Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση με βομβαρδισμούς και «Κατιούσα»

ΚΙΡΥΑΤ ΣΕΜΟΝΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε πυκνά σύννεφα καπνού τυλίχτηκε, και πάλι χτες, όλο το Βόρειο Ισραήλ από τη νέα βροχή ρουκετών «Κατιούσα» που εξαπέλυσε η «Χεζμπολάχ». Λίγες ώρες νωρίτερα, ισραηλινά μαχητικά έσπαγαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό και βύθιζαν στο σκοτάδι μεγάλες περιοχές του Λιβάνου. Σε έκτακτη σύνοδο προχωρά σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος για να εξετάσει την κλιμακούμενη ένταση στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα. Εκκλήσεις για ηρεμία και καταδίκη των επιθέσεων κατά αμάχων και από τις δύο πλευρές διατύπωσαν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, η οποία απηύθυνε έκκληση για έκτακτη συνάντηση της πενταεθνούς εγγυήτριας ομάδας για την εκεχειρία στο Ν. Λίβανο.

Μόλις είχαν βγει από τα καταφύγια όπου πέρασαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι της πόλης Κίρυατ Σεμόνα, του οικισμού Σχλόμι, αλλά και πολλών άλλων χωριών της περιοχής της Γαλιλαίας στο Βόρειο Ισραήλ, όταν ο ήχος των ρουκετών ξανάσκισε τον αέρα. Η νέα επίθεση της σιιτικής φιλοϊρανικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» βρήκε τους περισσότερους κατοίκους στο δρόμο, να συνωστίζονται στα καταστήματα τροφίμων, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη σημερινή γιορτή του εβραϊκού Σαββάτου.

Την ίδια στιγμή, πολλοί ετοιμάζονταν να μετακομίσουν προσωρινά ή και μόνιμα σε συγγενείς και φίλους στο υπόλοιπο Ισραήλ. Για όσους παρέμειναν, πάντως, η εντολή ήταν η ίδια: Παραμονή στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε να μοιράσει τα απαραίτητα για το εβραϊκό Σάββατο. Μέχρι χτες το απόγευμα, δεν υπήρχε καμία πληροφορία για νεκρούς ή τραυματίες από τη νέα επίθεση της «Χεζμπολάχ». Ενα 24ωρο νωρίτερα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης είχε χάσει τη ζωή του και 26 άμαχοι είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

Στην πρώτη αυτή επιδρομή, της Πέμπτης, η απάντηση του ισραηλινού στρατού ήταν ολονύχτιοι σφοδροί βομβαρδισμοί στο έδαφος του Λιβάνου. Τα ισραηλινά μαχητικά έπληξαν δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίμετρο της Βηρυτού και στην περιφέρεια της δεύτερης σε μέγεθος λιβανικής πόλης, Τρίπολης, ενώ στόχο αποτέλεσαν και πιθανές αποθήκες όπλων της «Χεζμπολάχ» κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, ένας μεγάλος κρατήρας έχει κόψει στη μέση τον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού - Δαμασκού. Πυκνά ήταν τα πυρά του ισραηλινού στρατού και από τη μεθοριακή γραμμή μέχρι χτες το μεσημέρι.

Εντούτοις, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νέα αντίποινα για τη χτεσινή επιδρομή με «Κατιούσα». Απώτερος σκοπός της απόφασης φαίνεται ότι είναι η εξασφάλιση της υποστήριξης της διεθνούς κοινής γνώμης ενόψει της ισραηλινής αποχώρησης από το Ν. Λίβανο, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εφραίμ Σνεχ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν αντίποινα, αφού δεν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα απαντήσουμε σκληρά οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο».

Η νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στο Ν. Λίβανο σήμανε συναγερμό στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος συνεδριάζει, εκτάκτως, σήμερα στο Κάιρο, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ