Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θησαυροί της Αρμενίας

Αρχαίες οι "ρίζες" του (ελληνικές, ελληνιστικές, ρωμαϊκές). Παλαιοχριστιανικός ο "κορμός" του (αναπτύχθηκε στο πρώτο χριστιανικό κράτος). Βυζαντινά τα "κλαριά" του. Με κάποιες αποχρώσεις δυτικού πολιτισμού τα "φύλλα" του. "Τροφή" του, η Ανατολή και οι διασταυρώσεις των πολιτισμών της (κυρίως του Περσικού). Τέτοιο πολιτιστικό κράμα είναι τα θαυμάσια αντικείμενα της έκθεσης "Θησαυροί της Αρμενίας",που εγκαινιάζεται σήμερα(7 μμ) στο Μέγαρο Μουσικής και θα λειτουργεί έως τις 30 Ιούνη (καθημερινά 10 πμ - 6 μμ, Σαββατοκύριακα 10 πμ - 2 μμ). Τα εκθέματα (3ος μΧ - 19ος αιώνας) ποικίλλουν: Προτομές (3ου αι.), ιδιότυπα αρχιτεκτονικού χαρακτήρα γλυπτά, παλαιοχριστιανικά κειμήλια από το μοναστήρι Εσμιατζίν, εκκλησιαστικά, ξυλόγλυπτα της τέχνης "Χαντσκάρ", βυζαντινά νομίσματα, κεραμικά, χαλιά, κοσμικά κοσμήματα, κεντήματα και αντικείμενα λαϊκής τέχνης.

Η έκθεση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων "Σταυροδρόμια" (χορηγός η Ιονική Τράπεζα), που περιλαμβάνει συναυλίες και διαλέξεις (Ελ. Γλύκατζη - Αρβελέρ 4 και 5/4 με θέματα "Βυζάντιο και Αρμενία", "Βυζάντιο και λαοί του Εύξεινου Πόντου", αντίστοιχα). Τα εκθέματα ανήκουν σε τρία μεγάλα μουσεία της Αρμενίας (και για πρώτη φορά βγαίνουν από τη χώρα): Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Αρμενίας, Μουσείο Ιερατικών Αντικειμένων του Ετσμιατζίν, Κρατικό Κέντρο Χειρογράφων Ματενανταράν (το πλουσιότερο στον κόσμο, του οποίου η συλλογή θα αριθμούσε 30.000 χειρόγραφα, αν οι Τούρκοι το 1915 δεν κατέστρεφαν περίπου 3.000 μοναστήρια και δεν έκαιγαν 16.000 χειρόγραφα) και στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση αποτελεί "πρώτο βήμα" της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας - Αρμενίας, ενώ το Μέγαρο Μουσικής "νιώθει την υποχρέωση να θέσει στη διάθεση της Αρμενίας υλικό από την πολιτιστική "δεξαμενή" του", όπως είπε ο Χ. Λαμπράκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν: Ο πρόεδρος της Ιονικής Χ. Σταματόπουλος.Ο Αρμένιος αρχιεπίσκοπος Βοσκάν Καλπακιάν (αναφέρθηκε στα 1.700 χρόνια του χριστιανικού αρμενικού κράτους). Ο διευθυντής του Κρατικού Κέντρου Χειρογράφων Ματενανταράν Σεν Αρεφσατιάν (μίλησε για τα 10 μοναδικά χειρόγραφα που εκτίθενται - πρόκειται για έργα Ελλήνων συγγραφέων σωζόμενα μόνο στην αρμενική γλώσσα). Η διευθύντρια του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου Αρμενίας Υβέττα Μκρτσιάν (αναφέρθηκε στις αναστηλώσεις μνημείων, στις ανασκαφές που δίνουν μυκηναϊκά, μεσοποταμικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, μακεδονικά ευρήματα και στις δυτικές επιρροές του αρμενικού πολιτισμού) και η επιμελήτρια της έκθεσης Εφη Ανδρεάδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ