ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ελιγμός Πάουελ για τις κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον μοιάζει να υπαναχωρεί στο αίτημά της για οριστική και άνευ όρων άρση των κυρώσεων, καθώς Μόσχα, Παρίσι, Βερολίνο και Πεκίνο αντιδρούν στην ανάληψη, από τις ΗΠΑ, του αποκλειστικού ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου

Παρασκευή 16 Μάη 2003

Associated Press

Συλλήψεις στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΜΟΣΧΑ-ΠΑΡΙΣΙ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Πρόθυμη να ακούσει την επιχειρηματολογία περί προσωρινής αναστολής των κυρώσεων και όχι άρσης» εμφανίζεται, πλέον, η Ουάσινγκτον, διά στόματος Αμερικανού ΥΠΕΞ, καθώς οι επίμονες προσπάθειές του δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιδράσεις των Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας και, τελευταίως, της Κίνας, για το κομβικό ζήτημα του ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου. Την ίδια ώρα, στην ιρακινή πρωτεύουσα ο νέος επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης, Πολ Μπρέμερ, έδινε την πρώτη συνέντευξη Τύπου δεσμευόμενος να «επαναφέρει την τάξη».

«Επιθυμούμε πάντα την οριστική και άνευ όρων άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Νομίζουμε ότι ο στόχος είναι ρεαλιστικός και επιθυμούμε απόλυτη ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να ακούσουμε τα επιχειρήματα των χωρών-μελών του Συμβουλίου που προτείνουν προσωρινή αναστολή των κυρώσεων και να συμφωνήσουμε μαζί τους αν κριθεί ορθό». Αυτά δήλωνε, χτες, έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα και κατευθυνόμενος προς το Βερολίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος έδειξε να προχωρά σε μια ουσιαστική στροφή στην αμερικανική θέση για τις κυρώσεις στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές στον Πάουελ ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην άρση των κυρώσεων αν δεν επαληθευτεί από επιθεωρητές του ΟΗΕ πως δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ (για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε ο πόλεμος) και αν δεν αναλάβει ο ΟΗΕ κομβικότερο ρόλο στην ανοικοδόμηση άρα και στον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου. Με διπλωματικότερο τρόπο αυτό διατυπώθηκε από τον Πούτιν ως «προσήλωση στη θέση αρχών που τήρησε η Ρωσία πριν τον πόλεμο και επιμένει σε αυτήν».

Πιο ρεαλιστικά, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκιόρκι Μαμέντοφ, τόνιζε ότι «η τύχη της αμερικανικής πρότασης για τις κυρώσεις εξαρτάται από τη διευθέτηση του ιρακινού χρέους προς άλλες χώρες και την τήρηση των υπαρχόντων πετρελαϊκών συμβολαίων». Ο Πάουελ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία. Γνωρίζουμε ότι το χρέος προς αυτήν είναι 8 δισ. δολάρια». Εντούτοις, η, προφανώς, αρνητική απάντηση του Πάουελ όσον αφορά στα συμβόλαια περιόρισε τις θετικές επιδράσεις των παρατηρήσεών του.

Αναμένοντας τον Πάουελ, ο Γερμανός καγκελάριος επαναλάμβανε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στο Ιράκ και τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του Οργανισμού «προκειμένου να γίνει ισχυρό διεθνές σώμα, το μοναδικό ικανό για να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις». Το Παρίσι, στη δήλωση του Πάουελ ότι ΗΠΑ-Γαλλία είναι φίλες χώρες, απάντησε με μια πολυσέλιδη επιστολή προς το Κογκρέσο, όπου, αφού αναφέρεται ένας εκτενής κατάλογος των δυσφημιστικών άρθρων περί στενής συνεργασίας Γαλλίας-Σαντάμ που έχουν φιλοξενηθεί στον αμερικανικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, με βάση «ψεύδη που διέρρεαν από κυβερνητικές πηγές», κατηγορεί την αμερικανική ηγεσία ότι «δεν αντιμετώπισε τα πρόσωπα εκείνα στους κόλπους της που ενορχήστρωσαν τη δυσφημιστική καμπάνια». Μετά από αυτά, ήταν μάλλον αναμενόμενες οι σοβαρές επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι πρεσβευτές των Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Κίνας, στις, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παράδοση της τύχης του Ιράκ και του πετρελαίου του σε αμερικανικά χέρια για τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Προτεραιότητα η ασφάλεια»

Δεν προβλέπεται καμία μείωση, προς το παρόν, του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η τάξη και η ασφάλεια, κατέστησε σαφές ο Πολ Μπρέμερ, διαψεύδοντας την είδηση ότι δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να πυροβολούν κατά επίδοξων κλεφτών. Ο Μπρέμερ, επίσης, δεσμεύτηκε ότι, εντός των ημερών, θα παρουσιάσει «συγκεκριμένα μέτρα κάθαρσης, έτσι ώστε να απαλλαγεί οριστικά το Ιράκ από την ιδεολογία και τα στελέχη του "Μπάαθ"». Προς το παρόν, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην αρχηγού του ιρακινού ΓΕΣ και του επικεφαλής του «Μπάαθ» στην Ντιάλα, ενώ τα βρετανικά στρατεύματα παρέδωσαν τη διοίκηση του Ουμ Κασρ σε ένα 12μελές τοπικό συμβούλιο εθελοντών, που θα οργανώσει εκλογές την επόμενη βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις, μάχες και συνεχιζόμενες αποκαλύψεις (2004-05-18 00:00:00.0)
Μπους: «Οι μεγάλες δημοκρατίες ανέλαβαν μεγάλες ευθύνες» (2003-11-20 00:00:00.0)
Επιμένουν με αντιπρόταση και «τίμημα» (2003-09-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιθέσεις, μεγαλώνει ο προβληματισμός (2003-08-05 00:00:00.0)
Πολ Μπρέμερ (2003-05-18 00:00:00.0)
Νέος «γύρος» για τις κυρώσεις (2003-05-09 00:00:00.0)