Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ντ' Αλέμα: "Ας πάει όπου θέλει"

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι "ελεύθερος από νομική άποψη και μπορεί να πάει όπου θέλει, παρά το ότι βρίσκεται υπό επιτήρηση", δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα, διαψεύδοντας τη "φήμη" ότι μελετάται το να απελαθεί ο Κούρδος ηγέτης.

Στην πραγματικότητα, είπε ο Ντ' Αλέμα, "δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση με τις ξένες χώρες. Το πιθανότερο όμως είναι να φύγει ο Οτσαλάν από την Ιταλία. Αλλά πρέπει να το θέλει και ο ίδιος".

Ιταλικές και τουρκικές εφημερίδες βρίθουν τις τελευταίες ημέρες αναφορών σύμφωνα με τις οποίες ο Οτσαλάν πρόκειται να "απελαθεί" σε τρίτη χώρα, επειδή η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να "ξεφορτωθεί" το πρόβλημα. Στη... λίστα συμπεριλήφθηκαν η Εσθονία, η Νότια Αφρική, η Λιβύη, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα...

Η "Κοριέρε ντε λα Σέρα" ανέφερε χθες ότι ένας Ιταλός βουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης μετά από συνομιλία του με τον Οτσαλάν δήλωσε πως ο Κούρδος ηγέτης αρνείται να φύγει από την Ιταλία αν δεν του παρασχεθούν "εχέγγυα" της προσωπικής του ακεραιότητας. Εξάλλου, ο Οτσαλάν έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα και η απάντηση αναμένεται αυτές τις ημέρες.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, και ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας καλούσε τον Ντ' Αλέμα να "άρει" την αβεβαιότητα σχετικά με το πρόβλημα, Ιταλός δικαστής είπε ότι ο Κούρδος ηγέτης θα μπορούσε να εκδοθεί βάσει κατηγοριών "που δεν επισύρουν τη θανατική ποινή" (στην Τουρκία, εννοείται).

Χθες πάντως ο Ντ' Αλέμα εκτίμησε ότι "η ένταση" με την Τουρκία έχει "αμβλυνθεί".

Στο μεταξύ, στο Παρίσι έγινε γνωστό ότι ο Οτσαλάν είχε σχέσεις με τον Ιρφάν Μπαλζάκ, ηγετικό στέλεχος του PKK στη Γαλλία, που έχει καταδικαστεί και είναι φυλακισμένος εκεί για απάτες.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι τούτο προκύπτει από έγγραφα που βρέθηκαν σε έρευνα που έγινε στις 8 Δεκέμβρη στη Ρώμη στην κατοικία του Οτσαλάν από το Γάλλο ανακριτή Ζαν - Φρανσουά Ρικάρ.

Ο Γάλλος ανακριτής κατέσχεσε πολλά πλαστά σοβιετικά διαβατήρια, αλλά και ατζέντες του Οτσαλάν από τις οποίες "αποκαλύφθηκαν" οι σχέσεις του με στελέχη του PKK στη Γαλλία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ