Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές Σαρόν και προς Δαμασκό - Βηρυτό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ατμόσφαιρα πολέμου διαμορφώνεται, όπως φαίνεται, και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χτες, ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξε πυρά με μαχητές της σιιτικής «Χεζμπολάχ» χωρίς να αναφερθούν απώλειες από κάποια πλευρά. Την Τρίτη, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν θέσεις της «Χεζμπολάχ» στο Νότιο Λίβανο, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, μία ρουκέτα «Κατιούσα» προσγειώθηκε σε ακατοίκητη περιοχή του Βορείου Ισραήλ.

Χτες, ο λιβανικός στρατός, με ένα σύντομο κείμενο, ανακοίνωσε ότι «συμφώνησε την αναδιάταξη των στρατιωτικών μονάδων του αδελφού συριακού στρατού στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας, με βάση τη συμφωνία Τάιφ. Η αναδιάταξη θα υλοποιηθεί σε μία βδομάδα και σχετίζεται με την κατάσταση στην περιοχή». Η αναδιάταξη αφορά τη μετακίνηση 20.000 Σύρων στρατιωτών που σταθμεύουν στο Λίβανο, στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών με το Ισραήλ, από όπου είχαν αποχωρήσει με βάση τη συμφωνία Τάιφ, το 1989, σηματοδοτώντας και το τέλος του εμφυλίου στο Λίβανο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απειλούσε, χτες, Συρία και Λίβανο ότι «δεν έχουν κάποιου είδους ιδιαίτερη ασυλία». Ο υπουργός Αμυνας, Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ, την Τρίτη το βράδυ, υποστήριζε ότι είναι βέβαιο πως «η Συρία γνωρίζει τις πράξεις της "Χεζμπολάχ" γι' αυτό και πρέπει να τις σταματήσει», συμπληρώνοντας ότι το «Ισραήλ δεν επιθυμεί να ανοίξει άλλο μέτωπο, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνει».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, με επιστολή του προς τον Κόφι Αναν, κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει σε Συρία και Λίβανο προκειμένου να ελέγξουν τη δράση της «Χεζμπολάχ» υπογραμμίζοντας ότι «οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων μπορεί να έχουν ανησυχητικές συνέπειες στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Την ανησυχία του ΟΗΕ μετέφερε στη λιβανική ηγεσία ο απεσταλμένος του Οργανισμού στο Λίβανο. Εντούτοις, ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας, Κχαλίλ Χράουι, δήλωνε ότι «οι λιβανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής και στηρίζουν τον αγώνα της "Χεζμπολάχ" για την απελευθέρωση της κοιλάδας Σεμπάα». Υπενθυμίζεται ότι η κοιλάδα Σεμπάα, στα λιβανο-συριακά σύνορα παραμένει υπό ισραηλινό έλεγχο και μετά την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από το Νότιο Λίβανο και το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για κατεχόμενη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ