Μεσόγειος - «παράθυρο» πολιτισμών
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003

Δύο διεθνή διεπιστημονικά συνέδρια και δέκα χρόνια μελετητικής προετοιμασίας της από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έχει πίσω της η πρώτη στο είδος της μέχρι τώρα στην Ελλάδα (αν όχι και διεθνώς), σπουδαία αρχαιολογική έκθεση «Πλόες - Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου. 16ος - 6ος αι. π.Χ.», η οποία «υιοθετήθηκε» από την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Η ιδέα, η οργάνωση και η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, η οποία αποτελεί ένα μαγευτικό «ταξίδι» στη Μεσόγειο σε μια περίοδο ειρηνικής πολιτιστικής ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης των λαών της, εγκαινιάστηκε χθες και θα λειτουργήσει μέχρι τις 28/10/2004, οφείλεται στον Νίκο Σταμπολίδη (καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης). Η πραγματοποίηση της έκθεσης οφείλεται στη συνεργασία 10 χωρών και 91 μουσείων (από τα οποία τα 23 είναι ελληνικά). Στην έκθεση, με εκατοντάδες αντικείμενα, συμμετέχουν 68 μεγάλα και μικρά μουσεία των εξής χωρών: Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας, Ιταλίας (συμπεριλαμβάνονται και αντικείμενα από Σικελία και Σαρδηνία), Μάλτας, Ισπανίας, το Μουσείο του Βατικανού. Τα κείμενα του εξαιρετικής επιστημονικής αξίας Καταλόγου της έκθεσης (623 σελ.) έγραψαν αρκετές δεκάδες διακεκριμένων αρχαιολόγων (Ελλήνων και των προαναφερόμενων χωρών), ενώ με κείμενα συμμετέχει και η Τουρκία.

Ο επισκέπτης μέσα από 1.200 αντικείμενα της Υστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, και μέσα από κάθε είδους υλικά (χρυσός, άργυρος, χαλκός, σίδηρος, πηλός, διάφοροι λίθοι, γυαλί, φαγεντιανή, ελεφαντόδοντο, δόντι ιπποποτάμου, αυγά στρουθοκαμήλου, σκαλισμένα κοχύλια της Ερυθράς Θάλασσας), τα οποία σχηματοποιήθηκαν σαν αντικείμενα διακόσμησης, στολισμού γυναικών και ανδρών, εργασίας, καθημερινής οικιακής και διατροφικής χρήσης, λατρείας των θεών και τιμής των νεκρών κλπ., θα γνωρίσει τις απίστευτες ομοιότητες των πολιτισμών της Μεσογείου. Αντικείμενα πανέμορφα στην «ταπεινότητά» τους, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Μεσόγειος από τα Μυκηναϊκά χρόνια υπήρξε σταυροδρόμι της αέναης κίνησης της ζωής μεταξύ τριών ηπείρων. Σταυροδρόμι αλληλογνωριμίας, αλληλεπίδρασης και αλληλομίμησης των πολιτισμών των Ελλήνων, Φοινίκων, Ασσυρίων, Αιγυπτίων, Χεττιτών, Ετρούσκων και άλλων κατοίκων της ιταλικής χερσονήσου, των Νουράγων της Σαρδηνίας, των κατοίκων της Ιβηρικής χερσονήσου κλπ., πριν αρχίσουν ο εμπορικός ανταγωνισμός και οι πολεμικές συγκρούσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ειδική προθήκη παρουσιάζονται κεραμικά αντικείμενα, τα οποία με τις εγχάρακτες γραφές που φέρουν «διηγούνται» την ιστορία των γλωσσών και της γραφής. Μεταξύ των αντικειμένων αυτών είναι και το λεγόμενο «κύπελλο του Νέστορα», για τα συμπόσιά του.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εκτός από τον Ν. Στομπολίδη, μίλησαν ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων Κύπρου, Σοφοκλής Χατζησάββας, και ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων Συρίας, Ταμμάν Φακούχ, ο οποίος ευχήθηκε «να παραμείνει η Μεσόγειος μια λίμνη ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πικάσο και Αρχαιότητα (2019-06-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-04-28 00:00:00.0)
Εκθεση της Συλλογής Μητσοτάκη (2000-04-27 00:00:00.0)
Θησαυροί της Αρμενίας (1998-04-02 00:00:00.0)
Μινωικό "θαύμα" οι Αρχάνες (1997-05-23 00:00:00.0)
Μουσεία της Αθήνας στο Λούβρο (1996-01-10 00:00:00.0)