Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
Η φτώχεια εξαπλώνεται διαρκώς...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Το χλομό πρόσωπο της φτώχειας σκιάζει ολοένα και μεγαλύτερες περιοχές του πλανήτη. Οχι απαραίτητα εξαιτίας της έλλειψης φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, καθώς αποδεικνύεται θανάσιμος ο συνδυασμός της στυγνής οικονομικής πολιτικής που επιβάλλουν οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί με την πρακτική εξοντωτικής λιτότητας ορισμένων κυβερνήσεων...

Στοιχεία σοκ για την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού της Ινδονησίας παρουσίασε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου Χαμπίμπι, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υπολογίζει σε τουλάχιστον 130.000.000 (ποσοστό περίπου 65%!) το πλήθος των ανθρώπων που μπορούν μετά βίας να εξασφαλίσουν καθημερινά τα προς το ζην. Ακόμη και εάν πρόκειται για "συντηρητικά" κυβερνητικά στοιχεία, οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί, αφού από το σύνολο των 200.000.000 Ινδονήσιων, τα 130.000.000 μόλις και μετά βίας μπορούν να εξασφαλίσουν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό. Σε σχέση με πέρσι, οι φτωχοί αυξήθηκαν κατά 50.000.000 (το 1998 οι φτωχοί υπολογίζονταν σε 80.000.000), ενώ πριν από δύο χρόνια ο αριθμός τους ανερχόταν στα 20.000.000!

Στην Ινδονησία, ο ετήσιος πληθωρισμός τρέχει ανεξέλεγκτα με ποσοστό άνω του 80% ενώ μόνον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εκατομμύρια Ινδονήσιοι έχουν μείνει χωρίς εργασία (εκ των οποίων αρκετοί και χωρίς στέγη!) λόγω της μαζικής χρεοκοπίας εργοστασίων και επιχειρήσεων.

Λιγότερο χειρότερη, αλλά όχι και καλύτερη είναι η οικονομική κατάσταση για το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κροατίας. Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση Κροατών εργαζομένων ανακοίνωσε χτες ότι περίπου 1.600.000 Κροάτες ζουν στο όριο της φτώχειας. Η Μαρίνα Κουκάνοβιτς, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων, υπενθύμισε ότι το σύνολο του πληθυσμού της χώρας δεν ξεπερνά τα 4.700.000.

Αναλυτικότερα, έγινε γνωστό πως ο ένας στους τρεις Κροάτες, αφού εξασφαλίσει την τροφή του, το ενοίκιο και άλλες πρώτες ανάγκες, μπορεί να ξοδέψει ημερησίως το πολύ τέσσερα δολάρια (25 κούνα).

Αν και ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών είναι 450 δολάρια, μέχρι το τέλος του 1998 οι άνεργοι ξεπερνούσαν τις 300.000 (ποσοστό αύξησης άνω του 5,4% σε σχέση με το 1997). "Ομως, υπάρχουν και περίπου 120.000 που ενώ έχουν εργασία δεν αμείβονται τακτικά...", σημείωσε η Κουκάνοβιτς, προσθέτοντας ότι το κόστος ζωής τον περασμένο Δεκέμβρη αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το περασμένο έτος. Η ίδια επικαλέστηκε ως βασικά αίτια αυτών των θλιβερών στοιχείων όχι μόνον τις συνέπειες του πολέμου του '92 στη Βοσνία, αλλά και το μαζικό ξεπούλημα κροατικών κρατικών επιχειρήσεων σε εξευτελιστικές τιμές.

Αλλη μία περίπτωση, όπου η φτώχεια γνωρίζει έξαρση είναι εκείνη της Σιέρα Λεόνε.Η σημερινή κατάσταση διαγράφεται άκρως ανησυχητική, αφού οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων έχουν εγκλωβίσει στα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας Φριτάουν.

"Στα πρόθυρα λιμοκτονίας είναι ο πληθυσμός της Φριτάουν" σημείωσε ο Πολ Αρες, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, κάνοντας έκκληση για την επίτευξη μόνιμης συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Φωνή βοήθειας προς το λαό της Σιέρα Λεόνε ύψωσε και εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, που υπογράμμισε πως ο συντριπτικός αριθμός των κατοίκων της Σιέρα Λεόνε "όχι μόνον έχει ξεμείνει εντελώς από τρόφιμα, αλλά είναι σοβαρά τραυματισμένος σωματικά και ψυχικά"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ