Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κρατική βαρβαρότητα...
  • Αλλη μια απεργός πείνας άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Πέμπτης, ανεβάζοντας τον τρομερό κατάλογο των νεκρών στους 34 φέτος
  • Εκατοντάδες αστυνομικοί επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους για την κηδεία της και συνέλαβαν τουλάχιστον 150
  • Εισβολή και στη συνοικία Κιουτσούκ Αρμουτλού το Σάββατο εναντίον σπιτιών όπου βρίσκονται απεργοί πείνας και συγγενείς τους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Γκιουμούς Σαχινγκόζ, 32 ετών και μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP/C), άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Πέμπτης, μετά από 330 ημέρες απεργίας πείνας. Η Σαχινγκόζ είναι η 34η νεκρός μέσα στο 2001 στην απεργία πείνας κατά των «λευκών κελιών» - του «εκσυγχρονισμένου» συστήματος για την ψυχολογική εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων. Η περίπτωση της Σαχινγκόζ είναι χαρακτηριστική: συμμετείχε στην πρώτη ομάδα των απεργών πείνας, μεταφέρθηκε στις φυλακές Καρτάλ, μεταφέρθηκε για υποχρεωτική σίτιση σε νοσοκομείο και κατόπιν αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να «σπάσει», αλλά η ίδια συνέχισε την απεργία πείνας.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία όμως δε σταμάτησαν εκεί, καθώς την Παρασκευή, στη συγκέντρωση για την κηδεία της νεκρής απεργού πείνας - σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν το «Ρόιτερς» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - η αστυνομία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους χρησιμοποιώντας κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, τεθωρακισμένα οχήματα - σε μια απίστευτης βαρβαρότητας επιχείρηση που απέβη σε τουλάχιστον 150 συλλήψεις και δεκάδες τραυματισμούς. Η σορός της Σαχινγκόζ μεταφέρθηκε στην Αγκυρα.

Το αποκορύφωμα της επίθεσης ήρθε το Σάββατο, όταν οι αστυνομικοί και οι στρατοχωροφύλακες εισέβαλαν στη συνοικία Κιουτσούκ Αρμουτλού της Κωνσταντινούπολης, που εδώ και δύο μήνες παραμένει περίκλειστη και περικυκλωμένη από τις αρχές και τις ένοπλες δυνάμεις επειδή σε αυτήν βρίσκονται περίπου 27 απεργοί πείνας, αποφυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι και συγγενείς τους. Η σύγκρουση διήρκεσε ώρες, με τις αρχές να χρησιμοποιούν πάνω από πέντε θωρακισμένα, εκατοντάδες άνδρες, δακρυγόνα κι εκατοντάδες πλαστικές σφαίρες, αλλά χωρίς να καταφέρουν να απομακρύνουν τους πολιτικούς κρατούμενους από την εργατική συνοικία.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν οι αρχές εισέβαλαν σε τέσσερις φυλακές στην επιχείρηση «Επιστροφή στη Ζωή» που απέβη στη σφαγή 30 κρατουμένων, φθάνει τους 64...

Τόσο η οργάνωση των συγγενών των κρατουμένων, Οζγκούρ Ταγιάντ, όσο και πηγές κοντινές στους πολιτικούς κρατούμενους αναφέρουν ότι εντός φυλακών η απεργία πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζεται από 250 ανθρώπους. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι τουρκικές αρχές θα κλιμακώσουν την κρατική τρομοκρατία, δοθέντος και του διεθνούς πολέμου κατά της «τρομοκρατίας»... Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στην Αγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο Ισπανός ομόλογός του Χοσέ Μαρία Αθνάρ δεσμεύτηκαν να «αγωνιστούν κατά της τρομοκρατίας», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι χαρακτηριστική η κοινή τους δήλωση: «Οι δύο χώρες μας υποφέρουν από την τρομοκρατία εδώ και χρόνια. Οι συνομιλίες μας περιστράφηκαν στο ζήτημα αυτό... υπήρξε πλήρης συμφωνία ανάμεσά μας», είπαν.

Οι οργανώσεις των πολιτικών κρατουμένων και των συγγενών τους απευθύνουν επείγουσα έκκληση προς τα ελληνικά ΜΜΕ να επισκεφθούν τους αποφυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ