίας.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε προχτές υπό την Προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η άδεια διέλευσης των αμερικανικών αεροσκαφών δίνεται υπό τον όρο να μην τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική αεροπλοΐα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε αφού ύστερα από διαβουλεύσεις υποβαθμίστηκαν τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις διευκολύνσεις που ζητούσαν από την Κύπρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει απρόσκοπτη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου για ανεφοδιασμό στρατιωτικών αεροπλάνων και ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον είχε επισκεφθεί τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Χριστόδουλο Πασιαρδή πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη, πέραν της υποβάθμισης των αμερικανικών αιτημάτων, την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τις διευθετήσεις για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπλοΐας. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μακριά από το θέατρο των συγκρούσεων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ο Δημ. Χριστόφιας

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι διευκολύνσεις που έχει παραχωρήσει η Κύπρος στους Αμερικανούς ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει, λαμβανομένων υπόψη των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και των απαιτήσεων που έχουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από την αναχώρησή του προχτές το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε λύπη, αλλά και την αντίθεση της Κύπρου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρόθυμοι να βοηθήσουν» οι Αμερικανοί (2009-02-18 00:00:00.0)
Απευθείας διαπραγματεύσεις το Σεπτέμβρη (2008-07-26 00:00:00.0)
«Νέες ιδέες» έφερε ο Μ. Μπράιζα (2006-07-19 00:00:00.0)
Τις γνωστές του θέσεις επαναλαμβάνει ο Ντενκτάς (2002-05-02 00:00:00.0)
Επιχειρούν να εμπλέξουν και την Κύπρο (2001-09-18 00:00:00.0)
Τεχνητή κινητικότητα δημιουργούν οι Αμερικανοί (1999-02-25 00:00:00.0)