Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Μπους καλεί Πούτιν;

Μυστικό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου στο Ρώσο ομόλογό του

Μυστικότητα επικρατεί γύρω από τα αποτελέσματα των συνομιλιών της συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζας Ράις με τη ρωσική πολιτική ηγεσία το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, η Κ. Ράις συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τον επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου και τέλος και με τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν.

Τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου κάνουν λόγο για προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν την ηγεσία του Κρεμλίνου να εμπλακεί ενεργά στην κατοχή του Ιράκ. Μάλιστα, όπως γράφει η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», επιδιώκουν μέχρι και την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ωστόσο, οι επίσημες ρωσικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιμένουν πως στις συνομιλίες η Ρωσία επανέλαβε τη γνωστή θέση της σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής, αλλά και την άμεση παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ομως, ανεπίσημες πηγές σε διάφορα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «παζάρι» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, στο οποίο φαίνεται η Μόσχα να μπορεί να συμφωνήσει στη μετονομασία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σε «ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ», με αντάλλαγμα την ενίσχυση του πολιτικού και στρατιωτικού ρόλου της Ρωσίας στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ και την οικονομική ανάμειξή της στην «ανασυγκρότηση» του Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό ρωσο - αμερικανικό «αλισβερίσι» γίνεται λίγες μέρες πριν τη νέα διμερή «συνάντηση κορυφής» της ΕΕ με τη ρωσική ηγεσία, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της βδομάδας στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ