Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Συνεχίζονται οι υπαινιγμοί απόσχισης

ΤΑΪ ΠΕΪ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Ο προεδρικός υποψήφιος του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος της Ταϊβάν απέρριψε τις προβλέψεις ότι μια ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές αυτού του μήνα θα μπορούσε να προκαλέσει «κραχ» στη χρηματαγορά της χώρας ή επίθεση από την Κίνα. Ο Λιέν Τσαν, που κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου, είπε πάντως χτες, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στη χώρα του, ότι ο ίδιος είναι ο «ικανότερος» σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της «ασφάλειας» της Ταϊβάν.

Τόσο ο Τσιέν όσο κι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης για την προεδρία τηρούν κοινή γραμμή, υπαινισσόμενοι ότι η Ταϊβάν θα επιχειρήσει να επικυρώσει και τυπικά την «ανεξαρτησία» της. Ωστόσο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία θεωρεί τη νήσο αποσχισθείσα επαρχία της, έχει προειδοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση «αποσχιστική» και θα ασκήσει βία.

Οι Ταϊβανοί πολιτικοί ωστόσο μοιάζουν έτοιμοι να τραβήξουν «το σκοινί» της έντασης, και προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προσελκύσουν αμερικανική υποστήριξη (οι ΗΠΑ θεωρούν «στρατηγικό προγεφύρωμα» την Ταϊβάν στην κινεζική θάλασσα). Βασικό «εργαλείο» τους θα είναι τα συμβόλαια πώλησης όπλων, που αναμένεται να συζητηθούν στην αμερικανική Γερουσία τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ