• Οργισμένος ο Εχούντ Μπάρακ από τις αποφάσεις του απερχόμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού
  • - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.- Μέχρι την αυγή τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και κόμβους κεντρικών οδικών αρτηριών στο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια των... - 1999-06-26 00:00:00.0"/>
  • Οργισμένος ο Εχούντ Μπάρακ από τις αποφάσεις του απερχόμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού
  • - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.- Μέχρι την αυγή τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και κόμβους κεντρικών οδικών αρτηριών στο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια των... - 1999-06-26 00:00:00.0" /> Με βόμβες και νεκρούς αποχωρεί ο Νετανιάχου | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 26 Ιούνη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
    Με βόμβες και νεκρούς αποχωρεί ο Νετανιάχου
    • Ολονύκτιες επιδρομές στα περίχωρα της Βηρυτού, σε ενεργειακά κέντρα, οδικό δίκτυο και γέφυρες
    • Απάντηση με "Κατιούσα" από τη "Χεζμπολάχ"
    • Οργισμένος ο Εχούντ Μπάρακ από τις αποφάσεις του απερχόμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού

    ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

    Μέχρι την αυγή τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και κόμβους κεντρικών οδικών αρτηριών στο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια των περισσοτέρων από 10 επιδρομών που πραγματοποίησαν, έπληξαν ενεργειακούς στόχους στην περιφέρεια της λιβανικής πρωτεύουσας, γέφυρες και οδικές αρτηρίες ανατολικά της πόλης Μπααλμπέκ, που είναι προπύργιο της "Χεζμπολάχ" και προκάλεσαν το θάνατο 9 πολιτών, ενώ τραυμάτισαν 57 άλλους. Η Βηρυτός βυθίστηκε στο σκοτάδι, τραυματίες μεταφέρονταν διαρκώς στα νοσοκομεία και οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

    Την ίδια στιγμή, η "Χεζμπολάχ" εξαπέλυε νέα επίθεση με ρουκέτες κατά του Βορείου Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πολίτες και να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας στην πόλη Κίριατ Σερμόνα. Οι κάτοικοί της πέρασαν δύο νύχτες στα καταφύγια και πολλοί από αυτούς άρχισαν, από χτες το μεσημέρι, να την εγκαταλείπουν, για να περάσουν το Σαββατοκύριακο σε ασφαλέστερο μέρος. Αργά χτες το απόγευμα, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πέρασαν μέσα από το κέντρο της πόλης κατευθυνόμενες στην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου.

    "Είναι μια μεγάλη καταστροφή και αποδεικνύει την ισραηλινή βαρβαρότητα για άλλη μια φορά", δήλωσε εμφανώς οργισμένος ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαλίμ Χος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στον Αμερικανό πρέσβη. Μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η λιβανική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις ζημιές, αλλά θα ζητήσει αποζημίωση από το Ισραήλ, ενώ, λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Μουρ υπογράμμιζε ότι ο Λίβανος δεν έχει τις δυνατότητες να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ηγέτης της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ", Σεϊκ Χασάν Νασραλάχ, έδινε όρκο αντιποίνων για την ισραηλινή βαρβαρότητα μέσα από έκτακτο ανακοινωθέν.

    Απειλεί ο Νετανιάχου, οργισμένος ο Μπάρακ

    Απειλές εκτόξευσε, από την πλευρά της, η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και νέες επιδρομές σε περίπτωση που η "Χεζμπολάχ" συνεχίσει τις επιθέσεις με πυραύλους "Κατιούσα" στο Βόρειο Ισραήλ. "Δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Θα απαντήσουμε δυναμικά σε οποιαδήποτε επίθεση", δήλωσε ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου,κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πληγείσα πόλη Κιριάτ Σερμόνα. Ανάλογες δηλώσεις έκανε τόσο ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αβιγκντόρ Καχαλανί, όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Σαλόμ Μοφάζ, ο οποίος τόνισε ότι όλα τα ισραηλινά μαχητικά είναι έτοιμα να επαναλάβουν τις επιδρομές "και να μη μείνει τίποτε όρθιο στο Λίβανο".

    Μείζον πρόβλημα έχει προκύψει, όμως, στο εσωτερικό του Ισραήλ εξαιτίας των επιδρομών στο Λίβανο. Οπως υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Γιεντότ Αχρονότ", ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που εγκαταλείπει την εξουσία σε δύο εβδομάδες, διέταξε τις επιδρομές μετά από τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από το ισραηλινό στρατιωτικό επιτελείο, το οποίο υποστήριζε ότι η μη απάντηση στις επιθέσεις με Κατιούσα της "Χεζμπολάχ" έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και το κύρος του Ισραήλ. Η εφημερίδα, όμως, διευκρινίζει ότι, σε αντίθεση με τις ανάλογες περιπτώσεις της 17ης Μάη και των αρχών της τρέχουσας εβδομάδας - όπου η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία είχε λάβει την απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη του Νετανιάχου, ενώ η διαφωνία του Μπάρακ είχε αναστείλει κάθε δράση - σε αυτές τις ολονύχτιες επιδρομές, ο Εχούντ Μπάρακ ενημερώθηκε, αφού είχαν, ήδη, απογειωθεί τα ισραηλινά μαχητικά. Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο Μπάρακ, είναι πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και μάλιστα εκτιμάται ως ο πλέον επιτυχημένος και η γνώμη του θεωρείται αναγκαία.

    Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, Αβίβ Μπουσίνσκι, αρκέστηκε να τονίσει ότι ο νέος πρωθυπουργός ενημερώθηκε, ενώ ο εκπρόσωπος του Μπάρακ, Νταβίντ Ζίσο, το διέψευσε και αρνήθηκε να βεβαιώσει αν ο Εχούντ Μπάρακ είναι οργισμένος ή διαφωνεί με τις επιδρομές. Πάντως, ο στενός συνεργάτης του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Γιοσί Μπεϊλίν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, χτες στο Κοινοβούλιο, κατηγορώντας την ότι κάνει δυσκολότερο το έργο των διαδόχων της και ότι έπραξε ανόητα, ενώ απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό "του παραλογισμού". Χτες τα ξημερώματα, ο Εχούντ Μπάρακ, όπως έγινε γνωστό, υπέγραψε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με τον ηγέτη του κόμματος "Ισραελ Μπ' Αλίγια", των Εβραίων μεταναστών από τη Ρωσία, Νατάν Σαράνσκι, και τον ηγέτη του μετριοπαθούς θρησκευτικού κόμματος "Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα", Γιτζάκ Λεβί, που έχει την υποστήριξη μερίδας των εποίκων. Με τον τρόπο αυτό, έδωσε τέλος, έστω και υπό την πίεση των επιδρομών στο Λίβανο, στις πολυήμερες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που ανέφεραν ακόμη και την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας του "Λικούντ" με το Εργατικό Κόμμα.

    Αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο, "ισορροπίες" από ΗΠΑ

    Την οργή των αραβικών χωρών προκάλεσαν οι σφοδρότερες, από το 1996, ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ασμέτ Αμπντέλ Μεγκίντ, καταδίκασε την "απαράδεκτη ισραηλινή επιθετικότητα", ενώ η Δαμασκός με ανακοίνωσή της προειδοποιεί το Ισραήλ ότι οδηγεί σε επικίνδυνη κλιμάκωση την περιοχή και καλεί το νέο πρωθυπουργό (Εχούντ Μπάρακ) να διαχωρίσει τη θέση του. Το Κουβέιτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποτελεί απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, ενώ ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντούλ Ραούφ Ραουαμπντέχ, που ήταν στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια των επιδρομών, κατηγόρησε το Ισραήλ πως "έπληξε αμάχους και πολιτικές εγκαταστάσεις", προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην "ειρηνευτική διαδικασία". Οι μόνες που δε φάνηκε να οργίζονται, αλλά απλώς εκτίμησαν ως "ανησυχητικές" τις εξελίξεις και συνέστησαν "ψυχραιμία" είναι οι ΗΠΑ, που απέφυγαν, ως συνήθως, να καταδικάσουν τις ισραηλινές επιδρομές.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ