ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ωφέλιμη» συνάντηση, πενιχρά αποτελέσματα
Σάββατο 31 Μάη 2003

Associated Press

Φαίνεται πως ο νεαρός Παλαιστίνιος πάνω στο τείχος του αίσχους ψάχνει τον ...«οδικό χάρτη»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ωφέλιμες και σοβαρές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σαρόν ο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για «θετική και καλή ατμόσφαιρα». Κατά τη διάρκεια των δυόμισι ωρών στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι «αναμένει» συγκεκριμένα βήματα που να αποδεικνύουν και στον παλαιστινιακό λαό ότι η καθημερινότητά του πρόκειται να αλλάξει. Ο Σαρόν, ενόψει και της τριμερούς συνάντησης με τον Πρόεδρο Μπους την Τρίτη, προσφέρθηκε να προχωρήσει σε ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης» προκειμένου να βελτιωθεί και το κλίμα.

Η ισραηλινή πλευρά υποσχέθηκε να άρει τους περιορισμούς μετακινήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, από το Σάββατο το βράδυ. Αν αυτό ισχύσει σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι άνω των 28 ετών θα μπορούν να μετακινούνται από και προς τις παλαιστινιακές πόλεις και οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ να επανέλθουν στις εργασίες τους. Ο Σαρόν υποσχέθηκε, επίσης, να «γίνει κάποια επιλογή ανάμεσα στους Παλαιστινίους κρατουμένους» και 100 από αυτούς να απελευθερωθούν. Η απελευθέρωση είχε προγραμματιστεί για χτες, αλλά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας, αναβάλλεται και το θέμα θα επανεξεταστεί.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Σαρόν πρότεινε στον Αμπάς να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από το εσωτερικό των παλαιστινιακών πόλεων και από τη βόρεια Γάζα με την προϋπόθεση ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα «λάβουν δραστικά μέτρα και θα πατάξουν την τρομοκρατική δράση αφοπλίζοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Αμπάς αρνήθηκε την προσφορά, αντιλαμβανόμενος, όπως επισημαίνουν και Ισραηλινοί αναλυτές, ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος και επανέλαβε στον Σαρόν ότι έχει επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης με τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαρόν-Αμπάς, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, εκπρόσωπος της «Χαμάς», τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν έκαναν τόσες θυσίες για να απελευθερωθούν λίγοι κρατούμενοι και να μπορέσουν να εργαστούν ελάχιστοι άλλοι Παλαιστίνιοι». Ο Ραντίσι επανέλαβε ότι η οργάνωσή του εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφασίσει μορατόριουμ στις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών πολιτών, όπως έχει ζητήσει ο Αμπάς, «αλλά αυτό θα γίνει όταν το Ισραήλ τερματίσει τις επιθέσεις του εναντίον Παλαιστινίων».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναχωρώντας χτες από την Ουάσιγκτον για την περιοδεία του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, κάλεσε τις Σ. Αραβία, Αίγυπτο και Ιορδανία, «να πάψουν να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και να βοηθήσουν στην ασφάλεια του Ισραήλ γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για το παλαιστινιακό κράτος». Ο Μπους δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε ότι επιμένει στη δημιουργία 2 γειτονικών ειρηνικών κρατών, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί κατά του Γιάσερ Αραφάτ υποστηρίζοντας ότι «δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει ειρήνη με αυτόν».

Προειδοποιήσεις και δημοσκοπήσεις

Ενας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χτες, από ισραηλινά πυρά ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στο Ισραήλ από το πέρασμα Σούφα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι σημειώθηκε έκρηξη όταν ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε, και προφανώς επρόκειτο για καμικάζι αυτοκτονίας. Το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι στο επίκεντρο και μιας περίεργης προειδοποίησης που εξέδωσε, χτες, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ. Στο λακωνικό κείμενο, καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να αποφεύγουν τη Γάζα και να απομακρυνθούν από εκεί γιατί, εκτός των άλλων, «υπάρχουν πληροφορίες περί σχεδιασμού απαγωγής Αμερικανών πολιτών».

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 62% των Ισραηλινών επιθυμεί τον τερματισμό της «κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών», το 59% «το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας» ενώ το 67% εκτιμά ότι «η αλλαγή στάσης του Σαρόν δεν είναι παρά παιχνίδι εντυπώσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σκληραίνει» ο Αμπάς απέναντι στους μαχητές (2005-02-11 00:00:00.0)
Μόνον «παλαιστινιακή» η ατζέντα της διάσκεψης του Λονδίνου... (2004-12-23 00:00:00.0)
Πλήρης συμφωνία Μπους - Σαρόν (2003-07-30 00:00:00.0)
«Ευρωπαϊκή εκστρατεία» Σαρόν (2003-07-15 00:00:00.0)
Εκβιασμοί... (2003-07-10 00:00:00.0)
Σχέδια «επόμενης κίνησης» εν αναμονή της κυβέρνησης Αμπάς (2003-04-19 00:00:00.0)