ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέος «γύρος» για τις κυρώσεις

Πληθαίνουν οι επικρίσεις για τις «επιδόσεις» της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, που χαρακτηρίζεται «ανεπαρκής»

Παρασκευή 9 Μάη 2003

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σχέδιο απόφασης που προβλέπει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, με εξαίρεση το εμπάργκο όπλων, καταθέτουν, σήμερα, οι ΗΠΑ προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι αμερικανικές προτάσεις αναμένεται να γίνουν αντικείμενο σκληρότατων διαπραγματεύσεων, ενώ ανάλογο κλίμα διαμορφώνεται και για το θέμα της ανάπτυξης στρατιωτικής «ειρηνευτικής» δύναμης. Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι επικρίσεις, ακόμη και από αμερικανικά ΜΜΕ, για τις «επιδόσεις» της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ανεπαρκείς».

Με συμφιλιωτικό ύφος και καλώντας όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να... «συνεργαστούμε σαν φίλοι, εγκαταλείποντας το παρελθόν για την ειρήνη», εμφανίστηκε ο Κόλιν Πάουελ στην έδρα του ΟΗΕ, όπου συναντήθηκε με τον Κόφι Ανάν. Η Ουάσιγκτον προτείνει σχέδιο απόφασης που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προβλέπει την ολική, άνευ όρων, άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, με εξαίρεση την εισαγωγή όπλων. Προβλέπει επίσης το διορισμό από τον ΓΓ του ΟΗΕ ενός συντονιστή, που θα συμμετέχει, μαζί με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, στο Συμβούλιο που θα επιβλέπει τα έσοδα του Ιράκ από τις πωλήσεις πετρελαίου στο «Ιρακινό Ταμείο Βοήθειας».

Εντούτοις, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, ο συντονιστής θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και ουσιαστικά οι ΗΠΑ θα έχουν το γενικό πρόσταγμα. Επίσης, δε γίνεται λόγος για επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, αίτημα που θέτουν οι Ρωσία - Γαλλία - Γερμανία, ως προϋπόθεση αξιόπιστης εκτίμησης για το αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Το σχέδιο απόφασης συνυπογράφει η Βρετανία.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό βοηθό ΥΠΕΞ, Κιμ Χολμς, αποσαφήνιζε ότι «οι κυρώσεις έχουν δύο όψεις: την ανθρωπιστική και τη νομική. Ο,τι άπτεται της ανθρωπιστικής βοήθειας συμφωνούμε να αρθεί άμεσα. Ο,τι άπτεται της νομικής πλευράς θα συζητηθεί στη βάση των υπαρχουσών αποφάσεων του ΟΗΕ». Η «αναμέτρηση» αναμένεται σκληρή. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να έχουν αρθεί οι κυρώσεις μέχρι τις 3 Ιούνη, οπότε λήγει το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων», προκειμένου να περάσει ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου στα αμερικανικά χέρια. Προς το παρόν, ήρθησαν μόνο οι μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις, ανοίγοντας το δρόμο για αμερικανικές επενδύσεις στο Ιράκ.

Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί και στο θέμα της ανάπτυξης στρατιωτικής «ειρηνευτικής δύναμης». Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συναντήθηκαν, χτες, στο Λονδίνο στρατιωτικοί από δέκα χώρες, ανάμεσα στις οποίες, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι οι ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία, Τσεχία, Ισπανία και άλλες. Εντούτοις, μετά από συνάντηση των υπουργών Αμυνας Πολωνίας, Γερμανίας και Δανίας, στην Κοπεγχάγη, οι δύο τελευταίοι ξεκαθάρισαν ότι δε θα στείλουν στρατεύματα, παρά μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μετά από αυτό και η Πολωνία φέρεται να επανεξετάζει τη συμμετοχή της.

Κλιμακώνονται οι επικρίσεις

«Οσον αφορά στην ανάδειξη νέας πολιτικής σκηνής, η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, ένα μήνα τώρα, είναι καταστροφική», εκτιμούσε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Κροατία, Πίτερ Γκάλμπρεϊθ. Σε εκτενές άρθρο της υπό τον τίτλο «το Ιράκ σε ελεύθερη πτώση», η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» τονίζει ότι «ο αμερικανικός στρατός δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την τάξη, την ασφάλεια, την ευημερία του ιρακινού λαού. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές, δεν υπάρχει βενζίνη. Περισσότερες καταστροφές προκλήθηκαν μετά τον πόλεμο και είτε μας αρέσει είτε όχι, οι ΗΠΑ είναι η νόμιμη δύναμη κατοχής και οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους».

Χτες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τη Βασόρα για να εκτιμήσουν το εύρος της απειλής επιδημίας χολέρας, ενώ στη Βαγδάτη ο Αμερικανός διοικητής Ντέιβιντ Μακ Κίρναν δήλωνε «ικανοποιημένος από την πρόοδο στον τομέα ασφαλείας». Οι δηλώσεις Μακ Κίρναν συνέπεσαν με την είδηση του θανάτου ενός Αμερικανού στρατιώτη από πυροβολισμό εξ επαφής σε γέφυρα της Βαγδάτης, με την ανάλογη απώλεια ενός Βρετανού στη Βασόρα και με τα αλλεπάλληλα περιστατικά πυρών κατά αμερικανικών δυνάμεων στη διάρκεια των μετακινήσεών τους εκτός των πόλεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπους: Με Βιετνάμ μοιάζει η κατάσταση (2006-10-20 00:00:00.0)
Μπους - Ταλαμπανί κατά Συρίας (2005-09-14 00:00:00.0)
Συνεχείς επιθέσεις παρά τα δρακόντεια μέτρα (2004-03-23 00:00:00.0)
Εμπλοκές και διαρκής αλλαγή σχεδίων (2003-05-06 00:00:00.0)
"Λάθος" ο χαμός αθώων για την Ουάσιγκτον, που εντείνει τις απειλές (1999-01-27 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αμερικανικές διαρροές... (1998-06-24 00:00:00.0)