Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επικίνδυνα φορτισμένη κατάσταση
  • Η ΚΦΟΡ ανακοινώνει τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων στα όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Nότια Σερβία ενώ η Oλμπράιτ «ανησυχεί» για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο...
  • Ο Χασίμ Θάτσι μιλά για «γενοκτονία της αλβανικής πλειοψηφίας» στη...Nότια Σερβία
  • Την ύπαρξη στρατοπέδων αναγκαστικής εργασίας στο Κοσσυφοπέδιο καταγγέλλει το Βελιγράδι στον ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν τη  συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του,  για το Κοσσυφοπέδιο

 

Γάλλος ΝΑΤΟικός με το δάχτυλο στην σκανδάλη στην Κοσόβσα-Μιτρόβιτσα

Associated Press

Γάλλος ΝΑΤΟικός με το δάχτυλο στην σκανδάλη στην Κοσόβσα-Μιτρόβιτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ρευστή, αν όχι επικίνδυνα φορτισμένη, παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά το αμφιλεγόμενο συμβάν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, η διοίκηση της ΚΦΟΡ ανακοίνωσε χτες τη διενέργεια εντατικών ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων και την παράνομη είσοδο ένοπλων εξτρεμιστών. Μάλιστα, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, περί της εμφανούς κάλυψης που παρέχει ο τρόπος δράσης ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο σε εξτρεμιστικά στοιχεία του «πρώην» «UCK», καταφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της δράσης της οργάνωσης - παρακλάδι του «UCK», «UCPMB», λέγοντας πως «δε θα επιτραπεί η μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε ασφαλή παράδεισο όπου θα καταφεύγουν ένοπλοι εξτρεμιστές για να εξαπολύουν επιθέσεις στη Νότια Σερβία»... Από τα λόγια μέχρι την πράξη... υπάρχει συνήθως μεγάλη απόσταση, ιδιαίτερα δε, όταν ώρες νωρίτερα από τις παραπάνω δηλώσεις ΝΑΤΟικού αξιωματούχου, ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Χασίμ Θάτσι εξαπέλυε προπαγανδιστικά λογύδρια κατά του Βελιγραδίου μιλώντας για «γενοκτονία» και «καταπίεση των Αλβανών στις νότιες περιοχές της Σερβίας από το σερβικό καθεστώς»!

Τα «νέα» μέτρα της ΚΦΟΡ

Τα έκτακτα μέτρα φύλαξης των περιοχών του Κοσσυφοπεδίου κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα όρια της Νότιας Σερβίας ανακοινώθηκαν χτες από αξιωματούχους της πολυεθνικής δύναμης στην Πρίστινα. Οπως ανακοινώθηκε, θα συσταθούν ειδικές ομάδες περιπολίας πεζή και σε οχήματα με στόχο την ανακοπή του κύματος λαθρεμπορίας όπλων και εισόδου ένοπλων εξτρεμιστικών στοιχείων. Ο δε ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, αντισυνταγματάρχης Φιλίπ Ανίδο, ανακοινώνοντας τα παραπάνω μέτρα, υπογράμμισε πως η ΝΑΤΟική δύναμη έχει υπόψη τις «όλες τις κινήσεις» που διαδραματίζονται στα όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία. Μάλιστα, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» σε σχετικό τηλεγράφημά του σημείωνε πως τα νέα μέτρα του ΝΑΤΟ για φρούρηση των περιοχών του Κοσσυφοπεδίου στα όρια με τη Νότια Σερβία συνδέονται άμεσα με τη δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντέβα Βουγένοβατς» (UCPMB) που αποτελεί παρακλάδι του «UCK» και διεκδικεί την προσάρτιση των παραπάνω σερβικών περιοχών στο λεγόμενο «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο». Αξίζει δε να σημειωθεί η χτεσινή χαρακτηριστική δήλωση του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου Μαρκ Κοξ, ο οποίος είπε: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνει το Κοσσυφοπέδιο ένα είδος ασφαλούς καταφυγίου για ομάδες ένοπλων εξτρεμιστών που αισθάνονται πως μπορούν να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κατά της Νότιας Σερβίας θεωρώντας πως έχουν καθεστώς ασυλίας»...

Τα μέτρα της ΚΦΟΡ ανακοινώνονται ένα 24ωρο μετά το αμφιλεγόμενο συμβάν στο σερβικό χωριό Ντομπροσίν, που βρίσκεται στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο διαθέτοντας σημαντικό αριθμό Αλβανών κατοίκων.

Σύμφωνα με την ΚΦΟΡ, αργά το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κοσσοβάρους Αλβανούς αντάρτες του «UCPMB» και άνδρες της σερβικής αστυνομίας. Εντούτοις, αυτό διαψεύστηκε χτες από τη γιουγκοσλαβική πλευρά. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, που επικαλέστηκε καλά πληροφορημένες πηγές στο Μπουγιένοβατς, «δεν υπήρξε καμία ανταλλαγή πυρών και κανείς Αλβανός τρομοκράτης δεν πέρασε εντός του σερβικού εδάφους». Σύμφωνα με το πρακτορείο, η είδηση που ανακοίνωσε η ΚΦΟΡ, ήταν προϊόν παραπληροφόρησης που στόχο είχε την τρομοκράτηση του σερβικού πληθυσμού της περιοχής.

«Εμπρηστική» ομιλία Θάτσι στη Σρμπίτσα

Μία βδομάδα! Τόσο άντεξε τελικά ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης Χασίμ Θάτσι για να αναφερθεί στα πρόσφατα περιστατικά έντασης στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ο ηγέτης του «πρώην»... «UCK» μιλώντας την Κυριακή σε συγκεντρωμένο πλήθος Κοσσοβάρων Αλβανών λίγο πριν την πραγματοποίηση πορείας στην πόλη Σρμπίτσα, κατήγγειλε το Βελιγράδι όχι μόνον για «καταπίεση» αλλά και «γενοκτονία» της «αλβανικής πλειοψηφίας» στις πόλεις Πρέσεβο, Μέντεβα και Μπουγιένοβατς!

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά πως δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί «υποφέρουν στα χέρια των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας» στις παραπάνω περιοχές, ενώ την ίδια ώρα επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από την οργάνωση «UCPMB» χαρακτηρίζοντας την επιθετική δράση των μελών της «ανόητες ενέργειες».

Στο μεταξύ, χτες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Τσεχία, εξέφρασε την ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις στα όρια Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας πως «δε θα πρέπει να επιτραπεί σε εξτρεμιστές αμφοτέρων πλευρών να φορτίσουν περισσότερο την κατάσταση». Η ίδια πρόσθεσε αινιγματικά, πως η Ουάσιγκτον επιχειρεί να επεξεργαστεί την εξεύρεση μίας λύσης στο «πρόβλημα» με «μετριοπαθείς και από τις δύο πλευρές».

«Στρατόπεδα εργασίας» καταγγέλλει το Βελιγράδι στον ΟΗΕ

Την ύπαρξη στρατοπέδων αναγκαστικής εργασίας στο Κοσσυφοπέδιο στα οποία υποφέρουν αρκετές εκατοντάδες Κοσσοβάρων Σέρβων που απήχθησαν από Αλβανούς - μέλη του «UCK» κατήγγειλε χτες το Βελιγράδι σύμφωνα με 16σέλιδο υπόμνημα που διένειμε χτες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λίγες ώρες προτού αρχίσει η συνεδρίαση του σώματος σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με το 16σέλιδο υπόμνημα, στρατόπεδα αναγκαστικής εργασίας έχουν στήσει άνδρες του πρώην «UCK» στο προάστιο της Πρίστινας, Ματιτσάνε και στην πόλη Ντουσάνοβο (που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Πρίζρεν)! Στο υπόμνημα σημειώνεται πως στα στρατόπεδα υπάρχουν «αρκετές χιλιάδες Σέρβοι πολίτες, που έχουν απαχθεί από αντάρτες του "UCK" και οι οποίοι υπόκεινται σε υπερβολική σκληρότητα και απάνθρωπη συμπεριφορά». Η παραπάνω καταγγελία αμφισβητήθηκε χτες από εκπρόσωπο της ΚΦΟΡ που υποστήριξε πως στο Κοσσυφοπέδιο «δεν υπάρχουν στρατόπεδα εργασίας»...

Επιπλέον, χτες, ο εκπρόσωπος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ, Μπράνκο Μπράκοβιτς, εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική κατά του ύπατου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, κατηγορώντας τον ως «άμεσα υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης και την αύξηση της βίας κατά των Σέρβων και άλλων εθνικών μειονοτήτων».

  • Εκπρόσωπος της ΚΦΟΡ ανακοίνωσε χτες πως ο δράστης που προκάλεσε το φόνο ενός Ρώσου στρατιώτη την περασμένη βδομάδα στο Κοσσυφοπέδιο, είναι ένας 15χρονος Κοσσοβάρος Αλβανός. Ο ανήλικος δράστης κρατούνταν από τις γαλλικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ αλλά απέδρασε λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ