Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Επιχειρούν να εμπλέξουν και την Κύπρο

Ισλαμικές οργανώσεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, υπάρχουν στα Κατεχόμενα και πιθανόν να ήταν γι' αυτές που έκανε αναφορά ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κλαρκ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μια από τις οργανώσεις, που λειτουργεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είναι η «Ραπιτά», η οποία χρηματοδοτείται από ισλαμιστές στη Σαουδική Αραβία, χώρα καταγωγής του Μπιν Λάντεν. Η «Ραπιτά» ασχολείται με την εξάπλωση του ισλαμισμού και οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας διερευνούν κατά πόσο έχει σχέση με το Μπιν Λάντεν και αν αυτός είναι ένας από τους χρηματοδότες της οργάνωσης.

Στα Κατεχόμενα λειτουργεί και παράρτημα Διεθνούς Ισλαμικού Κέντρου, το οποίο έχει στενές διασυνδέσεις με ισλαμικά κινήματα.

Το κέντρο αυτό, με βάση πληροφορίες των αρχών ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρηματοδοτεί και τους Τσετσένους και άλλα ισλαμικά κινήματα. Διασυνδέσεις με τους Τσετσένους, με τους οποίους συνεργάζεται ο Μπιν Λάντεν, φαίνεται να έχει και η γνωστή οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων», που έχει στις τάξεις της εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Η οργάνωση αυτή διατηρεί και γραφεία σε πολλές περιοχές των Κατεχομένων. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζονται πλήρως με τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών και ανταλλάσσουν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη διεθνή τρομοκρατία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε ανυπόστατες τις πληροφορίες που θέλουν την Κύπρο να εμπλέκεται στη διεθνή τρομοκρατία και επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Κλαρκ ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, έχει κάνει διαβήματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δήλωση του στρατηγού Κλαρκ και η απάντηση που έχει ληφθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να εμπλέκει την Κύπρο με τη διεθνή τρομοκρατία και ότι ο στρατηγός Κλαρκ δεν εκπροσωπεί την αμερικανική κυβέρνηση, διότι έχει αφυπηρετήσει. Οι Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο εκπρόσωπος, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, αλλά όπως είπε δεν υπάρχει προετοιμασία για συμμετοχή της Κύπρου σε οποιαδήποτε ενέργεια, διότι κάτι τέτοιο δεν της έχει ζητηθεί. Αν εγερθεί θέμα παραχώρησης διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, είπε, θα μελετηθεί. Ξεκαθάρισε δε ότι χωρίς αμφιβολία η Κύπρος τάσσεται στο στρατόπεδο όλων εκείνων που αντιμάχονται την τρομοκρατία.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρέσβη Ντόναλτ Μπάντλερ ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της ενέργειας αυτής.

Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων, στην πρεσβευτική κατοικία στην Αμερικανική Πρεσβεία, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες συντάσσονται στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Αναμονή για την πορεία του Κυπριακού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τόνισε ότι θα υπάρξει ορισμένων ημερών αναμονή, προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για την πορεία του Κυπριακού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στο διάστημα αυτό η κυπριακή κυβέρνηση κάνει επαφές και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε το Κυπριακό να διατηρήσει τη δυναμική που είχε πριν από την κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή και να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική.

Το όλο θέμα, είπε, θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν θεωρίες περί αναβάθμισης της Τουρκίας και υποβάθμισης του Κυπριακού μετά από την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, καθώς και θεωρίες που θέλουν να δίδεται ώθηση για επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε παράλληλα ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον θα αναβληθεί ή όχι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Υπάρχουν, είπε, πληροφορίες ότι μπορεί να μειωθεί η ατζέντα και να πραγματοποιηθεί η Συνέλευση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ