Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντείνονται οι συγκρούσεις

ΚΙΡΥΑΤ ΣΕΡΜΟΝΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΓΑΖΑ.-

Με βροχή από ρουκέτες "Κατιούσα" σημάδεψε η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ" το βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση του "λάθους" των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία έπληξαν, την Τρίτη, κτίριο στο Νότιο Λίβανο, προκαλώντας το θάνατο μιας μητέρας και των 6 παιδιών της. Η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με αντίποινα και δεν αποκλείει κλιμάκωση της κατάστασης στο Νότιο Λίβανο, ενώ ενδυναμώνεται η φωνή όσων ζητούν την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη "ζώνη ασφαλείας".

Στις 7.30 το πρωί, και ενώ οι κάτοικοι της Κιρυάτ Σερμόνα έβγαιναν από τα καταφύγια που πέρασαν όλη τη νύχτα φοβούμενοι μια πυραυλική επίθεση, δεκάδες ρουκέτες "Κατιούσα" έπληξαν την περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, ήταν η σφοδρότερη επίθεση της "Χεζμπολάχ" τα τελευταία τρία χρόνια. Εντούτοις, δεν υπήρχαν νεκροί και μόνο 16 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία, οι 15 επειδή υπέστησαν σοκ και ένας με ελαφρά τραύματα, ενώ σοβαρότατες και εκτεταμένες είναι οι υλικές ζημιές. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε, λίγη ώρα αργότερα, με ανακοίνωσή της η "Χεζμπολάχ", προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις και τονίζοντας ότι "οι δολοφόνοι θα πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους".

"Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μετά από αυτό", υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος αφού συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστεί η κατάσταση, μετέβη στην περιοχή με ελικόπτερο. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά όποτε το Ισραήλ θελήσει.Την οργή του δεν έκρυψε και ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος υποστήριξε ότι διαφέρει πολύ η ισραηλινή επίθεση στην κοιλάδα Μπεκάα, την Τρίτη, και το χτύπημα της "Χεζμπολάχ". Κατά τον Μορντεχάι, τα ισραηλινά μαχητικά έκαναν "ένα λάθος, το οποίο δυστυχώς στοίχισε τη ζωή αθώων, αλλά η "Χεζμπολάχ" είχε πρόθεση να σκοτώσει αθώους".

Την οργή του δεν έκρυψε και ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Αβιγκντόρ Καχαλανί, ο οποίος προειδοποίησε ότι "όπως οι ρουκέτες ανάγκασαν τους κατοίκους του Β. Ισραήλ να μείνουν στα καταφύγια, το ίδιο θα αναγκαστούν να κάνουν εξαιτίας της "Χεζμπολάχ" και οι κάτοικοι της Βηρυτού", χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν δεν απέκλειε κλιμάκωση της έντασης στο Νότιο Λίβανο, αποφεύγοντας όμως να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αντιποίνων, αν και κυκλοφόρησε η φήμη ότι Ισραηλινός υπουργός, που δεν κατονομάστηκε, πρότεινε την πραγματοποίηση επιθέσεων στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Βηρυτού.

Ενταση και με Παλαιστινίους

Ενώ το Ισραήλ, στην ουσία φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία, της οποίας το κύριο θέμα φαίνεται ότι θα είναι οι "ειρηνευτικές συμφωνίες" με τις γειτονικές αραβικές χώρες και η ασφάλεια της χώρας, ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση και με τους Παλαιστινίους. Η Παλαιστινιακή Αρχή ήρε, χτες, τον κατ' οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί στον ηγέτη της "Χαμάς" Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, που έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς από πλήθος οπαδών του. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ και ο Μοσέ Φογκέλ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωνε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε δείχνει διατεθειμένη να καταστείλει την τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ