Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικές επιδρομές στις γιορτές;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Την απειλή ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών, υπαινίχθηκε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, που προειδοποίησε Σέρβους και αυτονομιστές Αλβανούς να σταματήσουν κάθε ενέργεια βίας και να μην επωφεληθούν από την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς...

Ζητώντας να δοθεί άμεσο τέλος στο νέο κύμα βίας που πλήττει το Κόσσοβο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε πως η "Βορειοατλαντική Συμμαχία" παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και ότι "επαγρυπνεί παραμένοντας έτοιμη για δράση". Σημείωσε πως τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την εκεχειρία στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τις γιουγκοσλαβικές αρχές και τους Αλβανούς αντάρτες "να σταματήσουν, κάθε ενέργεια εκφοβισμού και να λάβουν αμέσως μέτρα για να εκτονώσουν την ένταση" στην περιοχή.

Κάλεσε μάλιστα τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση του Κοσσόβου "να μην επωφεληθούν από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να εξαπολύσουν επιθέσεις ή για να κάνουν επιχειρήσεις που θα υπονομεύσουν την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, απειλώντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές για ειρηνική λύση".

Προειδοποιήσεις σε ανάλογο ύφος έκανε και ο ΝΑΤΟικός διοικητής στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ."Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και βλέπουμε αυξημένες επιθετικές πολιτικές από τους Σέρβους στρατιώτες και αστυνομικούς" είπε ο στρατηγός σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στα Σκόπια.

Ο διοικητής του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι αυτές οι επιθετικές δραστηριότητες "έρχονται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που έκανε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση" στη συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη, λέγοντας πως αυτό το γεγονός προκαλεί μεγάλη ανησυχία "στη διεθνή κοινότητα". Πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λτζούμπσκο Γεοργιέφσκι, δεν παρέλειψε να καλέσει και τα κόμματα των Κοσσοβάρων Αλβανών να απέχουν από βίαιες ενέργειες. Ο Κλαρκ μετέβη στην ΠΓΔΜ από τις Βρυξέλλες όχι μόνον για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση, την οποία και ευχαρίστησε προσωπικά για την "πολύ ζεστή φιλοξενία της και την υποστήριξή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ", αλλά και για να πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στη στρατιωτική βάση των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στο Κουμάνοβο.

Η Μίρα Μάρκοβιτς στη Μόσχα

Η σύζυγος του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και αρχηγός του κόμματος "Νέα Γιουγκοσλαβική Αριστερά", Μίρα Μάρκοβιτς, μετέβη στις αρχές της βδομάδας στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη. Εκεί βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί με δριμύτητα κατά της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Ν. Γιουγκοσλαβία και να κάνει έκκληση για στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία. "Οι μεγάλοι λαοί της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας θα πρέπει να συγκροτήσουν συμμαχία κατά της αμερικανικής κυριαρχίας", δήλωσε σε κρατικά μέσα του Βελιγραδίου, λέγοντας πως αυτοί οι λαοί "είναι ικανοί να αναλάβουν την ευθύνη για την τύχη όλου του κόσμου". Προφανώς, η Μίρα Μάρκοβιτς δεν είχε... προλάβει την άρνηση της Κίνας να συμμετάσχει στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσε πριν λίγες ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ