Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αρχισαν τα μπλόκα των αγροτών

Πολωνοί αγρότες στα μπλόκα του αγώνα

Associated Press

Πολωνοί αγρότες στα μπλόκα του αγώνα
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Με εκκλήσεις από την ηγεσία των αγροτών να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόκληση εκ μέρους των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, άρχισαν χτες, όπως είχαν ανακοινωθεί και προγραμματιστεί, οι κινητοποιήσεις των Πολωνών αγροτών και τα μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες ανά τη χώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που τους έχει οδηγήσει σε μαρασμό και εξαθλίωση.

Οι εκκλήσεις που απευθύνθηκαν προς τους αγρότες θεωρήθηκαν αναγκαίες, καθώς από την Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας και ανώτατοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν «απειλήσει» ότι στην περίπτωση που αγρότες επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκα στους δρόμους τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν λάβει εντολή να τους διαλύσουν. Για το λόγο αυτό, χτες σε αρκετές περιπτώσεις η προσπάθεια των αγροτών να αποκλείσουν οδικούς κόμβους εξελίχθηκε σε κλεφτοπόλεμο. Ετσι μέχρι το απόγευμα μόνο οκτώ σημεία είχαν αποκλειστεί, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πάβελ Μπιεντζιάκ, αφού τόνισε πως οι αγρότες προτίμησαν να μη συγκρουστούν με την αστυνομία.

Η «Ενωση για την Αυτοάμυνα» που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις και είναι μία από τις ελάχιστες φωνές που αντιτίθενται στην προσπάθεια της Πολωνίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν καθώς η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος που είχε κάνει αποδεκτά πέρσι με τις πολυήμερες μαζικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, χωρίς φυσικά να εκλείπει και από αυτές τις κινητοποιήσεις, η αναγκαία αστυνομική βία.

Πάντως, την Τετάρτη - αύριο - οι αγρότες έχουν εκ νέου μία συνάντηση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για να θέσουν και πάλι τα αιτήματα, που είναι: Υψηλότερες επιχορηγήσεις της παραγωγής, κυβερνητικά συμβόλαια για παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αναστολή της αποπληρωμής των δανείων και τερματισμός της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης όλης της αλυσίδας της βιομηχανίας τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ