Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προελαύνει το «προστατευτικό τείχος»
  • Υπό πλήρη κατάληψη οι Τουλκαρέμ, Καλκίλια, Σάλφιτ, Ραμάλα, Βηθλεέμ, Τζενίν, με τις τρεις τελευταίες να έχουν κηρυχτεί «κλειστές στρατιωτικές ζώνες»
  • Κλοιός ισραηλινών τεθωρακισμένων γύρω από τη Νάμπλους

Ισραηλινός στρατιώτης περιπολεί τους έρημους δρόμους της Βηθλεέμ

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης περιπολεί τους έρημους δρόμους της Βηθλεέμ
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΣΑΛΦΙΤ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Προελαύνει ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη. Μετά τις Ραμάλα, Τουλκαρέμ, Καλκίλια και Βηθλεέμ, υπό πλήρη ισραηλινή κατοχή βρίσκονται, πλέον, η Σάλφιτ και η Τζενίν, που, ως συνήθως, επίσης κηρύχτηκε «κλειστή στρατιωτική ζώνη», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από αυτήν άνθρωποι και αγαθά. Από ώρα σε ώρα, αναμενόταν η ισραηλινή εισβολή και στη Νάμπλους, ενώ ανεξάρτητα ισραηλινά ΜΜΕ καλούσαν τη διεθνή κοινότητα να επέμβει, γιατί, εκτός από τους Παλαιστινίους, κινδυνεύει πλέον η ζωή και δεκάδων ξένων φιλειρηνιστών που έχουν εισέλθει στα προσφυγικά στρατόπεδα γύρω από τις παλαιστινιακές πόλεις.

Σκληρές μάχες μαίνονταν, χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσα στο κέντρο της Βηθλεέμ. Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που δίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι, που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη και δεν μπορούν να εξέλθουν από το ξενοδοχείο τους, τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Μέσα στο Ναό της Γέννησης παρέμειναν και χτες οι, περίπου, 200 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους ένοπλοι, που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί την Τρίτη το βράδυ και αρνήθηκαν να παραδοθούν στον ισραηλινό στρατό. Ο Ιταλός δημοσιογράφος Μαρκ Ινάρο, της RAI, υποστήριζε ότι «δεν υπήρχε κανένα άλλο ασφαλές καταφύγιο για όσους υποχωρούσαν μπροστά στα ισραηλινά τανκς εκείνη την ώρα».

Αμερικανοί της διπλωματικής ασφάλειας αδειάζουν το ξενοδοχείο «Σταρ»

Associated Press

Αμερικανοί της διπλωματικής ασφάλειας αδειάζουν το ξενοδοχείο «Σταρ»
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμς Ρέινολντς, του BBC, εγκλωβισμένος στη Βηθλεέμ, τόνιζε ότι «δεν μπορεί να διασταυρωθεί ο ακριβής απολογισμός των νεκρών και των θυμάτων, αλλά ούτε και οι φήμες για μαζικές εκτελέσεις πολιτών και αιχμαλώτων. Το σίγουρο είναι ότι ο ισραηλινός στρατός είναι παντού, δεν μπορούμε να πλησιάσουμε ούτε τα παράθυρα του ξενοδοχείου, ενώ διαρκής είναι ο βόμβος των ελικοπτέρων».

Το πρωί, 200 κληρικοί από όλες τις χριστιανικές εκκλησίες, προσπάθησαν να περάσουν από το στρατιωτικό μπλόκο στην είσοδο της Βηθλεέμ και να μοιράσουν τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους, αλλά απωθήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Λίγο αργότερα, ο Καθολικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Μισέλ Σαμπάχ, ανακοίνωνε ότι «εφόσον οι Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ναό της Γέννησης έχουν καταθέσει τα όπλα τους, τους παρέχεται άσυλο».

Ορμώμενοι από την ισραηλινή εισβολή στη Βηθλεέμ, μετά από κοινή σύσκεψη, οι επικεφαλής όλων των χριστιανικών εκκλησιών, την Τρίτη το βράδυ, ανέθεσαν στον Πατριάρχη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Ιεροσολύμων, Ειρηναίο, να αποστείλει διάβημα στον ΟΗΕ. Στο διάβημα καταγγέλλονται «τα βάσανα των κατοίκων αυτών των τόπων» και ζητιέται «η άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να επιτευχθεί δίκαιη ειρηνική λύση και για τους δύο λαούς». Από το Βατικανό, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β`, με ανακοίνωσή του, «απορρίπτει τις άδικες συνθήκες και την ταπείνωση του παλαιστινιακού λαού και τις πράξεις αντεκδίκησης που δεν κάνουν τίποτε παρά μόνο εντείνουν τη βία».

Στις φλόγες η Βηθλεέμ

Associated Press

Στις φλόγες η Βηθλεέμ
Δεκάδες ισραηλινά τανκς, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, εισέβαλαν το βράδυ της Τρίτης, στην Τζενίν και στην πόλη Σάλφιτ, κοντά στη Νάμπλους. Στην Τζενίν φέρονται να σκοτώθηκαν, τουλάχιστον, 3 άνδρες και μία γυναίκα, ενώ όπως δήλωνε, στο BBC, ο Παλαιστίνιος καθηγητής Πανεπιστημίου Αλι Τζαρμπάουι, «η ισραηλινή κατοχή είναι πλήρης. Μόνο τρελός θα μπορούσε να κυκλοφορεί στους δρόμους. Ακούγονται διαρκώς πυρά και εκρήξεις. Δεν έχουμε ηλεκτρικό». Ανάλογη κατάσταση επικρατούσε και στη Σάλφιτ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Την ίδια στιγμή, στην πολυπληθέστερη πόλη της Δ. Οχθης Νάμπλους, έχουν στηθεί οδοφράγματα στην περίμετρο του ιστορικού κέντρου, υπαίθριες κλινικές και κέντρα παροχής πρώτων βοηθειών, ενώ οι κάτοικοι έχουν προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα, αναμένοντας την από ώρα σε ώρα εισβολή των ισραηλινών τεθωρακισμένων, που έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Ομαδικοί τάφοι στη Ραμάλα

Ο ισραηλινός στρατός χαλάρωσε, για λίγες ώρες χθες το πρωί, την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει στην πόλη και αρκετοί κάτοικοι έσπευσαν να προμηθευτούν τα λιγοστά τρόφιμα που έχουν απομείνει στα καταστήματα, μετέδιδε από τη Ραμάλα, η Μπάρμπαρα Πλετ, του BBC. Τη χαλάρωση του αποκλεισμού προσπάθησαν να αξιοποιήσουν και τα ασθενοφόρα, που για πρώτη φορά μετά από μέρες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα μέρη από όπου έχει ζητηθεί βοήθεια, να περιθάλψουν τους διάσπαρτους τραυματίες και να μπορέσουν να εξακριβώσουν πού και πόσοι είναι οι νεκροί.

Εξω από το νοσοκομεία της Ραμάλα, σκηνές τραγωδίας λάμβαναν χώρα, καθώς εργαζόμενοι, γιατροί και νοσοκόμοι, μαζί με τους λιγοστούς συγγενείς που κατάφεραν να πλησιάσουν, έθαβαν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους, προκειμένου να αδειάσουν τα νεκροτομεία. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, αρκετοί από τους νεκρούς είναι φοιτητές ή επισκέπτες, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις. Στόχος είναι, μόλις ηρεμήσει η κατάσταση, να μπορέσουν να ταφούν αξιοπρεπώς. Διαρκείς ήταν οι εκκλήσεις για φάρμακα και τρόφιμα.

Στο προεδρικό μέγαρο, ο Γιάσερ Αραφάτ, οι συνεργάτες του και οι ξένοι φιλειρηνιστές παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιγοστά δωμάτια που έχουν μείνει όρθια. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τους μετέφερε τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαρόν περί εξορίας του, κατέστησε σαφές ότι δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του και δε θα φύγει από το προεδρικό μέγαρο παρά μόνο ως μάρτυρας. Απηύθυνε νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και αναφερόμενος στην ισραηλινή εισβολή στη Βηθλεέμ και στις μάχες γύρω από τις χριστιανικές εκκλησίες αναρωτήθηκε «πού είναι η διεθνής κοινότητα;».

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσε έναν Παλαιστίνιο κοντά στο Μπάκα αλ Σχαρκιγιέχ, στη βόρεια Δ. Οχθη, επειδή «ήταν φορτωμένος με εκρηκτικά». Παλαιστινιακές πηγές από τη Γάζα γνωστοποίησαν ότι ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στον εποικισμό Ντουγκίτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ