Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
«Η πρώτη κρίση» για την Σόνια Γκάντι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Την πρώτη της «πολιτική κρίση», πριν καν ορκιστεί πρωθυπουργός, αντιμετώπιζε χτες η Σόνια Γκάντι: Αιτία, το ότι το κόμμα του Κογκρέσου δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Λοκ Σάμπα, όπως αποκαλείται η Βουλή της χώρας. Τα δύο κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και το ΚΚ Ινδίας, μετά από συνεδριάσεις των αντίστοιχων Κεντρικών Επιτροπών τους, ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στην κυβερνητική συμμαχία, αλλά θα στηρίξουν την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση Γκάντι στη Βουλή - με αποτέλεσμα να δέχονται φραστικά «πυρά».

Η Γκάντι, η οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Αμπντούλ Καλάμ, σήμερα, Τρίτη, και «να ορκιστεί πρωθυπουργός αύριο» -- σύμφωνα με την εκτίμηση των «Τάιμς οφ Ιντια» -, έχει δεσμευτεί στη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης «μεταρρύθμισης» της ινδικής οικονομίας. Το γεγονός όμως ότι συμμαχεί εξ ανάγκης με την Αριστερά, θα «σημάνει προβλήματα», σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Ο αναλυτής Πρεμ Σανκάρ Τζα εκτιμά ότι ο φόβος των «επενδυτών» είναι η «αστάθεια»: «Μένοντας εκτός κυβέρνησης, οι κομμουνιστές θα μπορούν να ασκούν κριτική σε οτιδήποτε κάνει το Κογκρέσο... Αυτό θα μειώνει μόνιμα την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση». Ο οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ Σαντζίβ Σανγιάλ εκτίμησε ότι «η διαδικασία μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί (...αλλά) πρέπει να παρακολουθήσουμε πώς θα επηρεάσουν τα αριστερά κόμματα το ρυθμό (εφαρμογής τους)».

Στο χρηματιστήριο της Βομβάης χτες ασκήθηκαν έντονες κερδοσκοπικές πιέσεις, με το γενικό δείκτη να πέφτει 17,5% και τις συναλλαγές να διακόπτονται δύο φορές για να κλείσει ο BSE με πτώση 11%. Μείωση υπέστη και η συναλλαγματική αξία της ρουπίας, του εθνικού νομίσματος.

Το ινδουιστικό/εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα ανακοίνωσε ότι δε θα λάβει μέρος στην τελετή ορκωμοσίας της Γκάντι πλην του πρώην πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

«Συλλογική απόφαση»

Στελέχη των δύο κομμουνιστικών κομμάτων εξήγησαν σε δηλώσεις τους ότι η απόφασή τους να μείνουν εκτός κυβέρνησης οφείλεται στις σημαντικές διαφορές προσέγγισης όσον αφορά στην οικονομική πολιτική. Ο Α. Μπ. Μπαρντάν, στέλεχος της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας, είπε ότι αν και η συμμετοχή της Αριστεράς θα «βοηθούσε» στην πολιτική «σταθερότητα», ενώ «θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές» μόνο πωλήσεις ποσοστών δημοσίων επιχειρήσεων, τελικά ελήφθη η απόφαση να μην υπάρξει συμμετοχή. Ο εθνικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΙ, Ντ. Ράτζα, είπε πως θα υπάρξει «υποστήριξη, αλλά απ' έξω».

Από την πλευρά της, η ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), που συνεδρίασε για πάνω από δυο ώρες χτες, ανακοίνωσε τη «συλλογική απόφασή» της να μην υπάρξει ένταξη στις τάξεις της κυβέρνησης του Κογκρέσου. Ο Σιτάραμ Γιετσούρι, μέλος της ΚΕ, και το παλαίμαχο ηγετικό στέλεχός της Σόμναθ Τσάτερτζι εξήγησαν ότι υπήρξαν «διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά κοινή απόφαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ