ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων
Τετάρτη 14 Μάη 2003

Eurokinissi

Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο η 23χρονη αεροσυνοδός
Τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε η ασθενής που νοσηλεύεται από τα ξημερώματα της Τρίτης στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, ως ύποπτο κρούσμα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα, για το αν πάσχει από το σύνδρομο.

«Τη γυναίκα αυτή, μέχρι στιγμής, πρέπει να την τοποθετήσουμε, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ στα ύποπτα κρούσματα», επισήμανε ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους η Ε. Γιαμαρέλου, καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδική λοιμωξιολόγος στο Σισμανόγλειο, η οποία, ωστόσο, εκτίμησε ότι «τα υπάρχοντα δεδομένα είναι υπέρ του ότι πιθανότατα θα είναι αρνητικές και οι ειδικές εξετάσεις, χωρίς να είμαστε σίγουροι».

Η ασθενής, ανέφερε η Ε. Γιαμαρέλου, δεν ξαναέκανε πυρετό απ' τη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεν παίρνει φάρμακα, ενώ η ακτινογραφία θώρακος και ο εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας που της έγιναν ήταν αρνητικοί, όπως και κάποιες εξετάσεις για θρομβοπενία κ.ά.

Μια πρώτη αρκετά σαφής εικόνα θα υπάρχει σήμερα το μεσημέρι, που θα βγουν τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων (PCR κ.ά).

Σύμφωνα με την Ε. Γιαμαρέλου, η ασθενής μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, τρεις τα ξημερώματα, στο Σισμανόγλειο, στην 4η Παθολογική κλινική. Προέρχεται από τη Νοτιοαφρικανική Ενωση, είναι 23 χρόνων και εργάζεται σαν αεροσυνοδός στην αεροπορική γραμμή των Εμιράτων και η δουλιά της είναι ταξίδια από το Ντουμπάι στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο γιατί παρουσίασε στις 10 του Μάη που ήρθε στην Ελλάδα πυρετό 38,5, αίσθημα δυσφορίας στο στήθος και βήχα και με δική της πρωτοβουλία απευθύνθηκε στους Ελληνες γιατρούς.

Χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο κρούσμα γιατί, πληρούσε τα τρία καταρχήν κριτήρια που έχει ορίσει η ΠΟΥ για τον ορισμό του ύποπτου κρούσματος ΣΟΑΣ: Δηλαδή πυρετό πάνω από 38 (η ασθενής είχε 38,5), αίσθημα δυσφορίας ή δύσπνοια ή βήχα (η ασθενής είχε δυσφορία και βήχα) και το τρίτο και το σημαντικότερο να έχει το τελευταίο δεκαήμερο με δυο βδομάδες επισκεφτεί χώρα στην οποία έχει γίνει τοπική μετάδοση του συνδρόμου. Τέτοιες χώρες είναι κατά κύριο λόγο η Κίνα, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και ήταν και ο Καναδάς, αλλά δεν είναι πια.

Η ειδική λοιμωξιολόγος υπογράμμισε, αναφερόμενη στο επιδημιολογικό ιστορικό της ασθενούς ότι είχε ταξιδέψει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στην Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ.

Η Ε. Γιαμαρέλου ανέφερε ότι η ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης - η κλινική διαθέτει δυο τέτοιους θαλάμους - και ότι υπάρχει πλήρης εξοπλισμός στο νοσοκομείο (ειδικές μάσκες οι οποίες εμποδίζουν τη μετάδοση με τα σταγονίδια, ειδικά γυαλιά και μπλούζες) που πρέπει να τις φοράει μόνο το προσωπικό που μπαίνει στο θάλαμο. Ακόμα ότι έξω από το θάλαμο αρνητικής πίεσης, υπάρχει προθάλαμος αρνητικής πίεσης που προσφέρει 100% ασφάλεια σε αυτούς που είναι στο διάδρομο του νοσοκομείου και «επομένως δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος πανικού σε κανέναν».

Οσοι περιποιούνται την ασθενή φορούν ειδικές μάσκες και μπλούζες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις συνθήκες υγιεινής της ασθενούς και κυρίως στην τουαλέτα, και στο προσεκτικό πλύσιμο των χεριών του προσωπικού του νοσοκομείου.

Το υπουργείο Υγείας

Η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το περιστατικό ήταν ολιγόλογη και έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες την Τρίτη. Ανέφερε ότι θα δηλωθεί ως ύποπτο κρούσμα στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Αργότερα, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, λίγο πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου πήγε για να ενημερώσει τη Γενική Συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα της άτυπης πνευμονίας, δήλωσε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μεταξύ άλλων ότι το περιστατικό είναι απλώς ύποπτο και παρακολουθείται. Ακόμα ότι «ο μηχανισμός ανιχνευσιμότητας του περιστατικού λειτούργησε ικανοποιητικά» και «τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν ήταν ικανοποιητικά».

Αργότερα, χτες το μεσημέρι, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η 23χρονη αλλοδαπή αεροσυνοδός, είναι κλινικά σε πολύ καλή γενική κατάσταση και απύρετη.

Οδηγίες του ΚΕΕΛ

Τη διερεύνηση και ενημέρωση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με την ασθενή, έχει αναλάβει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Οι επαφές αυτές περιλαμβάνουν φίλους και συναδέλφους της, εργαζόμενους στο ξενοδοχείο που διέμεινε και εργαζόμενους στα εστιατόρια που επισκέφθηκε, τον ιατρό που την εξέτασε καθώς και φιλοξενούμενους στον ίδιο όροφο του ξενοδοχείου. Περιλαμβάνουν επίσης το πλήρωμα της πτήσης Ντουμπάι - Αθήνα που ταξίδευσε στις 10/05 χωρίς να νοσεί ή να έχει συμπτώματα τότε.

Σε αυτούς τους ανθρώπους το ΚΕΕΛ συστήνει, γενικά να παρακολουθούν στενά την υγεία τους για δέκα μέρες και σε περίπτωση που εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα να επικοινωνούν με το ΚΕΕΛ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο 40% οι ελλείψεις προσωπικού (2020-08-06 00:00:00.0)
Επικίνδυνη αδιαφορία για την «αρρώστια των φτωχών» (2014-01-26 00:00:00.0)
Καθησυχάζει για τα κρούσματα γρίπης (2009-05-28 00:00:00.0)
Υποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας (2003-06-25 00:00:00.0)
Συναγερμοί «ετοιμότητας» (2003-04-30 00:00:00.0)
Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα (2003-04-02 00:00:00.0)