Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
Πανωλεθρία για τους Εργατικούς

Εκλογικό τμήμα στο κέντρο του Λονδίνου

Associated Press

Εκλογικό τμήμα στο κέντρο του Λονδίνου
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μαύρη μέρα η χτεσινή για τους «Νέους Εργατικούς» του Τόνι Μπλερ και κυρίως για την πολιτική που ακολουθούν. Οχι μόνο καταποντίστηκε ο επίσημος υποψήφιος των Εργατικών στη βρετανική πρωτεύουσα και εκλέχτηκε ο «εχθρός» του Μπλερ και αποδιοπομπαίος τράγος του Εργατικού Κόμματος, ο «κόκκινος» Κεν Λίβινγκστον, αλλά το Εργατικό Κόμμα είδε τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται τρομακτικά και το εκλογικό σώμα να τιμωρεί την «αλαζονεία της κεντροαριστερής πολιτικής».

Προσωπική ήττα για τον Μπλερ είναι η εκλογή του διαγραφέντος από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα Κεν Λίβινγκστον, που δεν κατόρθωσε να νικήσει, παρά το γεγονός ότι στην ψηφοφορία αυτή μετείχε το 33,6% από τα 5,09 εκατομμύρια ψηφοφόρων του Λονδίνου. Οπως ανακοινώθηκε χτες ο «ανεξάρτητος» Λίβινγκστον έλαβε 776.427 ψήφους, έναντι 564.137 του υποψηφίου των Συντηρητικών Στίβεν Νόρις, ο οποίος ακολουθεί αμέσως μετά, δήλωσε ο υπεύθυνος της εκλογικής επιτροπής Ρομπ Χιουζ και ο οποίος συμπλήρωσε ότι κανένας από τους υποψηφίους δε συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων της πρώτης επιλογής. Τρίτος και καταϊδρωμένος ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Φρανκ Ντόμπσον

Συνεπώς ο «κόκκινος Κεν» ανακηρύχτηκε και επισήμως δήμαρχος του Λονδίνου, μετά τη νίκη του στις πρώτες άμεσες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη βρετανική πρωτεύουσα. Η ιδιαιτερότητα και η βαρύνουσα σημασία αυτής της νίκης του Λίβινγκστον έγκειται στο γεγονός ότι είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος μετά τη διαφωνία του και την απομάκρυνσή του από το Εργατικό Κόμμα... και κέρδισε μάλλον εύκολα, δίνοντας όμως ένα πολύ γερό πλήγμα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα και κυρίως στη θατσερική πολιτική που ακολουθεί.

Ισχυρό ράπισμα σε όλη τη χώρα

Ωστόσο τα κακά μαντάτα για τους Εργατικούς και τον Τόνι Μπλερ δε σταματούν στις «πύλες» του Λονδίνου, καθώς εκτός της νίκης του Λίβινγκστον κατά τις προχθεσινές τοπικές εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια στην υπόλοιπη Αγγλία, οι Εργατικοί έχασαν πολύ μεγάλο τμήμα της πρότερης εκλογικές τους δύναμης και σε αντίθεση οι Συντηρητικοί βγήκαν ενισχυμένοι.

Μεγάλο πονοκέφαλο για το Βρετανό πρωθυπουργό αποτελεί επίσης η άνοδος του Συντηρητικού Κόμματος στις υπόλοιπες πόλεις της Αγγλίας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το Εργατικό Κόμμα χάνει 546 έδρες από τις 3.300 που κρίνονταν στα τοπικά συμβούλια, ενώ οι Συντηρητικοί κερδίζουν 580. Σε εθνικά ποσοστά, όπως τα υπολόγισε το BBC, τα αποτελέσματα αυτά μεταφράζονται σε 29% για τους Εργατικούς (-14% σε σχέση με το 1996), έναντι 37% (+10%) των Συντηρητικών. Οι Φιλελεύθεροι διατηρούν την τρίτη θέση με 28%, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο της τάξης του +2%.

Ολα αυτά ακριβώς στη συμπλήρωση των τριών χρόνων από την ημέρα που οι Εργατικοί σάρωσαν στις γενικές εκλογές και εκτόπισαν τους Συντηρητικούς από την εξουσία και μόλις ένα χρόνο πριν την εκλογική αναμέτρηση του 2001. Ενα είναι σίγουρο. Ο «μήνας του μέλιτος» και η περίοδος ανοχής προς τους Εργατικούς έχει περάσει ανεπιστρεπτί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ