Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αναδίπλωση» από το Ν. Λίβανο αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση

Δισταγμός στο Λίβανο, αρνητική η Συρία

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με επιφυλακτικότητα και δισταγμό έγινε δεκτή από τον αραβικό κόσμο η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Νότιο Λίβανο τον Ιούλιο. Για το «τέλος μιας τραγωδίας» μίλησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ενώ «ευπρόσδεκτη, αλλά υπό προϋποθέσεις» χαρακτήρισε την όποια αποχώρηση ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαλίμ Χος. Η μόνη που χειροκρότησε, χωρίς επιφυλάξεις, την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ήταν η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Ομόφωνα ενέκριναν οι Ισραηλινοί υπουργοί την πρόταση του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ για πλήρη «αναδίπλωση του ισραηλινού στρατού στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ τον Ιούλιο». Στην επίσημη ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι το «σύνολο του υπουργικού συμβουλίου θα εργαστεί στην κατεύθυνση της επίτευξης ολοκληρωμένης ειρηνευτικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα ενταχθεί και η στρατιωτική αποχώρηση». Εντούτοις, ανώτεροι Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που κράτησαν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού θα πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς την ύπαρξη συνολικού ειρηνευτικού πλαισίου.

«Τα παιδιά του ισραηλινού λαού επιστρέφουν στα σπίτια τους, είναι το τέλος μιας τραγωδίας», αρκέστηκε να δηλώσει ο ίδιος ο Εχούντ Μπάρακ. Απάντηση στην ισραηλινή αντιπολίτευση, που εκτιμά ότι η στρατιωτική αποχώρηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Ισραήλ, έσπευσε να δώσει, ίσως, ο βασικός στυλοβάτης της απόφασης, ο Γιοσί Μπεϊλίν. Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, αφού εξέφρασε την κατανόησή του για «τις ανησυχίες όλων όσοι πραγματικά αγωνιούν για το Ισραήλ», συμπλήρωσε ότι «ήδη το τίμημα της παραμονής του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο είναι τόσο βαρύ, που δεν μπορεί να ισοσκελιστεί με το οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να ακολουθήσει μια αποχώρηση».

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης έγινε δεκτή με ανακούφιση και χαρά από την ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία, τους τελευταίους μήνες, ασκούσε μεγάλες πιέσεις για τερματισμό της κατοχής στο Νότιο Λίβανο. Η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκωνόταν μέρα την ημέρα, με αποκορύφωμα τις τελευταίες βδομάδες, καθώς από την 25η του Γενάρη μέχρι τις 11 του Φλεβάρη, 7 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επιθέσεις της «Χεζμπολάχ». Ασχέτως, πάντως, με τη συγκεκριμένη απόφαση, η ένταση παραμένει μεγάλη στην κατεχόμενη ζώνη. Σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις της «Χεζμπολάχ», το Σάββατο το βράδυ οπότε και τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης, και χτες το πρωί, τα ισραηλινά μαχητικά απάντησαν με ισάριθμες επιδρομές στην κοιλάδα ανάμεσα στα χωριά Μουζντάλ Σιλίμ και Καμπρίκχα, από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Επιφυλακτικός ο αραβικός κόσμος

«Νίκη της συνεπούς στάσης και του αγώνα της λιβανικής αντίστασης», χαρακτήρισε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης με ανακοίνωσή της η «Χεζμπολάχ». Λιγότερο ενθουσιώδης, όμως, ήταν η αντίδραση της λιβανικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Σαλίμ Χος χαιρέτισε την απόφαση αποχώρησης, σημείωσε, ωστόσο όμως, ότι «θα πρέπει απαραιτήτως να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, γιατί αλλιώς δεν μπορεί με άλλον τρόπο να διασφαλιστούν οι προθέσεις του Ισραήλ». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Βηρυτός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ξεχωριστή συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά επιθυμεί μια συνολική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και τη Συρία.

Επιφυλακτική και, μάλλον, αρνητική εμφανίζεται η Δαμασκός. Η εφημερίδα «Τισρίν», που απηχεί τις κυβερνητικές θέσεις, χαρακτήριζε «λάθος» τη μονομερή αποχώρηση και εκτιμούσε ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, πιθανότατα, δεν έχει «αγνές και δίκαιες προθέσεις». Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ επιβάλλει, ιδιόμορφα ίσως, τους όρους του, θέτοντας σε αντιπαράθεση, επί της ουσίας, το Λίβανο και τη Συρία καθώς, πλέον, η Δαμασκός δέχεται ισχυρότατες πιέσεις για να καθίσει με το Ισραήλ στο τραπέζι των συνομιλιών, που έχουν παγώσει από τις αρχές Γενάρη, εξαιτίας της αντιπαράθεσης για τα υψώματα του Γκολάν. Η «Τισρίν», μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου δε μιλά «για αποχώρηση, αλλά για αναδίπλωση». Σχολιάζοντας την αρνητική στάση της Δαμασκού, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, τόνισε ότι «η Συρία χρησιμοποιεί επί χρόνια το θέμα του Ν. Λιβάνου για να ασκήσει πίεση και να εκβιάσει το Ισραήλ, το οποίο, πλέον, επιλέγει να μην είναι όμηρος κανενός».

Οι υπόλοιπες αραβικές χώρες επιφυλάχτηκαν να σχολιάσουν την ισραηλινή απόφαση. Σε μια σπάνια, για τα τελευταία χρόνια, έκφραση αλληλεγγύης προς το Λίβανο, οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών θα μεταβούν, το Σαββατοκύριακο, στη Βηρυτό για να εξετάσουν από κοινού την τακτική που ο αραβικός κόσμος θα πρέπει να ακολουθήσει για να στηρίξει το Λίβανο στην αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές Σαρόν και προς Δαμασκό - Βηρυτό (2002-04-04 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με βομβαρδισμούς και «Κατιούσα» (2000-05-06 00:00:00.0)
Καθημερινές οι εχθροπραξίες στο Ν. Λίβανο (2000-03-03 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για αποχώρηση, προτάσεις για κλιμάκωση (2000-02-16 00:00:00.0)
Με βόμβες και νεκρούς αποχωρεί ο Νετανιάχου (1999-06-26 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις (1998-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ