Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξελέγη Πρόεδρος ο Α. Ν. Σεζέρ

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ είναι ο πρώτος δικαστικός που θα γίνει και επίσημα, σε λίγες ημέρες, Πρόεδρος της Τουρκίας - ο δέκατος κατά σειρά - αφού χτες η ψηφοφορία στη Βουλή έληξε, όπως αναμενόταν από πολλές ημέρες, με «καθαρή» νίκη του (έλαβε 330 ψήφους, αν και του χρειαζόταν μια «απλή» πλειοψηφία 276).

Ο 58χρονος Σεζέρ δεν αναμένεται να παρεκκλίνει από τη «γραμμή» της «κοσμικότητας» του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, αν και οι δηλώσεις του σηματοδοτούν μια ενδεχόμενη προσπάθεια «βελτίωσης» του «δημοκρατικού προσώπου» της χώρας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών. «Στη βάση όλων των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκεται η πρακτική της μη τήρησης των νόμων και η έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς (...). Στην κοινωνία και την πολιτική η δημοκρατία δεν έχει την απαιτούμενη ανάπτυξη. Δεν έχει ριζώσει η δημοκρατική παράδοση».

Ο Σεζέρ είχε, ως γνωστόν, την υποστήριξη των ηγεσιών και των πέντε κομμάτων του Κοινοβουλίου (καθεμιάς για τους δικούς της λόγους, φυσικά). Οι απόψεις των «αναλυτών» διίστανται για το πόσο «σημαντικός» μπορεί να αποδειχθεί ο Σεζέρ και πόσο θα μπορέσει να παίξει «ενεργό» πολιτικό ρόλο. Γεγονός πάντως είναι ότι έστω και σε επίπεδο «συμβολισμού», ο δικαστικός διαδέχεται τους Τουργκούτ Οζάλ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κάτι που του κληροδοτεί μια αν μη τι άλλο «βαριά» κληρονομιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ