Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από μηδενική βάση...

Νέος τρόπος επιχορηγήσεων των θιάσων ελεύθερου θεάτρου

Από μηδενική βάση, στο πλαίσιο νέου κανονισμού, θα επιχορηγούνται στο εξής οι μη κρατικοί θίασοι (ελεύθερου θεάτρου), όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος. Μηδενική βάση σημαίνει ότι δε θα αποτελεί πρόκριμα η προηγούμενη επιχορήγηση οποιουδήποτε θιάσου για την περαιτέρω επιχορήγησή του, αλλά αυτή θα κριθεί αποκλειστικά από την πρόταση και πλήρωση όρων και προϋποθέσεων που θέτει ο νέος κανονισμός. Οι θίασοι θα υπόκεινται σε οικονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η μη τήρηση των καλλιτεχνικών προϋποθέσεων ή αθέτηση οικονομικών υποχρεώσεων θα συνεπάγεται ανάκληση της επιχορήγησης και αποκλεισμό από το σύστημα. Αλλαγές στην πρόταση συνεπάγονται αναθεώρηση ή επανακαθορισμό. Οι ηθοποιοί πρέπει να είναι μέλη του ΣΕΗ, κατά το ισχύον ποσοστό, και να κατατίθενται οι συμβάσεις τους, αλλά και οι τεχνικοί πρέπει να είναι επαγγελματίες και τα 2/3 αυτών να είναι μέλη των οικείων σωματείων. Ο φάκελος - πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει και υπεύθυνη δήλωση για τυχόν άλλες χρηματοδοτήσεις. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέχρι τις 4/5/1998, ενώ η αρμόδια επιτροπή θα μελετήσει τους φακέλους και θα εισηγηθεί μέχρι τις 20/6/1998.

Κατά την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη: η συμβολή του φορέα στη γενικότερη ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης, οι δυνατότητες του καλλιτεχνικού και τεχνικού δυναμικού, η παρουσίαση και προώθηση του νεοελληνικού έργου (χωρίς να αποτελεί a priori εχέγγυο), η ανταπόκριση του κοινού στη μέχρι τώρα θεατρική δραστηριότητα των παλαιοτέρων κυρίως σχημάτων, η πραγματοποίηση παραστάσεων σε περιοχές εκτός Αθηνών και ειδικότερα σε παραμεθόριες περιοχές,κ.ά.

Στόχος είναι να μην πολυδιασπάται το ετήσιο κονδύλιο σε περισσότερα από 35 με 40 σχήματα. Να επιχορηγούνται: 10 περίπου σχήματα που είτε εδρεύουν εκτός Αθηνών, είτε αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν παραστάσεις στην περιφέρεια, 5 περίπου παιδικοί θίασοι, 15 τουλάχιστον με νεοελληνικό ρεπερτόριο και 5 τουλάχιστον νεωτερικά και πειραματικά σχήματα.

Τέλος, με ειδικό "πρόγραμμα ανάπτυξης του νεοελληνικού και μεταφραστικού έργου" θα χρηματοδοτείται η ανάθεση συγγραφής ελληνικού θεατρικού έργου,στο πλαίσιο της συνεργασίας συγγραφέα και επιχορηγούμενου θιάσου και η μετάφραση αξιόλογων θεατρικών έργων,όπου υπάρχει κενό στο δραματολόγιο, από δόκιμους μεταφραστές σε συνεργασία με επιχορηγούμενο θίασο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ