Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εφιάλτης η περιπέτεια ομηρίας στη Σιέρα Λεόνε...
  • Τους 318 έφθασε χτες ο αριθμός των κυανόκρανων, στρατιωτικών παρατηρητών και μελών της αποστολής του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε, που κρατούνται αιχμάλωτοι των ανταρτών
  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναζητεί λύση, δραστηριοποιώντας τους Αφρικανούς ηγέτες
  • ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία αρνούνται κατηγορηματικά να συμμετάσχουν στο σχηματισμό μιας δύναμης ταχείας επέμβασης για την απελευθέρωση των ομήρων

ΦΡΙΤΑΟΥΝ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει η όλο και περισσότερο περιπλεκόμενη υπόθεση ομηρίας των πολλών δεκάδων κυανόκρανων, στρατιωτικών παρατηρητών και προσωπικού της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε. Ο αριθμός των αιχμαλώτων αυξήθηκε χτες δραματικά, φθάνοντας τα 318 άτομα, παρά τη χτεσινή απελευθέρωση έξι ομήρων από τις δυνάμεις του ανταρτικού «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου»!

Η δραματική αύξηση του αριθμού των δεκάδων ομήρων (οι οποίοι έως νωρίς χτες το απόγευμα έφθαναν τους 86) συνέβη όταν επιβεβαιώθηκε πως τα ίχνη ενός τάγματος 208 στρατιωτών από τη Ζάμπια χάθηκαν γιατί έπεσαν στα χέρια των ανταρτών κοντά στην πόλη Κάμπια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, στα χέρια των ανταρτών κρατούνται 318 όμηροι, εκ των οποίων 208 στρατιώτες από τη Ζάμπια, 24 εργαζόμενοι της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη Κελαχούν, και άλλοι 86 που κρατούνται από την περασμένη Δευτέρα.

Παράλληλα, και παρά την «εκεχειρία» που είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο στο Τόμε για τον τερματισμό του οκτάχρονου εμφύλιου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε, αναφέρθηκαν σποραδικές συγκρούσεις με επίκεντρα τις πόλεις Μακένι, Μπαγκμπουράκα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εκατοντάδες άνδρες του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου» εθεάθησαν να κινητοποιούνται προς άγνωστη κατεύθυνση, επιβαίνοντας σε δεκάδες στρατιωτικά φορτηγά και τζιπ της αποστολής του ΟΗΕ!

Οσο για τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν; Ο ίδιος συνεχίζει τις εκκλήσεις του για ενίσχυση των δυνάμεων της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε και επιχειρεί την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων, δραστηριοποιώντας σχεδόν όλους τους Αφρικανούς ηγέτες, με σκοπό την πραγματοποίηση μιας επείγουσας περιφερειακής αφρικανικής συνδιάσκεψης, αλλά και την έκτακτη αποστολή Αφρικανών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί και ο επικεφαλής του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Νιγηρίας, οι οποίοι αναχώρησαν χτες εσπευσμένα για το Φριτάουν.

Η επιλογή της οδού των διαπραγματεύσεων και της - με αυτόν τον τρόπο - άσκησης πίεσης στον Σανάχ Φοντέι, που ηγείται του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου», φαίνεται πως ήταν η... μόνη λύση μετά την κατηγορηματική άρνηση Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας και Γαλλίας να στείλουν δυνάμεις με σκοπό τη συγκρότηση μιας δύναμης ταχείας επέμβασης για τον απεγκλωβισμό των εκατοντάδων αιχμαλώτων...

Ενδεικτικό της συγκεχυμένης κατάστασης που επικρατεί στη Σιέρα Λεόνε είναι η χτεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των θυμάτων των αιματηρών συμπλοκών της περασμένης Δευτέρας δεν ήταν επτά μέλη της ειρηνευτικής αποστολής αλλά ένας, κατά πάσα πιθανότητα Κενυάτης στρατιώτης, και τέσσερις αγνοούμενοι... Οσο για τον αριθμό των αιχμαλώτων; Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες μέσα σε διάστημα λίγων ωρών υπερτριπλασιάστηκε!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα Ηνωμένα Εθνη ενισχύουν τις δυνάμεις τους παρά τις αιματηρές συμπλοκές (2000-05-05 00:00:00.0)
Η φτώχεια εξαπλώνεται διαρκώς... (1999-01-17 00:00:00.0)
Με τη "βοήθεια" της Νιγηρίας επιστρέφει ο Πρόεδρος... (1998-02-19 00:00:00.0)
Νιγηριανή επέμβαση για το χατίρι των ΗΠΑ (1997-06-08 00:00:00.0)
Υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης ο ΓΓ του ΟΗΕ (1997-06-05 00:00:00.0)
Μπαράζ απελάσεων στο όνομα της λαθρομετανάστευσης (1996-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ