Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζων και Παλαιστινίων πήραν μέρος χτες στις δύο διαδηλώσεις απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενώ οι σκηνές αστυνομικής βίας που είχαν λάβει χώρα τις προηγούμενες μέρες στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, επαναλήφτηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, της Βηρυτού.

Η πρώτη διαδήλωση έγινε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου εκφράστηκε έντονα η καταδίκη της γενοκτονίας που πραγματοποιεί το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ. Οταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πετάξουν πέτρες κατά της πρεσβείας, ως συμβολική πράξη της Ιντιφάντα, οι αστυνομικοί τούς επιτέθηκαν με δακρυγόνα αλλά και κανόνια νερού. Το μεγαλύτερο αλαλούμ όμως προκλήθηκε όταν τελείωσαν τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων και άρχισαν να παίρνουν τις πέτρες που πετούσαν οι διαδηλωτές και να τις πετούν πίσω. Αποτέλεσμα 25 τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις. Ανάλογο το πάθος και το πλήθος, από συγκέντρωση που έγινε στα γραφεία του ΟΗΕ, χωρίς όμως να προκληθούν επεισόδια.

Αναίμακτη ήταν η χτεσινή διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στην Αίγυπτο. Οι φοιτητές απαίτησαν την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη και την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς η Αίγυπτος μαζί με την Ιορδανία είναι οι μοναδικές δύο αραβικές χώρες που διατηρούν ανοιχτό το διπλωματικό δίαυλο, με το Ισραήλ.

Συγκέντρωση και στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, από τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, που τόνισαν ότι «είναι μία από τις πρώτες που καταδίκασαν τις επιθέσεις και την πολιτική του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων». Χιλιάδες πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στη Βαγδάτη, στο Ιράκ. Τέλος, διαδηλώσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν μέρος καθημερινά σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όπως χτες έγιναν, στην Ελβετία, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, στο Πακιστάν, στις ΗΠΑ, στην Τουρκία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ