ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ψύχραιμος αλλά και σε φάση επαγρύπνησης ο στρατός
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Η KFOR πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της επίθεσης κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έχει ομήρους στο Κόσσοβο»! Αυτό το μήνυμα απηύθυνε χτες σε συνέντευξή του σε ημερήσια εφημερίδα του Βελιγραδίου, ο αρχηγός του ΓΕΣ της Ομοσπονδίας, στρατηγός Πάβκοβιτς, σημειώνοντας πως το Βελιγράδι δε θα ανεχθεί την επέκταση της «αλβανικής τρομοκρατίας» στο νότιο τμήμα της Σερβίας...

Ο στρατηγός Πάβκοβιτς μιλώντας στην εφημερίδα «Vecernje Novosti» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αντέκρουσε τις φήμες ΝΑΤΟικών κύκλων περί αυξημένης κινητικότητας ανδρών του ομοσπονδιακού στρατού στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο λέγοντας πως «προς το παρόν ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν κινητοποιείται, δε συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, δεν προβαίνει σε ασκήσεις τακτικής, αλλά επιδίδεται μόνο στις κανονικές του δραστηριότητες».

Αναφερόμενος, εντούτοις, στην κατάσταση αναβρασμού που φαίνεται να επικρατεί στις νότιες σερβικές πόλεις Πρέσεβο, Μέντεβα και Μπουγένοβατς (όπου κατοικούν περίπου 70.000 Αλβανοί), ο στρατηγός Πάβκοβιτς, εξέφρασε την ετοιμότητα του Βελιγραδίου να αποτρέψει την εκδήλωση μίας κρίσης στις περιοχές λέγοντας πως «ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει πάρει μέτρα για αποτροπή της επέκτασης της αλβανικής τρομοκρατίας». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Για κάθε χώρα και κάθε στρατό που σέβονται τον εαυτό τους, είναι φυσικό όταν κραδαίνουν κάποιοι τα όπλα στα σύνορά τους ή στο έδαφός τους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουν τις εκπλήξεις». Απαντώντας σε ερώτηση «αν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος να επεκταθεί η τρομοκρατία του Κοσσόβου στο νότιο τμήμα της Σερβίας, στις περιοχές του Πρέσεβο, Μπουγένοβατς και Μεντέγια», ο ίδιος δήλωσε ότι ο «γιουγκοσλαβικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση, την εκτιμά και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας».

Αναφερόμενος δε στο ΝΑΤΟ, το οποίο αυτό το διάστημα προχωρεί στη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων στο Κοσσυφοπέδιο με την επωνυμία «Δυναμική Απάντηση 2000», ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε πως οι στρατιώτες της ΚΦΟΡ που έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσαν να «καταστούν όμηροι σε περίπτωση κλιμάκωσης της επίθεσης κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Αλλοι επτά Τσέχοι της ΚΦΟΡ «έχασαν» το δρόμο τους...

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και μετά από ανακρίσεις οκτώ ωρών, η σερβική αστυνομία άφησε ελεύθερους τους επτά Τσέχους στρατιώτες της ΚΦΟΡ, που εισήλθαν παράνομα στο σερβικό έδαφος προχτές το μεσημέρι.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις αξιωματούχου της ΚΦΟΡ, οι Τσέχοι στρατιώτες (οι οποίοι ας σημειωθεί είχαν ως αποστολή αναγνώριση εδάφους) υποβλήθηκαν σε ανακρίσεις και από τους αξιωματούχους της πολυεθνικής δύναμης στο Κόσσοβο σε μία προσπάθεια να γίνει αντιληπτό το πώς οι στρατιώτες εισήλθαν στο σερβικό έδαφος. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό αντισυνταγματάρχη Χένινγκ Φίλιπς, οι επτά Τσέχοι στρατιώτες έχασαν τον προσανατολισμό τους περνώντας κατά λάθος τη διαχωριστική γραμμή ώσπου συνελήφθησαν από Σέρβους αστυνομικούς στο χωριό Μερντάρε, κοντά στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Πρίστινα στο Βελιγράδι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αποπομπή του στρατηγού Πάβκοβιτς προκαλεί αναταράξεις... (2002-06-26 00:00:00.0)
Κίνδυνοι από τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις (2001-03-11 00:00:00.0)
Με την ένταση στο Πρέσεβο συνδέεται η βία , λέει ο Τζίντζιτς... (2001-02-02 00:00:00.0)
«Ανοιχτό» το θέμα επιστροφής του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο... (2000-09-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνη ρευστότητα (2000-03-19 00:00:00.0)
Επικίνδυνα φορτισμένη κατάσταση (2000-03-07 00:00:00.0)