Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Υποδοχή Ολμπράιτ με ... αυγά!

Η Μ.Ολμπράιτ δείχνει με το δάκτυλο τους φοιτητές που μετά απο λίγα λεπτά της έριξαν τα αυγά...

Associated Press

Η Μ.Ολμπράιτ δείχνει με το δάκτυλο τους φοιτητές που μετά απο λίγα λεπτά της έριξαν τα αυγά...
ΠΡΑΓΑ - ΜΠΡΝΟ.-

Επεισοδιακά εκτυλίχτηκε η δεύτερη μέρα της τριήμερης περιοδείας της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στην Τσεχική Δημοκρατία, καθώς βρέθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπρνο και επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Μαζάρικ, αλλά εκεί κάποιοι φοιτητές εκτόξευσαν αυγά εναντίον της! Εννοείτε ότι οι δύο φοιτητές συνελήφθησαν...

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ολμπράιτ Φίλιπ Ρίκερ, οι φοιτητές που είχαν αυτή την ιδέα για υποδοχή ήταν δύο και τους χαρακτήρισε «αντιαμερικανούς αναρχικούς» και έριξαν τα αυγά καλυπτόμενοι πίσω από ομάδα φοιτητών με τους οποίους συζητούσε η Ολμπράιτ, έπειτα από ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Μαζάρικ. Τα αυγά που εκτόξευσαν οι δυο φοιτητές πέτυχαν κυρίως δυο σωματοφύλακες της Ολμπράιτ, αλλά και «ένα μικρό αυγό προσγειώθηκε στο πίσω μέρος του φορέματος της Ολμπράιτ».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη γενέτειρά της, την Τσεχία, «δεν επλήγη σοβαρά και συνέχισε τις δραστηριότητές της». Οπως φαίνεται δεν πτοήθηκε - εξάλλου είναι συνηθισμένη σε πολύ χειρότερα από τους φοιτητές στις ίδιες τις ΗΠΑ. Αλλά βοήθησε και ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Χάβελ, που τη συνόδευε, στο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καλώντας μάλιστα την Ολμπράιτ στην Προεδρία της Τσεχίας. Ο Χάβελ ενθάρρυνε δημοσίως την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία το 2003 για να τον διαδεχτεί. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Χάβελ κατά την επίσκεψή του μαζί με την Αμερικανίδα υπουργό στην πόλη Χοντόνιν, της ανατολικής Τσεχίας, η οποία έχει συμβολική σημασία, καθώς είναι η γενέτειρα του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας Μάζαρικ. Αύριο είναι η 150ή επέτειος από τη γέννηση του Μάζαρικ. Παρούσα στο πλευρό του η Ολμπράιτ, δε σχολίασε τη δήλωση αυτή του Χάβελ, μολονότι τις τελευταίες ημέρες είχε διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε φιλοδοξία για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ