Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ - ΗΡΩΔΕΙΟ
Φεστιβάλ σε πάσχοντα μνημεία

Για πρώτη φορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ του ΕΟΤ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο συζητείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Μάρτη και όχι λίγες μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. Ομως και πάλι, για πολλοστή φορά, το ΚΑΣ καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει μετά την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος από τον ΕΟΤ. Και, βέβαια, δεν πρωτοτυπούν πλέον οι διαμαρτυρίες μελών του ΚΑΣ για μη τήρηση των όρων του συμβολαίου (αποτελεί και υπουργική απόφαση), για κακομεταχείριση των παραχωρούμενων μνημείων,αισθητική προσβολή τους κ.ά.

Φέτος το θέατρο Επιδαύρου παραχωρείται για 9, διήμερες, παραστάσεις,αλλά και πάλι στην αρμόδια Εφορεία δεν έχουν υποβληθεί μακέτες των σκηνικών.Αποφασίστηκε, ωστόσο, να συναντηθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τους σκηνοθέτες και των εννέα παραστάσεων. Κι, ακόμα, κάθε σκηνοθέτης να έρχεται σε επαφή με την Υπηρεσία προκειμένου να τηρούνται οι όροι προστασίας του μνημείου.

Εντούτοις το Ηρώδειο,που φιλοξενεί πλήθος παραστάσεων, δεδομένου ότι γίνονται και μεμονωμένες παραχωρήσεις, δίνεται σχεδόν αδιακρίτως, χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια για τη χρήση του.Το "κουβάρι" με τις εκδηλώσεις (σχήματα που υπέβαλαν αιτήσεις απ' ευθείας στο ΥΠΠΟ), εκδηλώσεις που συμπίπτουν ημερολογιακά, λύθηκε με την έγκρισή τους υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί ο ΕΟΤ.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΤ αποπλήρωσε τις περσινές του υποχρεώσεις για τη χρήση των μνημείων, ενώ και φέτος ισχύουν τα ίδια τέλη: 1 εκατ. δρχ. κάθε παράσταση και 500 χιλ. η δοκιμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ