Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, μάχες και συνεχιζόμενες αποκαλύψεις

Από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τον φερόμενο ως «σύνδεσμο» της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ, τον Ιορδανό Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ανακάλυψαν, πάλι, τα κατοχικά στρατεύματα, αυτή τη φορά πίσω από το σχεδιασμό της χτεσινής επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή του προεδρεύοντος του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Η επίθεση σημειώθηκε στην είσοδο της περιμέτρου του κατοχικού στρατηγείου στη Βαγδάτη και εκτός από τον Αμπντέλ Ζαχράια Οτμάν ή Εζεντίν Σαλίμ, σκοτώθηκαν άλλοι 9 άνθρωποι. Ο Σαλίμ ήταν σιίτης και επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος Ντάουα στη Βασόρα.

Τη θέση του κατέλαβε ο σουνίτης Γάζι Ατζίλ αλ Γιαουάρ, εκπρόσωπος της μεγάλης φυλής Σαμάρ, από τη Μοσούλη, ο οποίος, κανονικά, θα αναλάμβανε την προεδρία του Συμβουλίου τον επόμενο μήνα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αλ Γιαουάρ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο δε θα παρεκκλίνει από το στόχο της «παραλαβής της εξουσίας» στις 30 Ιούνη. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η άγνωστη, μέχρι χτες, οργάνωση «Αραβικό Κίνημα Αντίστασης».

Τη δολοφονία του Σαλίμ καταδίκασε σειρά κυβερνήσεων, με τη Μόσχα να επισημαίνει την ανάγκη «αλλαγής του μοντέλου εξουσίας στο Ιράκ» και το Παρίσι να επαναλαμβάνει την επωδό της «πολιτικής λύσης». Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, όπως και η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, αρκέστηκαν να ξαναμιλήσουν περί «εχθρών του οράματος της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Ιράκ» και να διαβεβαιώσουν ότι «δε θα πτοηθούν».

Την ίδια στιγμή, στο νότιο Ιράκ συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα σε μαχητές του Μουκτάντα Σαντρ και σε κατοχικές δυνάμεις. Τα ιταλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, βάση τους στη Νασιρίγια, εν μέσω σφοδρών μαχών, την οποία ανακατέλαβαν αργά χτες. Σύμφωνα με ιρακινές νοσοκομειακές πηγές, σκοτώθηκαν 16 Ιρακινοί και 1 Ιταλός καραμπινιέρος και τραυματίστηκαν άλλοι 26 Ιρακινοί.

Επίσης, πληροφορίες από τα πολωνικά στρατεύματα ανέφεραν, χτες βράδυ, ότι μαίνονταν σκληρές μάχες στην Καρμπάλα, και εκτιμούσαν ότι οι νεκροί Ιρακινοί μαχητές έφθαναν τους 30. Υπό αυτές τις συνθήκες, σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η είδηση της απελευθέρωσης των 2 Ρώσων ομήρων που κρατούνταν από την περασμένη βδομάδα.

Αποκαλύψεις για βασανιστήρια και... «όπλα»

Σε γνώση, πιθανότατα, ακόμη και του Λευκού Οίκου γίνονταν τα βασανιστήρια των Ιρακινών κρατουμένων στο Ιράκ, που είχαν συστηματικότητα. Αυτό υποστηρίζει το εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», το οποίο επέμεινε στη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων και φωτογραφιών. Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε εγκρίνει μυστικό πρόγραμμα βασανισμών κρατουμένων από αμερικανικά στρατεύματα ή αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, «σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου», συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ. Το Πεντάγωνο δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, σχολιάσει τα νέα αυτά στοιχεία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ, Μαρκ Κίμιτ, ανακοίνωνε χτες ότι εντοπίστηκε και ανατινάχτηκε με ελεγχόμενη έκρηξη μία νάρκη η οποία περιείχε ελάχιστη ποσότητα νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ο εντοπισμός κάποιου από τα πολυσυζητημένα «απαγορευμένα όπλα», για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε η εισβολή.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, όσο και ο αρμόδιος Αμερικανός, Ντέιβιντ Κέι, υποβάθμισαν το εύρημα και μίλησαν για «κάποιο ξεχασμένο βλήμα». Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση Κίμιτ, ο Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε εκπομπή του NBC, παραδεχόταν ότι οι πληροφορίες της CIA, πριν τον πόλεμο, για το ιρακινό οπλοστάσιο ήταν «ορισμένες φορές σκόπιμα παραπλανητικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ